8-M
El grup femení del Centre Democràtic Republicà de Rubí
Organitzava moltes activitats i mítings amb l'objectiu que les dones accedissin a una educació més àmplia
La fotografia, d'autoria desconeguda, i procedent de l'Arxiu Municipal de Rubí, ens mostra les integrants del Grup Femení del Centre Democràtic Republicà (CDR) de Rubí, molt possiblement el 1933, quan es creà aquesta secció. Segons ens indica el llibre de Ramon Batalla 'Pere Aguilera, alcalde republicà de Rubí', on apareix publicada la imatge, d'esquerra a dreta, dempeus, es veuen: Pepita Galofré, Paula Vila, Pepeta Mestres, Carme Torné, Joana Cardona i Maria Tortosa; les assegudes són, també d'esquerra a dreta, Candelària Vila, Annita Vilamala, Àngela Rovira (dirigent del Grup), Carme Malet i Rosa Rosés.
El dia 11 de març de 1933 havia tingut lloc al Centre Democràtic Republicà un acte d'afirmació feminista i es va crear, més tard, el maig de 1933, el grup femení del Centre Democràtic Republicà, que organitzava moltes activitats, mítings, etc. L'objectiu era que les dones accedissin a una educació més àmplia.
El 2 de setembre del mateix any va crear un grup propi fora del CDR, al passeig de Francesc Macià, inaugurat pel conseller de Cultura, Ventura Gasol, amb una biblioteca d'uns 200 volums i més de 400 sòcies. Impartien cursets a unes 100 alumnes. Amb la postguerra, va ser confiscada per la Falange (segons Pere Bel).
Per finalitzar direm que va ser als anys 30 quan nombroses fèmines, no només a l'Estat espanyol i a Catalunya, sinó també a Europa, van començar a entrar a formar part de diverses formacions polítiques, situades moltes vegades en sectors ideològics força contraposats. La dona feia la seva entrada definitiva en la lluita política.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.
Veure Comentaris