HISTÒRIA DE LA CIUTAT
Obres de construcció de l’amfiteatre del Castell en el 2010
La instal·lació d’un tancat metàl·lic va causar forta polèmica entre el veïnat
La foto fou presa per l’autor d’aquestes línies el maig del 2010, des del carrer de Ximelis en direcció al nord. Hi podem veure clarament el turonet, d’una altitud de 143 metres sobre el nivell del mar, on s’aixeca del Castell de Rubí, enclavat en aquest lloc des de la primera meitat del segle XIII.
Al vessant sud es pot veure una màquina excavadora i és que entre 2008 i 2011 van tenir lloc a l’edifici i als seus voltants una sèrie d’intervencions amb l’objectiu últim de crear un gran parc del castell de Rubí. La més important va ser la creació de l’anomenat “amfiteatre del castell”, que en realitat és un teatre grec (els amfiteatres posseïen grades en tot el seu perímetre). L’empresa que realitzà aquest projecte, que també va incloure la instal·lació d’un tancat metàl·lic que va causar forta polèmica entre el veïnat, va ser Obres i Serveis Roig, SA. Els arquitectes foren Pep Zazurca i la interiorista Mar Ruiz, que argumentaven que aquest vessant del turó era una zona “degradada” i per tant van voler crear-hi un “amfiteatre” amb seients de formigó de diversos colors, “com una peça popular de land art” (El País, 2 de maig de 2011). La cabuda del teatre és d’uns 2.000 espectadors i actualment s’hi celebren nombrosos esdeveniments festius com concerts o actuacions de tipus folklòric.
L’objectiu últim del projecte d’Obres i Serveis Roig era crear un parc del Castell de Rubí per la qual cosa, a més de construir l’”amfiteatre”, van adequar un arborètum a la part nord del vell casal, amb espècies vegetals de diverses parts del món. També en aquells anys, concretament el 2009, es van fer obres de condicionament de l’edifici mateix del castell.
Aquests treballs també van comportar la realització de diverses excavacions arqueològiques que donaren com a resultat l’aparició de restes iberes i romanes.
Veure Comentaris