Segons les dades publicades pel ministeri de Treball aquesta setmana, Catalunya va registrar al setembre 2.441 aturats menys que el mes anterior situant-se en un total de 478.201 les persones desocupades. L'atur registrat s’ha reduït un -0,5% respecte al mes respecte al mes d’agost però cal tenir en compte que l’acumulat de l’any projecte un 28,3% més de persones desocupades respecte l’any passat, per impacte de la pandèmia.
Pel que fa al nombre de persones incloses en ERTO al tancament del mes de setembre era de 730.000, el que suposa una reducció de 83.000 treballadors respecte al mes anterior a nivell de totes les comunitats autònomes. A Catalunya, els treballadors que al setembre estaven coberts per un expedient d'aquest estil són 146.559.
Posicionament CECOT
La patronal CECOT valora les dades d'aquest mes de setembre com a positives però, "amb tota prudència", per la reducció generalitzada en l'increment d'atur com per l'increment de nous afiliats a la Seguretat Social en el conjunt d'Espanya. Tot i això, la patronal creu que "no es pot perdre de vista que les magnituds interanuals són negatives i el ritme per aconseguir les dades de creació d’ocupació precrisis de la Covid-19 serà lent".
Dins les propostes més a curt termini, la Cecot manté la necessitat de prorrogar els ERTO per a les empreses que ho requereixin fins a finals del 2021, adoptar mesures necessàries per evitar noves restriccions a l’activitat econòmica, suprimir les prohibicions i limitacions a la capacitat de gestionar els recursos humans per part de les empreses, i reduir els costos laborals.
L'ús dels ERTO com a mecanisme temporal ha resultat efectiu per reduir la destrucció d’ocupació per impacte de la pandèmia i ha ajudat a parar el cop, possibilitant un escenari on les empreses puguin reactivar l'activitat productiva de manera progressiva i dotant de liquiditat a les persones treballadores. Per això la Cecot coincideix amb altres agents econòmics amb que es fa necessari mantenir la vigència dels ERTO de força major o el trànsit cap als ERTO de causes productives durant el 2021.
La Cecot creu necessari actuar amb celeritat i, de manera consensuada administració i agents socials i econòmics, per equilibrar el que considera una excessiva concentració d’esforços en polítiques passives (assistencials), molt necessàries sens dubtes, però que no han d’anul·lar els esforços en les polítiques actives.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.