L'abocador de Can Canyadell, les ocupacions i les escoles bressol centren el debat del ple municipal

Durant la sessió plenària també s'aprova l’adjudicació de la redacció del futur Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

Diversos assumptes han centrat el ple municipal del mes de juny, com és l'abocador de Can Canyadell, les ocupacions il·legals, l'ampliació de l'aparcament de Can Fatjó o les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet.

Per començar, s'ha aprovat l’adjudicació de la redacció del futur Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), amb els vots favorables de l'equip de govern, format pel PSC i En Comú Podem, així com els partits de l'oposició Veïns per Rubí i Ciutadans, i les abstencions d'ERC i l'AUP. Tot i criticar el retard de la redacció del nou POUM, tant l’AUP com Veïns, han celebrat la seva licitació.

Un punt d’especial confrontament ha estat la tercera ordre de continuïtat del contracte de gestió de les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet des de l'1 de setembre de 2022 fins al 31 d'agost de 2023, que ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de la resta de l’oposició.

Montse Soler, regidora d’ERC, ha començat la seva intervenció agraint la presència d’algunes treballadores de les dues escoles a la sala de plens i ha recordat que fa anys que reivindiquen millors condicions de treball.

En aquest sentit, la republicana ha fet referència a dues mocions, una de 2017 i una altra del 2021, en la qual, juntament amb l’AUP, es demanava fer un estudi de viabilitat per internalitzar aquestes dues escoles i equiparar els seus sous amb els de la Bruna i portar a terme les millores necessàries als centres per evitar inundacions.  

Segons Soler, s’està treballant en un nou plec de condicions “per a una licitació que no acaba d’arribar i que no assegura millors condicions laborals”, i ha titllat de gestió de l’Ajuntament de “pèssima”.

El regidor d’Educació, el socialista Víctor García, ha respost que, pel que fa a la millora salarial, “la base està en el conveni”. Segons García, el nou plec recull una millora salarial del 5%, i l’Ajuntament “no té potestat” per realitzar un major augment, situació que assegura que ja s’ha traslladat a les treballadores. D’altra banda, el regidor ha explicat que el nou plec tindrà en compte una altra reclamació de les treballadores, que és la parella educativa, i que ja s’han fet obres de reparació i esperen fer de noves durant l’estiu. “Les companyes estan sent utilitzades per una qüestió totalment política”, ha dit García, en referència a les treballadores de les escoles.

La portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, ha intervingut per insistir en què “l’única manera de garantir millors condicions laborals és internalitzant”, i a banda d’un estudi de viabilitat, ha demanat que l’Ajuntament “es posi les piles i es creï l’arquitectura necessària” en cas que s’hagués de gestionar aquest nou recurs de forma municipal.

D'altra banda, també s'ha aprovat de forma definitiva el projecte d’ampliació de l’aparcament de Can Fatjó amb els vots favorables de tots els grups menys l'abstenció de l'AUP, que ha criticat que les noves places no es facin en un terreny de sorra en comptes de ciment. Per a Cañizar és "un contrasentit aprovar una moció de refugis climàtics i fer un espai a Rubí que és pur formigó, amb una despesa de gairebé 200.000 euros", per la qual cosa s'han abstingut. 

El ple també ha aprovat les inspeccions d’habitatge, que tenen per objectiu detallar quants pisos estan buits i, a partir d’aquesta eina, el govern municipal es compromet a promoure que els habitatges buits s’incorporin a la borsa de lloguer per a persones que ho necessiten. A més, si es detecten habitatges buits de grans tenidors es podrà aplicar un recàrrec del 50 % de l’Impost de Béns Immobles (IBI).

Un altre punt d’intens debat ha estat l’abocador de Can Canyadell, després que setmanes enrere Esquerra Republicana denunciés irregularitats en la gestió i control per part de l’Ajuntament.

Xavier Corbera ha tornat a denunciar que els camions que es dirigeixen al dipòsit de runes, molt pròxim a l’institut Foix i l’escola Joan Maragall, “passen en horari prohibit”.

