Aquest dijous 24 de setembre s’ha celebrat el segon ple telemàtic de Rubí. La moció sobre ocupacions d'habitatges que ha presentat Ciutadans i la renúncia com a síndica local de Milagros Calleja ha centrat bona part del debat de la sessió plenària.
Calleja ha fet un repàs de l'Informe d’activitat de la Sindicatura de Rubí de 2019 i la primera meitat del 2020, fent esment a l’elevat nombre d’expedients relacionats amb la dificultat d’empadronament, i ha finalitzat recordant el nombre d’expedients encara oberts (140), “una xifra massa alta, el que em comporta malestar”. Milagros Calleja ha explicat que “una síndica ha d’estar present en tots els grups de la ciutat per copsar els neguits dels ciutadans i les seves reivindicacions”, i ha de treballar amb les escoles i els infants. “Tot aquest treball amb la comunitat no ha estat possible”, ha reconegut amb pesar la síndica.
Cadascun dels portaveus dels grups municipals li han agraït la seva tasca, el seu tarannà, l’amabilitat i el seu sacrifici per realitzar una feina no remunerada durant quatre anys.
Milagros Calleja també ha fet diverses recomanacions, com agilitzar els processos administratius perquè cap consulta o queixa de la ciutadania es quedi sense resposta per part dels serveis municipals. També ha fet referència a les barreres arquitectòniques que encara existeixen a diferents edificis emblemàtics de la ciutat, “com la Torre Basses o l’Ateneu municipal. Demanaria també de rebaixar la vorera del pas de vianants del davant de la Biblioteca municipal”, ha especificat Milagros Calleja.
La síndica també ha suggerit, per aconseguir un bon funcionament dels serveis municipals, reforçar la plantilla, sense oblidar “la necessitat d’adequar la reglamentació de la sindicatura que regeix la nostra ciutat”. Milagros Calleja ha demanat que es nomeni una figura de síndica com més aviat millor, i que els grups municipals valorin un nou model de sindicatura, així com “dotar l’oficina de la sindicatura amb els recursos necessaris”.
Per últim, Calleja ha agraït a tots els partits la confiança dipositada en la seva figura i ha volgut recordar dues persones que ja no hi són des de l’any passat, l’anterior síndic emèrit, Jordi Quintas, i José Luis Ariño, gerent de l’Ajuntament de Rubí.
Moció de Ciutadans per l'ocupació d'habitatges a Rubí
Una de les mocions que més debat ha generat però que no ha tirat endavant ha estat “l'elaboració d'un pla municipal en contra de l'okupació il·legal d'habitatges” que ha presentat el partit de Ciutadans. El seu portaveu Roberto Martín, ha explicat que en els darrers mesos el seu grup municipal ha tingut l’oportunitat de reunir-se amb veïns que tenen la seva segona residència ocupada i “pateixen les agressions d’aquests indesitjables”, i també han parlat amb veïns que tenen la necessitat d’ocupar un habitatge que està a mans del banc. “Volem diferenciar els que ocupen per necessitat, que lluiten per un lloguer social i per regularitzar la seva situació, amb aquells que es dediquen a robar, mercadejar i arrendar habitatges que no són seus. Són màfies, cares dures que extorsionen a propietaris i els hi demanen fins a 3.000 euros per abandonar les seves cases. El nostre objectiu amb aquesta moció no és criminalitzar sinó protegir a totes aquelles famílies que s’han trobat amb un problema que en alguns casos els hi esta costant literalment la vida”.
Martín ha assegurat que hi ha famílies ofegades econòmicament per haver de pagar els consums i despeses de les seves cases ocupades i s’ha referit a alguns barris de Rubí amb cases ocupades “i no precisament de famílies que ho necessiten, sinó per persones que es dediquen a rebentar la porta per rellogar després els domicilis”. Martín ha demanat la devolució immediata dels pisos ocupats als seus propietaris legítims i un assessorament legal per part del consistori. Tanmateix, ha proposat un cens intern que indiqui les cases ocupades per famílies que realment ho necessiten i aquelles explotades per màfies. Segons Martín, és necessari “reforçar de forma immediata la presència policial i el patrullatge en barris amb ocupacions a Rubí i estudiar una unitat especifica per controlar immobles susceptibles d’ocupacions i poder imposar mesures cautelars, i no només aixecar una acta”.
