Llum verda a un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

El ple municipal vota per unanimitat la retirada de l’anterior POUM i engega la redacció d’un nou planejament de la ciutat

El ple municipal ordinari del mes de maig ha estat protagonitzat per l’aprovació del nou pla d’ordenació municipal (POUM) de la ciutat, i que ha comptat amb el vot favorable de tots els grups municipals del ple.

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, ha manifestat la satisfacció “per renovar el POUM de la nostra ciutat tot i que sentim el retard que ha patit. És important posar en el centre la sostenibilitat i la cura de les persones en el nou pla d’ordenació urbanístic”.

Toni García, al capdavant de Veïns per Rubí, s’ha referit a l’anterior text refós anterior amb el títol de la novel·la de Gabriel García Márquez, ‘Crònica de una muerte anunciada” i ha explicat que s’hauria d’haver iniciat un nou planejament de la ciutat el 2012 o 2015, tal com van demanar diferents grups polítics. “Hem perdut cinc anys molt valuosos, amb un POUM que no tenia en compte el creixement demogràfic ni la crisi econòmica del 2008. Ara és el moment d’iniciar una nova etapa i del futur urbanístic de la nostra ciutat, tenint en compte que és fonamental la sostenibilitat i les conseqüències de la pandèmia”.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha assegurat que també van apostar sempre per la creació d’un nou POUM en comptes de posar “pegats” en el pla fins ara vigent. “Cal començar a treballar en un nou POUM que ha de donar resposta al confort i a la seguretat dels nostres carrers, i poder avançar cap a una smart city pel que fa a la recollida de residus i la il·luminació, regenerar els espais verds, crear aparcament públic, i que sigui accessible”.

El líder d’ERC Rubí, Xavier Corbera, ha exposat que “des d’Esquerra sempre hem defensat que cal tenir una planificació d’entre 10 i 15 anys per endavant. La tossuderia del grup socialista ha fet que perdem uns quants anys i ja vam avisar que era un gran error sustentar un POUM amb dos regidors adscrits que van abandonar un grup polític i un trànsfuga. Pensem que la redacció del POUM serà llarga i no la posarem en marxa en aquesta legislatura. Espero que no es faci un ús partidista i a qui li toqui posar en marxa aquest POUM que ho faci. Ara cal obrir les taules de participació i escoltar a tothom”.

Ànnia García, regidora d’En Comú Podem i segona tinenta d’alcaldia, ha recordat que aquest POUM forma part de l’acord entre el partit dels socialistes i ECP, i ha assegurat que “no compartíem el model de ciutat que proposava el POUM anterior, i una eina que ha de marcar el futur de la ciutat i ja té quinze anys deixa de ser útil”.  Segons García, “en el 2005 una de les prioritats era el sòl que teníem i com podíem créixer. Ara ja es molt difícil que ciutats com la nostra puguin créixer sense renunciar a altres coses, i més actualment en el context d’emergència climàtica que tenim. Hem de créixer però mantenint els corredors biològics, potenciar el parc de Ca n’Oriol i saber què passa amb el camp de golf de Can Sant Joan. La mobilitat també serà un punt clau i haurà d’haver eixos en el que són cicatrius de la ciutat, com la riera o l’avinguda de l’Estatut”.

Rafael Güeto, tercer tinent d’alcaldia i regidor del PSC, ha declarat que “el POUM el van fer servir alguns grups municipals per afeblir l’anterior equip de govern, cosa que no em sorprèn gaire però penso que segueixen estant a l’oposició”, dirigint-se a Xavier Corbera. El regidor del PSC ha afegit que “cal fer un exercici d’autocrítica que creiem que és extensible a la resta de grups, i responsabilitat per dur a bon port un projecte tan important per a la ciutat. Des del PSC sempre hem pensat que calia avançar en el desistiment del planejament anterior i iniciem un nou POUM però la ciutat no s’atura”.

Xavier Corbera, per al·lusions, li ha replicat que “estem aquí per què no han escoltat gaire. Negociar significa arribar a consens, no és qüestió d’utilitzar la majoria per força”.