De fet, el republicà ha explicat que des del 2017, quan es podia haver tancat l'abocador “per reiterats incompliments, ens hauríem estalviat 375.000 camions pel camí d'Ullastrell”, i ha recordat que tant el conveni amb l'empresa, com la llicència de mines i una sentència ferma de 2018, prohibeixen explícitament el pas de camions per aquesta via.

El portaveu d’ERC també ha reclamat a l’Ajuntament un aixecament topogràfic, ja que en el dipòsit de runes s'haurien aixecat talussos de més de 20 metres d'alçada, quan el màxim permès seria de 7.

Rafael Güeto, regidor del PSC, ha assegurat que la llicència ambiental del dipòsit de runes està vigent i l’Ajuntament ha informat a l’Agència Catalana de l’Aigua per si s’estigués contaminant el torrent de Can Pi de la Serra a causa de l’activitat de l’abocador.

Güeto ha acusat el republicà de viure en “una campanya electoral eterna” i ha avançat que el consistori ha demanat un dictamen sobre algunes de les qüestions que planteja la instància presentada per ERC, “amb ànim constructiu i esperem tenir-lo les pròximes setmanes”.

En aquest sentit, el regidor socialista ha dit que quan es tingui el resultat del dictamen “no farem una roda de premsa sinó que el compartirem a la mesa d’abocadors, on s’ha fet fins ara” i ha recordat que l’Ajuntament ha posat la multa més alta, de 630.000 euros, per l’abocament incontrolat de deixalles a un altre abocador, en aquest cas La Nou.

Güeto també dit que espera que la Generalitat “aturi el desastre ambiental” i no autoritzi el projecte d’extractiva de Can Riquer, i ha criticat a Corbera per “buscar només titulars a la premsa”.

Per al·lusions, Corbera ha respost que “no vinc per un titular, vinc a lluitar pel tancament de Can Canyadell, un greuge per aquesta ciutat (...) i obligació moral de l’Ajuntament de saber que s’està tirant en aquest abocador (...) i qui ha de reclamar un estudi ambiental a l’Agència de Residus de Catalunya”.

Els republicans demanaven en aquest ple un acord municipal per a la nul·litat de la llicència ambiental de l'abocador i l'expedient de clausura de l'activitat. Tant Veïns per Rubí, com l’AUP i Ciutadans han reconegut la tasca de documentació dels republicans,  i els han empès a aportar les proves necessàries al jutjat en cas que s’hagués d’iniciar un procediment penal, alhora que han recordat la feina i esforç durant tots aquests anys de la Plataforma Rubí sense Abocadors.

Tot i els vots a favor dels grups de l’oposició a la moció d’ERC, aquesta no ha tirat endavant pels vots en contra de l’equip de govern, PSC i En Comú Podem.

D'altra banda, ha tingut llum verda la moció del PSC contra l’ús il·legal i conflictiu d’habitatges, que ha comptat amb el vist-i-plau dels socialistes, ECP, Cs i VR, l’abstenció d’ERC i el vot contrari de l’AUP, que reconeix que "hi ha diversos locals ocupats amb conflictes greus" a la ciutat però considera que darrere de la seguretat també hi ha campanya electoral. 

En canvi, Ciutadans no ha aconseguit prou suport per aprovar la moció per a l’elaboració d’un pla municipal en contra de l’okupació il·legal d’habitatges, ja que Veïns per Rubí s’ha abstingut i la resta de grups han votat en contra.

La Junta de portaveus del Ple de l’Ajuntament de Rubí també s’ha posicionat a favor de cobrir els sostres de les escoles de primària de la ciutat amb instal·lacions fotovoltaiques. La moció presentada per l’equip de govern, ha estat consensuada previ debat al ple per la resta de les formacions. 

La Junta de portaveus també ha consensuat el text presentat inicialment per l’AUP per a la creació de refugis climàtics, que ha d’incloure més zones verdes, amb aigua i fonts davant les onades de calor i espais a l’aire lliure dotats de verd, ombra i aigua.

Altres tràmits

En el ple s’han aprovat els dies festius locals per a l'any 2023, el 29 de maig (Pasqua Granada) i el 29 de juny (Sant Pere), amb els vots favorables de totes les formacions i l’abstenció d’ERC.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació