Hi ha molt poques dades a la bibliografia local i caldria fer una investigació consultant arxius locals sobre aquesta temàtica. Fons L'Abans. Cedida per Montserrat Torres Pallarols

AIXÒ TAMBÉ ÉS RUBÍ

Un grup de membres de la Secció Femenina de Falange als anys 40

La delegada local era Maria Pont Llovera en els primers temps de postguerra, mentre que a l’època de la rierada trobem a M. Rosario Pujalte

Presentem una fotografia que fou publicada a l’article d’Enric Escofet inclòs a l’últim número del Butlletí del CER i del GCMR que tractava sobre la revista Forja, editada pel Frente de Juventudes local als anys 40.

Es troba a l’Arxiu Municipal de Rubí (Fons L’Abans), cedida per Montserrat Torres Pallarols, i en ella podem veure un grup de noies posant en una foto d’estudi que, segons Escofet pertanyien a la Secció Femenina del Frente de Juventudes (FdJ) local. No obstant, per la seva aparença física creiem més aviat que eren membres de la Secció Femenina sensu strictu, atès que que al FdJ estaven enquadrades les noies entre els 7 i els 17 anys i les de la fotografia semblen superar aquesta edat.

A Rubí ja tenim documentada la Secció Femenina des del 1942 i, segons un escrit de Montserrat Voltas aparegut a Ressenya (maig de 1991), el seu local s’ubicava al carrer del General Samjurjo (actual de Prat de la Riba). El que és segur és que el 1956, a l’edifici de l’antiga Biblioteca, s’ubicaria la Escuela Hogar de la Secció, on s’impartien cursos de religió, nacional-sindicalisme, tall i confecció, puericultura, etc., a més de classes de de música, educació física, treballs manuals i cuina.

La delegada local era Maria Pont Llovera en els primers temps de postguerra, mentre que a l’època de la rierada trobem a M. Rosario Pujalte.

Hi ha molt poques dades a la bibliografia local i caldria fer una investigació consultant arxius locals sobre aquesta temàtica. De fet encara manca un estudi exhaustiu de les organitzacions falangistes a Rubí a la postguerra: locals, caps, organització, activitats...

L’article de l’Enric Escofet sobre el Frente de Juventudes abans esmentat és un primer pas en la investigació de tot aquest món creat pel partit únic i que pretenia enquadrar tota la joventut del país dins dels postulats doctrinals del règim, tal com es va fer a l’Alemanya nacionalsocialista i a la Unió Soviètica de Stalin, per posar dos exemples.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris