Dones musulmanes de Rubí denuncien dificultats a l’hora de trobar feina per portar el vel

El grup municipal En Comú Podem Rubí presentarà una moció en el pròxim ple en representació de l’ARSI per "blindar" els drets d'aquest col·lectiu

Aquest dimecres al matí, dones musulmanes pertanyents a l’Associació Rubí Sociocultural i Integració (ARSI) han denunciat la vulneració de drets bàsics del col·lectiu de dones musulmanes per accedir al mercat laboral per dur el vel o hijab, i han anunciat que En Comú Podem Rubí presentarà una moció en el pròxim ple municipal per "blindar" els drets d'aquest col·lectiu, que compta amb el suport de la SAFI (Stop als Fenòmens Islamòfobs a Catalunya). 

Durant la roda de premsa, han donat testimoni d’algunes situacions habituals amb les quals es troben moltes dones musulmanes de la ciutat que intenten aconseguir un lloc de feina. Segons han explicat, en alguns casos no són seleccionades quan les empreses s’assabenten que porten vel, els hi diuen que ja han trobat una altra persona o els hi donen feines de menys categoria tot i tenir més formació acadèmica.  

Siham Azaouyat, membre de l'executiva dels comuns a Rubí, considera que la discriminació de les dones per portar el vel és “totalment actual” i ha recordat que “la percepció i el prejudici social acaba afectant en les persones migrades”.

Més info: “Que una dona porti hijab no vol dir que estigui sotmesa o oprimida”, Siham Azaouyat

Sobre els casos de discriminació amb els que es troben moltes dones musulmanes a l’hora d’accedir al mercat laboral, assegura que aquests casos costen molt de denunciar, o bé perquè les persones afectades desconeixen que poden fer-ho o perquè és molt difícil de demostrar. “La percepció és que les dones amb vel no s’integren a la societat”, ha dit, per afegir que aquestes situacions es donen a la feina però també a les institucions i les escoles.

En aquest sentit, Deeba Asghar Parveen, secretària general del centre islàmic Camí de la Pau de Barcelona, ha explicat que hi ha casos de “nenes que no poden anar a l’escola amb el hijab”, la qual cosa comporta una minva de la seva autoestima o que no prossegueixin fins als estudis universitaris.

Com a segona generació de pares musulmans, Deeba ha explicat que la majoria d’ells no tenien els coneixements dels seus predecessors i per això volen evitar que es repeteixin aquest tipus de situacions. “Els nostres fills són catalans i volem una vida més fàcil i intercultural per a ells”.

És per aquest motiu que en el pròxim ple municipal del 22 de desembre, a través d’una moció que presentarà En Comú Podem Rubí, l'associació ARSI demanarà que l’Ajuntament creï una figura per canalitzar denúncies de discriminació per dur el vel o hijab i aconseguir que es respectin drets fonamentals com el de culte.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.