L'any 2022, Rubiempresa va dur a terme la primera edició d'Impuls en Femení, un programa que combinava formació, mentoring i creació de xarxa entre dones amb l'objectiu d'empoderar i visibilitzar la seva presència en el món empresarial, a més de generar referents per a altres dones. Durant aquesta formació, un grup de dones emprenedores i empresàries es van conèixer i establir una relació i llaços d'amistat, i fins i tot projectes en comú.
En una de les primeres trobades, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Emprenedora (19 de novembre), les participants del programa van fer una llista dels negocis que coneixien i que eren liderats per una dona, una llista que va resultar ser molt més llarga del que es podien imaginar. "I més, fent-ho de memòria i sense cap mena de coneixença", detallen. Així, és com es van adonar de la poca importància que es donava a les dones com a líders i com de desfavorida i castigada era la ciutat de Rubí. El dia de la cloenda de la formació, un grup de dones van decidir donar vida a l'associació amb l'eslògan Visibilitza't, dona!
Aviat farà un any que aquest grup de dones ha estat desenvolupant l'associació amb canvis, anades i tornades, seguint el projecte inicial i d'altres que han anat apareixent... fins que li han donat cos amb una Junta Directiva formada per Mar Zaragoza, com a presidenta; Sílvia Mota, com a vicepresidenta; Itzíar Andújar, secretària, i Míriam Andrés, vocal i líder de la comissió de màrqueting.
Com va anar la trobada?
La primera trobada de l'ADEER va tenir lloc el passat 27 de setembre al Centre PIUS Crea, que ens va cedir el seu espai. Ens vam ajuntar 14 dones amb negocis ja consolidats, unes altres que acaben de llançar-se amb els seus nous projectes i d'altres que volen emprendre i no saben per on començar.
Ara com ara, hem decidit trobar-nos amb altres emprenedores i empresàries per donar-nos a conèixer i començar a fer xarxa. Hem creat un perfil a Instagram (@adeerubi) i per a les persones subscrites a la Newsletter, estem enviant informació sobre esdeveniments. Més endavant compartirem els estatuts, que actualment estem elaborant, i ens registrarem com a Associació.
Qui forma part de la Junta Directiva?
La Junta la formem 4 dones: Mar Zaragoza (Yoga con Mar), Silvia Mota (Silvia Mota terapeuta Gestalt), Míriam Andrés (Elefante en la red) i Itziar Andújar (KeywordsRubí).
Quins són els objectius, a grans trets, de l'ADEER?
Volem crear un bon ambient, un grup de suport presencial - i després de la trobada, a través de les xarxes socials -, compartir experiències, necessitats, reptes, inquietuds... Gràcies a aquesta trobada ens vam adonar que és possible liderar/emprendre en femení, amb un nou model de negoci que respecta les cures, la biologia femenina... i que també és efectiu i productiu.
Vam observar que algunes dones no estaven segures de si podien venir o no perquè no vivien a Rubí. L’objectiu és que totes les dones que vulguin puguin formar part de l’associació, però el fet d’estar ubicades a Rubí fa que la majoria d’esdeveniments, trobades i activitats siguin aquí.
La Junta Directiva de l'ADEER
Per què una associació de dones emprenedores i empresàries? Quines particularitats han fet que us decidiu a crear l'ADEER?
Encara que el món ha evolucionat molt, les dones seguim sent un col·lectiu vulnerable pel sol fet de ser dones (i mares) i aquesta ha estat la nostra gran motivació. Volem donar suport i visibilitat al treball talentós d’emprenedores i negocis liderats per dones de Rubí, amb la finalitat d’empoderar-nos a l’hora d’iniciar i fer créixer el nostre projecte.
A través de tallers, xerrades, col·loquis, formacions d’expertes i grups de cohesió, entre altres activitats, volem cercar necessitats del mercat perquè les nostres sòcies puguin crear sinergies.
Creiem en un model de negoci respectuós amb tot el que suposa ser dona a la societat actual: mare, companya, amiga, mestressa de casa, emprenedora, empresària...
Quin perfil de dona diríeu que és el majoritari de l'Associació?
El perfil de dones que van assistir a aquesta primera trobada va ser variat pel que fa a edats. Hi havia una gran majoria amb negocis consolidats, però menys dones que estiguessin emprenent, i un grup notable amb menys recorregut (3-4 anys).
I quins punts en comú heu trobat?
Durant la trobada vam observar punts en comú entre totes: busquem una bona conciliació i equilibri entre la feina i la família, hem viscut en un entorn hostil a la feina, com a assalariades, i estem en cerca d’una situació millor i alineada amb els nostres valors i propòsit de vida; hem fet un canvi radical a escala personal i professional, i volem liderar/emprendre en femení: un model de negoci diferent del que s’ha fet tradicionalment, més respectuós amb les cures, la naturalesa de la dona...
Quins passos seguireu com a Associació?
La intenció és mantenir les trobades com a mínim 1 cop al trimestre; i, a banda, organitzar formacions, tallers, esdeveniments amb les sòcies... de manera que ens puguem retroalimentar entre totes. Paral·lelament, ens agradaria convidar dones expertes per nodrir el grup.
Quan serà la pròxima trobada i com s'hi poden acostar les dones emprenedores i empresàries de Rubí?
Amb motiu del pròxim Dia Internacional de la Dona Emprenedora, estem preparant la següent trobada de cara a divendres 15 de novembre al Centre Temps per tu. Qualsevol dona interessada ens pot seguir a les nostres xarxes o escriure'ns al correu electrònic adeerubi@gmail.com, per subscriure's a la Newsletter.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.