El Carnet Rubí 360. FOTO: Ajuntament de Rubí - Localpres

REPORTATGE

El Carnet Rubí 360, un exemple de com s’aborden els ODS a l’Ajuntament de Rubí

L’acció municipal s’alinea amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per l’ONU

El Carnet Rubí 360 i la seva programació estan dissenyats per treballar competències pedagògiques d’educació primària a través d’activitats educatives gratuïtes i generar oportunitats de viure i aprendre a la ciutat, més enllà de l’escola. La proposta planteja sumar esforços com a Ciutat Educadora i crear l’aliança d’una xarxa educativa a la ciutat per ampliar i millorar aquestes activitats, que estan pensades per a infants de 6 a 12 anys.

Aquesta iniciativa entronca amb la filosofia dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) proposats per les Nacions Unides (ONU) i que són la base de l’acció municipal.

En aquest cas, el projecte del carnet s’alinea, sobretot, amb tres ODS. L’ODS 4 d’Educació de qualitat, que vetlla per una educació de qualitat; l’ODS 5 d’Igualtat de Gènere, que advoca per la igualtat de gènere i l’ODS 10 de Reducció de les desigualtats, que persegueix la reducció de les desigualtats: el Carnet 360 és una eina per promoure l’equitat educativa. 

17 són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) proposats per les Nacions Unides (ONU) i són la base de l’acció municipal. FOTO: Ajuntament de Rubí

A través del Carnet 360, els infants treballen nou competències, totes alineades amb els ODS.  Les nou competències són: Tecnologia i Món Digital, Nombres i Lletres, Igualtat, Terra i Ciència; Arts, Cultura i Disseny, Esports i Benestar, Lleure i jocs, Comunitat i Participació i Transició Ecològica. Els infants obtenen mig adhesiu cada vegada que completen una activitat inclosa dins del programa.

Així, els nens i nenes que han realitzat el taller de Tints naturals han experimentat amb pigments vegetals i minerals a partir de parts de plantes de la flora local i de l’aprofitament de restes d’aliments vegetals. Aquesta proposta els ha proporcionat mig adhesiu de la competència de Transició Ecològica que es correspon als ODS 13 i 15, Acció Climàtica i Vida Terrestre, respectivament.

 

Nens i nenes de la ciutat han realitzat un taller de tints vegetals. FOTO: Ajuntament de Rubí

A través de la proposta Ioga en família, les nenes i els nens fan exercici físic en grup i ompliran mitja competència d’Esports i Benestar, relacionada amb l’ODS 3 de Salut i Benestar. Els contes de la Martina Trementina és un dels espectacles del Museu Municipal Castell que s’ha inclòs en el Carnet 360. La proposta ha treballat la perspectiva de gènere a la narració i, per això, els nens i nenes han rebut mig adhesiu de la competència d’Igualtat associada a l’ODS 5 d’Igualtat de Gènere.

Aquest és només un exemple de com s’aborden les diferents fites que proposen els ODS a la ciutat, i de com el consistori ha alineat les seves polítiques públiques amb els ODS  i l’Agenda 2030. 

Recordem que l’Agenda 2030 esdevé, doncs, una agenda integral i multidimensional econòmica, social i ambiental i d’aplicació universal. El desplegament d’aquesta es fa en 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que com es pot veure amb l’exemple del 360º, estan totalment interconnectats i donen resposta als reptes globals, com ara lluitar contra la pobresa, el canvi climàtic, l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau i les ciutats sostenibles.

Una altra activitat que va en la línia dels ODS la vam veure durant la Festa Major d’enguany. Els jocs gegants inclusius, una mostra del conjunt de valors que fomenten els Objectius de Desenvolupament Sostenible: amb materials ecològics i sostenibles (ODS 12), els infants van compartir jocs tradicionals amb les seves famílies. Ho van fer des de la igualtat i la inclusió de totes les persones (ODS 11), tinguin l’edat i les dificultats que tinguin.

L’activitat posava de manifest una altra manera de jugar, un lleure inclusiu ple d’elements educatius com són el treball col·laboratiu, la coeducació, la no discriminació, la inclusió de totes les diversitats. Tots aquests conceptes formen part del camí que l’Agenda 2030 i els ODS proposen per a la societat.

Jocs inclusius a la rambla del Ferrocarril. FOTO: Ajuntament de Rubí

Una vintena de jocs gegants de fusta i materials reciclats creatius van omplir part de la rambla del Ferrocarril per oferir un lleure educatiu gratuït a les famílies, amb material adaptat a persones amb discapacitat i amb il·lustracions que convidaven a la reflexió i a la responsabilitat social.

Consulta la resta d’ODS

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris