L'Hospital Universitari MútuaTerrassa incorpora noves teràpies per a la insuficiència renal. Dra. Rioja de Cirurgia Vascular HUMT. FOTO: Comunicació MútuaTerrassa

SALUT

L'Hospital Universitari Mútua Terrassa incorpora noves teràpies per a la insuficiència renal

A Catalunya són pocs els centres que actualment les estan emprant

El servei de Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha incorporat recentment nous procediments endovasculars amb Diòxid de Carboni (CO2) dirigits a pacients amb insuficiència renal avançada els quals no poden rebre el tractament estàndard mitjançant contrast iodat, ja que els suposaria un fracàs renal pel fet de ser nefrotòxic. També es tracta d’una alternativa innovadora indicada pels pacients al·lèrgics a l’esmentat contrast.

Els nous procediments permeten diagnosticar i tractar -mitjançant cateterisme- patologies arterials i venoses a aquesta tipologia de pacients, els quals compten amb múltiples limitacions a nivell de tractament i en nombroses ocasions determinades intervencions poden acabar en amputacions majors. Actualment, a Catalunya són pocs els centres que les estan emprant.

Les esmentades vies terapèutiques amb Diòxid de Carboni permeten tractar isquèmies arterials, arterioesclerosis i altres malalties relacionades amb l’obstrucció de venes i arteries. En aquest sentit, en el transcurs del passat mes de juny el servei de Cirurgia Vascular de l’HUMT va realitzar les primeres arteriografies amb CO2, un procediment diagnòstic i terapèutic a nivell arterial que permet revascularitzar als pacients amb insuficiència renal severa.

Sense aquests nous procediments, els pacients en qüestió no haguessin pogut ser tractats com a conseqüència dels múltiples riscos associats al contrast iodat, l’ús del qual hagués derivat probablement en un tractament de diàlisi. Així doncs, emprar Diòxid de Carboni com a mitjà de contrast és una manera més segura i eficaç de preservar la funció renal que no pas utilitzar el contrast tradicional.

En aquest sentit, la insuficiència renal després de la reparació endovascular continua sent una font de morbiditat i mortalitat postoperatòries associades a diversos factors, entre els quals el fet d’emprar contrast iodat. S’ha vist que l’administració d’aquest podria ser l’únic factor que contribueix a la disfunció renal i aquest podria eliminarse per complet senzillament deixant d’usar-lo. A més, també s’ha constatat que, com a mitjà de contrast angiogràfic, el CO2 proporciona la mateixa informació que el contrast iodat però sense cap toxicitat renal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Veure Comentaris