Alberto Capitán

OPINIÓ Alberto Capitán

L'estigma cap a la sida

'Persones amb VIH visibles poden inspirar altres a superar la por i l'estigma, creant espais segurs i lliures de discriminació'

Els primers casos de sida van aparèixer a Catalunya el 1981, una malaltia amb un origen desconegut que causava un deteriorament de la salut i sovint la mort. Avui, sabem que és causada pel VIH, un virus que es pot controlar amb tractament, i que una persona amb càrrega viral indetectable esdevé intransmissible. Tot i aquests avenços científics, l'estigma i la discriminació envers les persones amb VIH perduren.

Per erradicar aquest estigma, és fonamental seguir treballant per conscienciar tota la societat. En el Dia Mundial de la Sida, el Comitè 1r de Desembre reivindica la necessitat de tenir referents positius públics i comunitaris. Persones amb VIH visibles poden inspirar altres a superar la por i l'estigma, creant espais segurs i lliures de discriminació. Fer-se visible és una decisió personal, però és necessari construir referents i espais on les persones amb VIH no es vegin obligades a amagar el seu serostatus.

Aquest procés requereix aliances compromeses, incloent-hi persones no seropositives que recolzin aquest discurs i promoguin bones pràctiques en diversos àmbits. L'objectiu és transformar la societat amb un horitzó lliure d'estigma, discriminació i serofòbia. Per aconseguir-ho cal visibilitzar el VIH en els espais públics de forma positiva, especialment en espais com la cultura, els mitjans de comunicació, la ficció literària, televisiva i cinematogràfica.

Les administracions públiques tenen un paper clau, i el Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH és una eina essencial. Des del Comitè 1r de Desembre, s'ha treballat per garantir que aquest Pacte sigui efectiu. El Dia Mundial de la Sida 2024 ens recorda que el repte de vèncer l'estigma encara és present. Bloqueja l'estigma!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris