L'AUP presentarà al ple fins a 14 propostes per canviar el model de gestió de residus

Implantar el sistema Porta a Porta, prioritzar el nou contracte del servei de recollida o la creació d'una segona deixalleria són algunes de les propostes

La nova taxa comarcal de residus ha generat molta polèmica entre els rubinencs els últims dies, és per això que des de l'AUP presentaran al ple del 25 de juny una bateria de propostes per tal de canviar el model de gestió de residus. Les propostes estan dividides en les que tenen a veure amb la planificació, a la prevenció de residus, a la recollida selectiva, al reciclatge i la sensibilització.

Més info: Multitudinària manifestació a Rubí en contra de la nova taxa comarcal de residus

Marina Dolset, portaveu de l'AUP, ha expressat la seva preocupació perquè es pugui instal·lar el discurs de "ja no reciclo més", tot i que l'entenen i empatitzen amb ell. És per això que volen que aquest malestar de la ciutadania es manifesti en forma de pressions cap al govern local per canviar aquest model i no tant cap a no reciclar.

En la seva moció demanen que l'Ajuntament sol·liciti totes les subvencions possibles per tal de preparar la infraestructura necessària per al nou model de gestió de residus; estudiar la viabilitat de reclamar el retorn de l'IVA que s'hauria repercutit de més, atès que l'IVA relatiu al servei de recollida de les diferents fraccions hauria de ser del 10% i a Rubí és del 21% des de la licitació del 2021, amb la voluntat d'invertir-lo en sistemes més eficients de recollida selectiva.

Fer l'estudi de la implementació d'un sistema de recollida selectiva eficient als barris i zones de Rubí que no puguin adherir-se al sistema porta a porta; prioritzar la redacció i licitació del nou contracte del servei de recollida de residus, caducat des del 2022, incorporant aquest nou model de gestió de residus i fer l'estudi per a la internalització d'aquest servei que justifiqui aquesta licitació; impulsar una campanya per facilitar l'ús envasos reutilitzables; la creació de 'biblioteques de les coses'; promoure el compostatge comunitari o crear una segona deixalleria municipal són altres de les propostes.

Taxa comarcal de residus

En referència al nou impost, el grup municipal demana aturar els terminis de pagament de la taxa de tractament de residus fins que no es tingui la certesa de què tothom ha rebut la carta perquè no hi hagi gent que l'acabi pagant amb recàrrec.

També destaquen, de cara a les ordenances del 2025, un sistema de bonificació de la quota tributària de la taxa, en què també s'incloguin criteris de vulnerabilitat social.

Pel que fa a la manifestació que està organitzant la ciutadania pel pròxim 25 de juny a les 17h davant de l'Ajuntament, Dolset remarca que sempre donaran suport a aquelles manifestacions que van encaminades a canviar el model actual de gestió dels residus, però no donaran cap mena de suport a una reivindicació que negui el que està passant i animi a no reciclar. "Demanen que la gent dirigeixi el seu cabreig, que entenem i comprenem, cap al mal govern que tot i saber que això passaria no ha previst cap mena de mesura".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.