No falla. Cada cop que el Bòjum surt a passejar en alguna festa popular de Rubí hi ha qui es sorprèn tot pensant que han agafat l’elefant blau de la plaça Pearson. També hi ha qui l’anomena Bòdum quan en realitat es diu Bòjum, i en alguns casos, a l’inrevés. “Els únics que ho tenen clar són els nens i nenes”, comenta en Jaume Comas, president de l’associació Les Anades d’Olla.
El que està clar és que el Bòdum, amb ‘d’, està fixat a la plaça Pearson de Rubí des de fa 42 anys i el seu nom és Dumbo amb les síl·labes al revés. La seva figura és tot un emblema de la ciutat i fins i tot hi ha veïns que es refereixen a la ‘plaça de l’elefant’ per la seva ubicació.
El Bòdum a la plaça del Doctor Pearson
El Bòdum neix de la imaginació de l'il·lustrador Francesc Mateu. Gràcies a l’escultor Pep Borràs i la colla d'amics Col·lectiu Bòdum li donen color i forma amb una estructura de varetes de ferro que posteriorment van folrar amb diversos materials. El Bòdum pesa dues tones i el seu color original era el gris, tot i que posteriorment es va pintar de color blau. En el seu 40è aniversari, ara fa dos anys, la ciutat el va homenatjar amb diverses exposicions i una gran festa familiar al seu voltant.
El parent d’en Bòdum, amb el qual sovint el confonen, és el Bòjum, amb ‘j’, i el seu nom és Jumbo, la mare de Dumbo, amb les síl·labes al revés. Es tracta d’un gran elefant blau mòbil, d'entre 300 i 400 quilos (tot i que encara no s'ha pogut pesar enlloc), que s’ha convertit últimament en el protagonista de les festes populars de Rubí, molt estimat sobretot pel públic infantil.
El Bòjum a les darreres festes del carrer Sant Jaume de Rubí
La seva construcció va anar a càrrec de l’Associació Les Anades d’Olla i els hi va costar tot un any crear una dolça bèstia blava que treu foc pels seus ullals i llença confeti, pompes de sabó i aigua per la seva trompa. El Bòjum dorm desmuntat per peces a la sala annexa del Celler, i també recull els xumets dels infants que ja s’han fet grans a la Cavalcada de Reis. La seva presentació oficial va ser dies abans de la Festa Major de 2018. Des d’aleshores l’hem vist en multitud de festes tradicionals i ha portat el nom de Rubí fins a les festes de la Mercè de Barcelona.
En definitiva, els dos elefants blaus s’han convertit en un emblema de la ciutat. El Bòdum està fixat a la plaça Pearson i el Bòjum es mou per la ciutat allà on hi ha festa.