Clakis. FOTO: Redacció

CARTES DELS LECTORS

Rubiclak a Rubí

"És un projecte de 12 anys de vida que permet que una gran majoria de famílies rubinenques puguin deixar el seu oli usat per fer una recollida eficaç i amb respecte del medi ambient"

Estimades veïnes i veïns de i per Rubí,

Els rubinencs ens hem acostumat a una política local de grans titulars i fotografies. Si gosem buscar el fons d'aquests titulars, massa vegades ens trobem un buit o el que és pitjor, interessos ben diferents d'aquells que els titulars ens diuen.

També ens trobem sovint amb una absència de dades i arguments que defensin o confirmin les afirmacions dels nostres polítics i, perquè no dir-ho, de la premsa local que els publica i els hi publicita. I escric això avui perquè vaig llegir la notícia sobre el reciclatge d'oli domèstic a Rubí i voldria posar una mica de llum, amb dades objectives de primera mà, sobre el que suposa el projecte d'APDIR, menyspreat en una frase pels Veïns de Rubí.

Tota la informació que mostraré ara la tinc perquè vaig participar a l'inici del projecte i, encara que estic al marge actualment, mantinc el contacte amb els impulsors, conec tot el que s'ha fet i el que encara es pot fer i crec fermament que unes màquines costoses d'imposar i mantenir no milloraran aquest sistema.

El projecte de recollida d'oli domèstic d'APDIR a Rubí recull l'oli usat en un recipient tancat i segur (fins i tot per a nens i nenes de primària) pel seu tractament adequat i que el convertirà en biodièsel. Persones amb diversitat intel·lectual participen laboralment del procés de transformació.

El projecte va començar a finals del 2011. Després de moltes converses vam convèncer polítics, escoles, instituts i diverses entitats dels beneficis no només de recollir l'oli que abans es llençava per l'aigüera, sinó també dels beneficis que el projecte afegia en educació i conscienciació ambiental, integració social i visibilitat del col·lectiu de persones amb diversitat intel·lectual de la ciutat.

Avui, totes les escoles i instituts rubinencs tenen contenidors i clakis a disposició dels alumnes. Així mateix, les deixalleries mòbils, el mercat municipal, algunes associacions, equipaments locals i també alguns establiments comercials de la ciutat disposen de contenidors on dipositar els clakis. Això vol dir que és un projecte de 12 anys de vida que permet que una gran majoria de famílies rubinenques puguin deixar el seu oli usat per fer una recollida eficaç i amb respecte del medi ambient.

Aquest sistema de recollida que va començar de zero, ha anat creixent i actualment recull una mitjana de 1200 clakis al mes, que suposen uns 1.500 kgs d'oli. L'any passat a Rubí es van recollir 14258 clakis, uns 18200 kg d'oli usat de famílies rubinenques. Tenim moltes més dades que il·lustren què suposa la recollida d'oli usat d'APDIR no només a Rubí sinó també als voltants, però els deixo per aquells realment interessats a millorar les recollides d'oli usat.

FONT: Félix Magallón

A més de tot allò, és un projecte sense gaire manteniment, ni despesa, ni tan sols necessita una inversió important per iniciar-se. Només depèn de l'interès i la voluntat del ciutadà, de la política de la ciutat i de l'esforç d'APDIR per continuar endavant amb el projecte.

Potser els ciutadans rubinencs agrairíem menys titulars, menys fotos i més treball per la ciutat, més avançar cap a una ciutat en la qual puguem gaudir, puguem viure i puguem sumar tots junts. Animo encaridament a tots els nostres polítics a millorar la recollida selectiva rubinenca, a aconseguir informació acurada, a estalviar-nos grans titulars i a treballar de valent per la millora de la nostra ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris