“Els ulls de la història" és una mirada immersiva sobre el patrimoni català. FOTO: Departament de Cultura

Notícies destacades

La Generalitat apropa el patrimoni cultural a la ciutadania amb la tecnologia immersiva

El projecte “Els ulls de la història” renova la museografia de les coves del Cogul, la cartoixa d’Escaladei, el Conjunt de la Vall de Boí, Sant Pere de Rodes i el castell de Miravet

Catalunya és un territori amb una immensa riquesa patrimonial. En els darrers anys, s’han destinat molts recursos econòmics a la conservació i rehabilitació de museus, jaciments arqueològics, monuments i altres espais, però, cal anar més enllà i socialitzar aquest patrimoni; promoure que la ciutadania s’hi acosti i el conegui. I en aquesta tasca les noves tecnologies són les millors aliades.

Amb aquest objectiu, la Generalitat, a través del Departament de Cultura, ha impulsat enguany el projecte “Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català”, una iniciativa pionera que reinterpreta i renova les museografies d’espais patrimonials, apostant per la innovació tecnològica i incidint en l’àmbit educatiu i la promoció territorial.
El projecte es va estrenar el passat estiu al nou Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (CIAR) de la Roca dels Moros de Cogul i ha continuat el passat novembre amb actuacions a la Cartoixa d’Escaladei. L’any que ve “Els ulls de la història” arribarà al Centre del Romànic de la Vall de Boí, al Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Miravet.  

La Generalitat, a través del Departament de Cultura, ha impulsat enguany el projecte “Els ulls de la història. FOTO: Departament de Cultura

Realitat virtual, guies multimèdia i programes pedagògics renoven l’experiència museogràfica

La base del projecte se centra en una nova manera d’explicar moments concrets de la història de Catalunya i el seu patrimoni a través de microrelats que situen el visitant en un temps i lloc concret, incidint en el que és local i privat que permet transcendir al més universal i públic. Aquests nous relats es materialitzen mitjançant sales d’ulleres de realitat virtual, guies multimèdia i diferents recursos interpretatius i programes pedagògics als espais patrimonials.

El colofó del projecte és la inauguració el passat 5 desembre a la planta baixa del Palau Moja de Barcelona de l’anomenat “Espai Moja. Catalunya: Patrimoni viu”. Es tracta d’un nou espai gratuït dedicat a la promoció i difusió del patrimoni cultural de Catalunya a tota la ciutadania.

La visita ofereix una immersió al patrimoni cultural català incorporant tecnologies digitals i nous recursos museogràfics. Grans espais audiovisuals, realitat virtual, hologrames i interactius configuren una experiència on la tecnologia facilita la comprensió i el gaudi de la cultura.

El Cogul, viatge a la prehistòria

La proposta museogràfica del projecte “Ulls de la Història” a Cogul vol posar el valor la balma, oferint al visitant tots els recursos necessaris per comprendre la seva importància i transcendència cultural. És per això que la proposta ofereix una experiència on el metavers i la presentació expositiva es complementen.

Al CIAR s’ha instal·lat una experiència immersiva que permet als visitants endinsar-se en un autèntic viatge en el temps que comença amb el record de la descoberta del conjunt rupestre per part de Ceferí Rocafort, geòleg descobridor de les pintures del Cogul.  

A través d'aquesta experiència immersiva, amb ulleres de realitat virtual, el projecte "Els Ulls de la Història" no només ens transporta a deu mil anys enrere, sinó que també ens impulsa a reconsiderar el present, gràcies a l’ús de la realitat virtual.  

Mitjançant una aplicació que els usuaris podran descarregar en els seus dispositius mòbils, podran fer un viatge en el temps. FOTO: Departament de Cultura

La nova museografia es complementa amb la guia multimèdia que acompanya el visitant a la balma, i que està dissenyada per oferir una experiència per a totes les edats, integrant àudio i imatges per enriquir la visita, fent-la accessible amb signoguia i audiodescripcions.  

A més, mitjançant una aplicació que els usuaris podran descarregar en els seus dispositius mòbils, podran fer un viatge en el temps seguint les petjades de les comunitats prehistòriques que van habitar la zona.  

Escaladei, una experiència del segle XVII

En el cas de la Cartoixa d’Escaladei, les actuacions realitzades al monument -que van ser presentades el passat 25 de novembre en un acte presidit per la consellera de Cultura, Sònia Hernández i Almodóvar-, combinen recursos analògics, com l’actualització de la senyalització, amb l’ús de noves tecnologies, com la realitat virtual i altres experiències immersives. Alhora, potencien les històries de les persones que van habitar aquests murs i mostren com eren els espais que han patit alteracions al llarg dels anys.

La Cartoixa d’Escaladei. FOTO: Departament de Cultura

Una guia multimèdia i la nova senyalització interpretativa acompanyen al visitant durant el recorregut, identificant i contextualitzant cada espai, fent de la visita una experiència interactiva. La guia combina continguts explicatius, amb recreacions en 3D i també integra veus dels diferents personatges que van habitar la Cartoixa. Aquests diàlegs ficticis connecten la realitat del visitant amb la vida quotidiana dels monjos cartoixans i evoquen les emocions que produïen els conflictes de l’època.

Una experiència educativa

El projecte “Els ulls de la història” s’estén més enllà dels espais de patrimoni que la protagonitzen i arriba a les aules de primer cicle de secundària.

L’experiència es podrà gaudir als instituts amb un escenari portàtil de realitat immersiva

“Els ulls de la història. L’experiència didàctica” és una proposta itinerant gratuïta programada per als tres trimestres del curs 2024-2025 i el primer trimestre del curs 2025-2026. La proposta gira al voltant de dos grans elements. D’una banda, múltiples recursos educatius per preparar prèviament l’activitat i, també, per poder consolidar coneixements després de l’experiència.  

D’altra banda, es portarà a les escoles un escenari portàtil de realitat immersiva. Durant uns dies, i prèvia reserva, un espai immersiu efímer permetrà a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO viatjar pel temps a través d’unes ulleres de realitat virtual.  

Podeu trobar més informació al web patrimoni.gencat.cat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris