Com funciona el Parlament Europeu i quina incidència té sobre Rubí?

Tot i que sovint es percep la institució com a llunyana, les lleis que s'hi aproven tenen un impacte diari en la vida de la població

Les eleccions al Parlament Europeu se celebraran aquest diumenge, 9 de juny. A Espanya s'elegiran 61 eurodiputats, dos més que a les eleccions de 2019, d'un total de 720. Aquest augment ve motivat per reflectir els canvis demogràfics que hi ha hagut des de les eleccions de 2019. A les eleccions al Parlament Europeu la circumscripció electoral a Espanya és única, l’electorat vota les mateixes llistes a tot el territori. 

Com funciona el Parlament Europeu

Els eurodiputats, una vegada elegits, s'agrupen per afinitats polítiques. Cada grup ha d'estar format com a mínim per 25 diputats d'almenys una quarta part dels estats membres de la Unió Europea. El parlament actualment està format per set grups, a banda dels diputats no adscrits. 

La normativa europea neix de la col·laboració entre la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell de la UE. La comissió és l'encarregada de proposar la nova legislació comunitària, mentre que el parlament i el consell són els responsables d'aprovar, o no, les propostes. 

Així t'afecta la legislació europea en el teu dia a dia

Al voltant d'un 70% de les lleis que s'aproven a l'Estat espanyol són directrius que venen directament d'Europa. En aquest sentit, tot i que a vegades pel ciutadà el Parlament Europeu pot resultar una institució llunyana, la seva legislació impacta en el dia a dia. En aquest últim mandat (2019-2024), més de la meitat de les lleis aprovades a l'Estat provenen de la UE. 

Un exemple són els fons Next Generation, el pla de reconstrucció econòmica aprovat durant aquest mandat per fer front a la crisi provocada per la Covid-19. A Rubí, per exemple, aquests fons han arribat en forma de 13 milions d'euros que han servit per cobrir les obres del carrer Cadmo, la plataforma única als carrers Sant Sebastià i Sant Pere i el pont del carrer Sant Joan, entre altres. 

La Zona de Baixes Emissons (ZBE), per exemple, és una mesura que s'ha d'implementar a Rubí precisament perquè és una directiva europea. En la línia de reduir les emissions, el Parlament Europeu i el Consell d'Europa van acordar també la nova normativa anticontaminació per a cotxes que entrarà en vigor el 2026 i que marca que els vehicles hauran de ser sostenibles durant més temps i posa límits més baixos d'emissions a autobusos i camions, entre altres. 

Les últimes lleis aprovades a Europa

Durant aquesta legislatura, el Parlament Europeu ha aprovat lleis com la normativa que marca que tots els dispositius mòbils hauran de comptar amb un port de càrrega USB de tipus C per reduir la petjada ambiental. La UE també ha tirat endavant un reglament que obliga les aerolínies a no cobrar un extra per l'equipatge de mà. 

Una de les últimes lleis que s'han aprovat és la que regula la intel·ligència artificial. La llei classifica les aplicacions d'IA en tres categories de risc, i prohibeix les aplicacions i sistemes que suposin un risc "inacceptable", com els sistemes de puntuació social gestionats per governs com el xinès. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.