El Ple ha aprovat aquest dijous per unanimitat la rectificació i actualització de l'inventari municipal, el primer tràmit necessari per reactivar la construcció de l'hospital de dia de Rubí.
Després que la Generalitat de Catalunya hagi anunciat als ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal la seva intenció de reprendre el projecte, el Consistori ha engegat amb caràcter d'urgència els mecanismes per fer-ho possible: en primer lloc, la rectificació i actualització de l'inventari municipal que s'ha aprovat de forma unànime per tots els grups i, posteriorment, la cessió definitiva dels terrenys a la Generalitat que se sotmetrà a votació en un pròxim ple. Ni govern ni oposició han fet cap comentari al respecte.
Mocions
El Ple ha aprovat una moció presentada pel Partit Popular que inicialment reclamava la creació d'una oficina d'atenció a la gent gran i a les persones amb discapacitat i que, un cop incorporades les esmenes del PSC, recull els següents acords: ampliar la difusió de la ja existent Oficina d'Atenció a la Diversitat Funcional (OADF), potenciar el treball de capacitació i lluita contra la bretxa digital des del Servei de Gent Gran Activa i estudiar la creació d'un punt de suport als tràmits telemàtics, i continuar donant suport a les entitats de l'àmbit de la discapacitat i la gent gran activa.
En aquest sentit, Marina Dolset, regidora de l'AUP, ha lamentat que la moció no aporta res nou i que l'oficina d'atenció a la diversitat funcional que reclamen ja existeix a la ciutat. "No veiem clara la intenció ni perquè es barreja gent gran i persones amb diversitat funcional com si fossin col·lectius amb les mateixes demandes", ha afegit Dolset. La proposta ha prosperat amb els vots favorables del PSC, VOX, PP, VR i ECP, i les abstencions d'ERC i l'AUP.
D'altra banda, l'AUP ha vist validada la seva moció per garantir l'accés al dret humà a l'aigua i al sanejament per a tothom, després d'acceptar les transaccions del PSC i d'ECP. El text inclou setze mesures amb perspectiva social i mediambiental ordenades segons el seu termini d'aplicació: els sis mesos vinents, fins al febrer del 2025 i a llarg termini. Entre aquestes, hi ha continuar treballant per evitar els talls de subministrament a persones en situació de vulnerabilitat social i/o exclusió; establir un calendari amb mesures per posar en marxa els pous en desús; exigir a la concessionària del servei d'aigües una previsió per augmentar l'eficiència de la xarxa I millorant la detecció de fuites i la sectorització de la xarxa, entre d'altres.
El portaveu d'ECP, Andrés Medrano, ha agraït que es porti de nou el tema de la sequera al ple, ja que "és una qüestió que mai té prou rellevància" i ha remarcat que és important que la pressió no caigui sempre sobre les persones. "També volem fer una crida de responsabilitat a tothom municipi, gestors i qui fa les polítiques i les dissenya". Marta Esparza, regidora d'ERC, també ha volgut reivindicar aquesta "responsabilitat individual" i ha lamentat la falta de pedagogia a la ciutadania sobre aquest tema. La proposta ha registrat els vots positius del PSC, ERC, VR, l'AUP i ECP, i les abstencions de VOX i PP.
Finalment, VOX ha vist rebutjada la moció d'urgència que ha presentat "per combatre l'islamisme" després de rebre els vots en contra de tots els grups excepte el PP, que s'ha abstingut. El text demanava, entre d'altres, que l'Ajuntament reconegués i condemnés els fets ocorreguts a Rubí la setmana passada i que col·laborés amb els cossos de seguretat, l'impuls de noves ordenances per evitar els pisos patera i garantir que no hi hagi centres de culte vinculats a creences fonamentalistes, i l'eliminació dels ajuts públics a immigrants en situació irregular.
Aquesta moció d'urgència ha tensat el debat del ple a l'Ajuntament, on paral·lelament s'estava duent a terme una concentració a les portes del consistori en contra de les demandes de VOX. Tant la regidora Ànnia Garcia, d'ECP, com Juan José Giner del PP, han titllat la moció "d'oportunista" i que no entenien la urgència d'aquesta. Garcia ha comentat que es tractava d'un text confús on es barrejaven moltes coses i amb poques dades, "sembla que s'identifiqui islam, immigració i pobresa amb el terrorisme".
Per la seva banda, Montse Soler d'ERC i Dolset han dit que no entraran a debatre amb "feixistes ni cauran en la seva demagògia". "En aquest ple mai s'hauria de facilitar l'espai per posar en debat allò tan bàsic com son els drets humans", ha afegit la regidora de l'AUP. Ambdues regidores també han volgut mostrar el seu suport al barri del Pinar pels fets ocorreguts la setmana passada a la zona.
Altres tràmits que han obtingut llum verda
El Ple també ha aprovat aquest dijous de manera unànime l'actualització dels membres de la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR) fruit de la nova composició de l'Ajuntament i del canvi de representants d'algunes de les organitzacions que l'integren.
Un altre punt que ha tingut el suport total del plenari ha estat la prolongació un any més dels descomptes del 50% de les targetes multiviatge i dels abonaments per a estudiants, de manera que les primeres mantindran un preu de 4,5 € i les T-Estudiant de 14,5 €.
Dins l'apartat de tràmits, també han rebut llum verda les noves tarifes màximes del Complex Esportiu Municipal DUIN 25 de Setembre amb els vots favorables PSC, el PP i ECP, i les abstencions d'ERC, VOX, Veïns per Rubí i l'AUP. S'han aprovat igualment els preus privats per a la prestació de serveis a la Piscina Municipal de Can Rosés, que gestiona el Club Natació Rubí. En aquest cas, amb els vots a favor del PSC, VOX, PP, VR, l'AUP i ECP, i l'abstenció d'ERC.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.