Modificació de l’ordenança fiscal per suspendre les taxes a bars i terrasses

Ma Carmen Cebrián, regidora d’Hisenda del PSC, ha exposat que s’ha treballat tècnicament i jurídicament perquè els  restauradors no assumeixen la taxa d’ocupació de les terrasses a la via pública des de l’inici de l’estat d’alarma i fins a finals d’any. Cebrián ha assegurat que els hostalers que ja van pagar la taxa abans del decret d’estat d’alarma rebran una bonificació o ajuts.

Xavier Corbera ha intervingut per assegurar que “molta pressa i poca endreça és el que hem viscut aquest dies. Finalment el problema se solucionarà però hem estat desorientant un sector important i en extrema gravetat i demanen que aquestes presses i penjar-se medalles no succeeixin més”, fent referència a les queixes d’alguns restauradors que asseguraven que se’ls hi estava cobrant la taxa en qüestió malgrat l’anunci del consistori.

La mesura ha comptat amb els vots favorables de tots els grups polítics.

La falta de control en els abocadors de Rubí, en el torn de precs i preguntes

La regidora d’ERC, Montse Soler, ha sol·licitat més informació i controls al forat del futur abocador de Can Balasc, ja que molts veïns s’han queixat del pas constant de camions, “fins i tot en l’època de confinament més estricte” i de moviments de terres. Soler ha recordat que a l’altre abocador de la ciutat, Can Carreras, la Policia local ha aixecat acte de denúncia per l’entrada també de camions durant l’estat d’alarma tot i estar clausurat des de fa anys, i ha demanat al consistori incrementar els controls en ambdós abocadors.

Roberto Martín, de Ciutadans, també ha demanat més informació sobre la problemàtica per no poder comprar bitllets senzills en el transport municipal per poder fer un trajecte amb autobús. L’alcaldessa li ha respost que, en aquest cas, els conductors estan complint amb la normativa i les directrius sobre mesures de seguretat arran de la pandèmia però que estan valorant com resoldre-ho, tenint en compte que es vol fomentar la confiança del ciutadà en el transport públic.  

Declaració institucional pel tancament de les plantes de Nissan

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha llegit un manifest institucional d’urgència que comptava amb el vistiplau de la resta dels portaveus per donar suport als treballadors de Nissan que es troben en vaga indefinida, davant la intenció de la multinacional de tancar les plantes que té a Catalunya, incloent-hi les de Montcada i Reixac, la Zona Franca (Barcelona), Sant Andreu de la Barca i els centres del Prat del Llobregat i L’Hospitalet de Llobregat.

En el manifest alerten que el tancament de Nissan afecta més de 25.000 treballadors directes i indirectes a Catalunya, per la qual cosa s’ha instat a la Generalitat i al Govern central a promoure totes les accions necessàries per preservar l’activitat industrial i que Nissan atengui al seu compromís amb la plantilla.

Moció per a dedicar un espai a la mort gestacional i perinatal

“La mort d’un fill o filla durant l’embaràs segueix sent un tema tabú a la societat” ha explicat Montse Soler, regidora d’ERC. “Moltes famílies no tenen el suport quan passen per la devastadora situació de viure el dol d’un nadó que han mort al ventre de les seves mares o al poc haver nascut”.

La Junta de Portaveus ha aprovat una moció per a la creació d’un espai dedicat a la mort gestacional i perinatal al cementiri de Rubí, presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

El Ple ha acordat facilitar un espai amb elements naturals al cementiri on es creï un memorial, placa o monòlit que incorpori la possibilitat que cada família pugui afegir-hi una estrella o un altre símbol amb el seu nom; difondre a les famílies de la ciutat aquest recurs a través del servei d’obstetrícia dels CAP i dels coordinadors de l’àrea maternoinfantil dels centres hospitalaris de la província de Barcelona; i crear un fons de llibres sobre avortaments, dol i mort perinatal, així com de filmografia específica, a la Biblioteca Municipal.

Moció sobre la mobilitat en el post confinament

L’impacte de la crisi de la Covid-19 ofereix un marc favorable per replantejar les prioritats de la mobilitat a la ciutat, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la Declaració d’Emergència Climàtica subscrits per l’Ajuntament de Rubí.

En aquest sentit, la Junta de Portaveus ha aprovat per consens la moció per a #recuperarlaciutat: més espai per a l’estada i la relació, creació de carrils bici-patinet i promoció del transport públic com a estratègia per a la vida en el post confinament, presentada per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.