El TOT Rubí continua amb les entrevistes als alcaldables per a les eleccions municipals del 28 de maig. És el torn de l'Andrés Medrano i l'Ànnia Garcia, número u i número dos de la llista d'En Comú Podem respectivament.
Al març de l'any passat, ja es va confirmar que es mantenia l'acord de coalició de cara a les eleccions sota la marca En Comú Podem Rubí, formació que és l'actual soci de govern del Partit Socialista de Catalunya a la ciutat.
Andrés Medrano va néixer fa 52 anys a l'Hospitalet de Llobregat, però és veí de Rubí des de l'any 2003, on ha format la seva família. "Tinc molt clar que el meu projecte de vida seguirà a Rubí". Biòleg de formació, va fer el pas a la política com a membre del cercle de Podem Rubí.
Ànnia García, per la seva banda, té 41 anys i viu a la ciutat des dels 13. Ha sigut periodista local de la ciutat i sempre ha estat molt vinculada a diferents entitats culturals i socials d'aquesta. "Sempre he estat molt vinculada a Rubí tant a escala professional com vital".
A grans trets, ens podeu explicar els eixos principals del programa electoral d'En Comú Podem?
Andrés Medrano: Podríem parlar de 3 eixos. El primer eix és l'espai físic de qualitat, el segon seria una ciutat on les persones puguin exercir els seus drets fonamentals i que estiguin garantits, i, en tercer lloc, parlaríem de la indústria, el comerç i l'economia productiva.
En el primer eix, tindríem en compte l'accessibilitat als espais urbans i la millora d'aquests. Això s'aconsegueix creant itineraris accessibles, fent la famosa ciutat dels 15 minuts i que tothom tingui els serveis bàsics el més a prop possible. Tampoc podem ignorar el medi rural que cal conservar, el que proposem en aquest àmbit és un pla específic de protecció del sòl no urbanitzable.
"El dret a la salut també queda garantit quan mobilitat és sostenible"
En el segon eix, el que volem és reforçar els drets fonamentals com seria el dret a l'habitatge o al d'un envelliment digne independent, amb propostes com les d'uns habitatges especialment pensats perquè la gent gran pugui tenir aquest envelliment digne. També un projecte específic adreçat als joves, reforçant les polítiques de lloguer assequible. També el dret a la salut, que no només depèn dels serveis sanitaris i també pot quedar garantit quan la mobilitat és sostenible, per tant, l'aire és més net, i pots moure't en un transport públic de qualitat augmentant les freqüències dels busos o augmentant la flexibilitat dels seus recorreguts.
Andrés Medrano, alcaldable d'En Comú Podem. FOTO: E.L.
Dins d'aquests drets també hi ha el dret a la cultura, aquest s'ha de reforçar de la mà de les entitats, encabir les seves propostes i que formin part d'una programació de ciutat. A part d'això, tindríem dues propostes més, que seria reforçar la xarxa de centres cívics i l'altre és la construcció d'una segona Biblioteca a la banda oest de la ciutat.
"Nosaltres continuarem apostant per la transició energètica, amb iniciatives com Rubí Brilla"
En el tercer eix, que ja seria indústria, comerç i economia productiva, hem d'aprofitar el potencial industrial que té Rubí, tots els polígons que tenim necessiten millorar, afegint serveis centralitzats i afavorint que indústries més innovadores s'estableixin a la ciutat. Cal destacar també la part energètica, que és una part important de la despesa que fan comerços i indústries. Nosaltres continuarem apostant per la transició energètica, amb iniciatives com Rubí Brilla i d'altres.
Per últim, també estan els drets dels animals, formen part de la nostra comunitat i entenem que el pla de benestar animal ha d'anar fins al seu extrem i fer realitat projectes com la nova gatera o el nou centre d'acollida d'animals perduts i abandonats.
"Els carrers no s'embruten sols, s'embruten per l'acció de la ciutadania"
Segons l'última enquesta de satisfacció ciutadana, una de les coses que més preocupen és la neteja i manteniment dels carrers de Rubí. Com es podria millorar la situació?
Andrés Medrano: Aquí hem d'apel·lar a la corresponsabilitat. Els carrers no s'embruten sols, s'embruten per l'acció de la ciutadania. Com Ajuntament el que hem de proveir el millor servei de neteja i manteniment i tenir un sistema de recollida de residus adequat, així com un servei de papereres com toca. Entenem que els serveis de recollida de residus i neteja són prou bons, per tant, el que cal és avançar en la corresponsabilitat ciutadana.