Betlem Cañizar, portaveu de l’AUP, ha intervingut per assegurar que el vot del seu grup municipal “és un no absolut perquè la moció no diferencia entre la necessitat i el delicte, així com ho diu el propi títol de la moció. Tota ocupació és legítima encara que no sigui legal. Tota la moció està centrada en descriure totes les barbaritats que es fan en els pisos ocupats i només dediquen tres línies a les persones que ocupen un habitatge per necessitat”.
Cañizar ha assegurat que Ciutadans “té tot un lobby al darrere que pressiona per presentar aquesta moció i que per aquests fets ja existeix una llei de desnonaments exprés en cas de primeres residències. El problema és per a les segones residències”, i ha afegit que el percentatge real de propietats de primeres residències ocupades és molt baix. Segons la portaveu de l’AUP, “el problema és que ve una crisi profunda i una gran necessitat d’habitatge”, i ha fet al·lusió als anuncis de Securitas i les notícies a la premsa per generar “alarma social”.
Des de Veïns per Rubí, Toni García ha reconegut que hi ha una alarma social pel creixement de màfies que ocupen habitatges i que “és un problema que al nostre municipi també genera preocupació. Cal deixar clar que l’administració competent en aquesta situació és l’Estat. Entenem que cal diferenciar la situació de les bandes criminals amb les famílies en situació vulnerable. Les administracions públiques han de garantir el dret a un habitatge digne”. García també ha manifestat que la moció “barreja molts temes”, tot i que hi ha qüestions que sí comparteixen, per la qual cosa el seu grup municipal s’han abstingut.
Xavier Corbera, d’ERC Rubí, ha titllat el discurs de Roberto Martín “d’anàlisi esbiaixat d’una problemàtica que afecta a certes persones però passa pel boc gros a tots i tothom, per la qual cosa no li comprem el discurs amable que es posa a la pell dels qui pateixen perquè qui surt més beneficiat d’aquesta moció són els bancs i els grans tenidors”. Per a Corbera, la problemàtica és existent, “paguen justos per pecadors” i els petits propietaris als quals han ocupat les cases. Corbera ha reconegut que a Rubí hi ha persones que es dediquen a mercadejar perquè hi ha gent que necessita un habitatge i un sostre. “No direm que aquí no passa absolutament res. No és tant la persona a la que s’ocupa l’habitatge sinó l’entorn d’aquella casa ocupada i el bon veïnatge. El seu discurs és el de l’extrema dreta a nivell europeu”, i ha recordat que és una moció que el partit de Ciutadans presenta a tot el país. “Hi ha molts interessos en posar la por al cos i connivència dels mitjans de comunicació”, per posar una cortina de fum a altres problemàtiques, ha assegurat Corbera, per la qual cosa ha anunciat que el seu grup vota en contra.
Ànnia García, d’En Comú Podem i segona tinent d’alcaldia, li ha preguntat a Roberto Martín per què en la moció han escrit okupacions i ha assegurat que a la proposta “li falta rigor”. Segons García “ocupar és il·legal i tenir pisos buits és una anomalia”, i ha apel·lat a actuar contra els grups de delinqüència que extorsionen propietaris de pisos ocupats. “La seva moció conté imprecisions que no acabem d’entendre”. Segons García, hi ha 51 habitatges privats ocupats a Rubí que no són de grans tenidors. “Des de 2012 fins ara no només han crescut les ocupacions, és que el preu de lloguer en aquesta ciutat s’ha duplicat”, i ha apuntat a què els sous no han crescut de la mateixa manera. “A més desigualtat, més ocupacions”, ha assegurat Ànnia García, qui ha afegit que el consistori no farà un cens d’habitatges ocupats perquè el que faran “és un cens d’habitatges buits i afloraran aquests pisos ocupats perquè hi haurà una denúncia, i el que ens permetrà és mobilitzar el parc d’habitatge buit cap al parc públic”. García també ha assegurat que en el pla de mandat està previst construir més habitatge social. Per aquest motiu, En Comú Podem, juntament amb el PSC, partit amb el qual formen equip de govern, han votat en contra de la moció de Ciutadans, que no ha prosperat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.