En Comú Podem de Rubí presentarà tres mocions de caràcter social i mediambiental

Mostren el seu rebuig a llei Aragonès i a la reclamació d’Endesa perquè els ajuntaments paguin els rebuts de famílies en situació vulnerable

Representants d’En Comú Podem (ECP) de Rubí han explicat aquesta setmana davant dels mitjans de comunicació locals que presentaran tres mocions en el proper Ple municipal del 26 de setembre.

La primera d’elles és per demanar al Ple que s’oposi a la llei de contractes de serveis a les persones, també coneguda com a ‘llei Aragonès’ (referint-se a Pere Aragonès, conseller d’Economia i Hisenda). Segons ha explicat Ànnia Garcia, portaveu d’ECP, aquesta llei precaritza els llocs de treball, ja que serveis de gestió pública com són els menjadors escolars o l’atenció sanitària passa a mans privades. “Entenem que s'ha de mantenir la gestió pública i directa sempre que sigui possible per evitar l'enriquiment de les empreses privades amb diners públics. Perquè precaritzen els llocs de treball, com passa a les dues escoles bressol de Rubí. Demanem que l'Ajuntament de Rubí mostri el seu rebuig a la llei Aragonès”, ha afegit.

Pel que fa a la segona moció, Pau Navarro ha declarat que és en resposta i defensa de la reclamació d'Endesa a famílies en situació de pobresa energètica que no van pagar els seus rebuts i ara demana als ajuntaments que sufraguin aquests deutes. En aquesta carta, enviada des de la companyia energètica als ajuntaments de diferents municipis catalans, els hi reclama que paguin els rebuts impagats de famílies vulnerables o els hi tallaran el servei. “Exigirem a Endesa que retiri aquesta carta i que cap família es quedi sense servei a partir de l'1 d'octubre. Instem a la Generalitat i a l'Estat que posi en marxa la llei 24/2015 (de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica) i que s’instal·lin comptadors socials”. Navarro ha aclarit que aquests terminis són tan curts perquè l'hivern està a la volta de la cantonada i “cal acabar amb l'oligopoli d'aquestes empreses quan es tracten de serveis bàsics i un dret fonamental per a les famílies”.

Per últim, Andrés Medrano, ha assegurat que “estem en un moment d'emergència climàtica i demanem al consistori que decreti l’alerta i ho faci amb un compromís i un canvi de model”. En aquest sentit, des de la formació consideren que la gestió de l’energia, la mobilitat, els residus i el medi natural són clau per minimitzar l’escalfament global i les emissions de CO2. Pel que fa a l’energia, Medrano considera fonamental que s’afavoreixi l'autoconsum d'energies renovables. Respecte als abocadors ha afirmat que “a Rubí sabem que hi ha molts abocadors i hem d’augmentar el reciclatge, ja que estem a la part baixa de la taula i hauríem d'arribar al 60%, sobretot pel que fa als residus orgànics”.

Per últim, Ànnia Garcia ha assegurat, respecte al programa de la Setmana Europea de la Mobilitat plantejada pel consistori, “falta un canvi de paradigma i de cara al futur s’haurà d'abordar aquesta qüestió de forma més proactiva”.
 

Més informació