Com creieu que es pot augmentar la sensació de seguretat als nostres carrers?
Ànnia Garcia: Nosaltres proposem tenir un servei de policia de proximitat. Això significa que amb els recursos que ja tenim poder crear aquestes unitats. Una presencial policial pel carrer, el que fa és, d'una banda, incrementar la sensació de seguretat, però també la seguretat en si mateixa perquè la presència dels policies és dissuasiva dels delictes més freqüents com són els petits furts o estirades de bosses.
El que ens diuen les xifres és que Rubí és una ciutat segura dins del que és la mitjana dels municipis del voltant, per tant, no cal crear cap missatge d'alarma.
Ànnia García, número dos de la llista d'En Comú Podem. FOTO: E.L.
Molts veïns de les urbanitzacions es queixen per estar deixats en comparació amb el nucli urbà. Com es pot canviar aquesta percepció?
Ànnia Garcia: En aquest mandat s'ha instaurat un regidor d'urbanitzacions, és a dir, una persona dins del govern que està pendent de forma exclusiva de les necessitats de les urbanitzacions. Així i tot, nosaltres sempre hem defensat que les urbanitzacions necessiten ser tractades en igualtat de condicions que el centre, sense oblidar que genera una complexitat, perquè hi ha molts km de carreteres i el cost d'oferir serveis a les urbanitzacions per densitat de població és més elevat que el centre. Hem d'avançar sobretot en el diàleg amb les entitats i els veïns per la detecció de quines són les principals queixes que tenen.
Andrés Medrano: Aquí afegiria dos aspectes. Un és el de la mobilitat sostenible a les urbanitzacions, on cal millorar les voreres perquè la gent pugui caminar i treballar per aconseguir un bus a demanda, de manera que les línies arribin a llocs que amb regularitat no arriben. El segon aspecte és el manteniment del medi ambient, com s'està fent ja amb pla de neteja de franges a les urbanitzacions.
"Accedir a un habitatge digne és tan fonamental com les alternatives d'oci"
Pel que fa a les demandes del jovent, com és, per exemple, l'oci, quines són les vostres propostes?
Ànnia Garcia: Hi ha una part del jovent que té recursos a la nostra ciutat com la Torre Basses o l'skate park, però hi ha una altra part que té altres necessitats no estan cobertes. S'hauria de plantejar alternatives d'oci d'entitats locals dinamitzades directament des de l'Ajuntament.
Relacionat amb els joves, el que ens preocupa també és l'habitatge, la nostra primera proposta és fer lloguers assequibles per joves, perquè entenem que accedir a un habitatge digne és tan fonamental com les alternatives d'oci.
"El nostre objectiu és liderar un govern"
Com valoraríeu aquests últims quatre anys de govern en coalició?
Andrés Medrano: Els valorem positivament, vam assolir el pacte i hem fet realitat part de la nostra proposta. És evident que si ens haguéssim quedat a l'oposició tindríem la integritat de discurs perfecte, però la nostra incidència hauria estat igual a 0. El balanç és positiu, però volem anar molt més enllà. Estem amb uns companys que porten 20 anys a l'alcaldia i, per tant, tenen unes inèrcies que no són les nostres i tenen unes visons que en bona manera no compartim. El nostre objectiu és liderar un govern.
Arribat el moment de les eleccions, amb qui estaríeu disposats a pactar?
Andrés Medrano: Nosaltres ho tenim molt clar, no creiem en els pactes d'estar per estar. Creiem en els pactes que et permeten dur a terme el teu programa amb una mínima coherència ideològica. Per tant, qualsevol escenari que faci això possible es pot donar perquè som una força que busca el diàleg i la incidència.
"Hem d'aprofitar tota la diversitat que té aquesta ciutat com a palanca transformadora"
Com us imagineu el Rubí del futur?
Ànnia Garcia: Amb una ciutadania que participi en l'elaboració del nou POUM per poder transformar tant els espais públics com els productius. Veiem una ciutat molt més dinàmica, molt més saludable amb una mobilitat molt menys contaminant i també la transició energètica. Hem d'aprofitar tota la diversitat que té aquesta ciutat com a palanca transformadora de la vida econòmica, cultural, i social.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.