Aquest dijous 27 de març s’ha dut a terme el ple municipal, on només començar, s’ha fet pública una declaració institucional contra el racisme. En ell s’han debatut tres mocions, dues del grup municipal d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) perquè l’Ajuntament es vinculi a la banca ètica i per protegir l’ermita de Sant Genís i el seu entorn; i l’altra del grup En Comú Podem (ECP) per establir una taxa turística a Rubí. A l’apartat de tràmits també han obtingut llum verda diverses modificacions urbanístiques i la recuperació d’ofici de la nau industrial de l’antiga Supersond.
A tot això, mentre s’estava realitzant el ple, una setantena de treballadores municipals s’han manifestat a les portes de l’Ajuntament per demanar que s’apliqui la valoració dels llocs de treball, entre d’altres.
Declaració institucional contra el racisme
Només començar, el ple ha llegit una declaració institucional contra el racisme, coincidint amb la recent commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial. El text, subscrit per tots els grups polítics a excepció de VOX, fa especial èmfasi en el racisme estructural i en la discriminació racial, que aposta per abordar des d'una perspectiva interseccional.
Després de la lectura, ha intervingut el regidor de Vox, Carlos Velarde. Aquest ha negat que existeixi el racisme a Espanya tal com es mostra. També ha assegurat que aquells que cometen delicte d’odi són els mateixos que “no s’integren amb la cultura europea de respecte a tothom”.
Andrés Medrano ha assenyalat que hi pot haver delicte d’odi a les seves declaracions i l’alcaldessa Ana Maria Martínez, ha avançat que es revisaria les seves paraules.
Mocions
De les dues mocions presentades per l’AUP, la que ha sigut aprovada (amb tots els grups a favor excepte Vox i PP que s’han abstingut) ha estat la de demanar que l’Ajuntament no tingui cap relació econòmica amb la banca armada, que finança el genocidi del poble palestí, i estudiar la possibilitat de traspassar la gestió bancària quotidiana municipal a comptes vinculats a la banca ètica. Aquesta ha inclòs algunes esmenes de l’equip de govern.
Marina Dolset, portaveu de l’AUP, ha recordat que és difícil, però que hi ha fórmules que funcionen i que altres ajuntaments ja les estan aplicant. “L’Ajuntament de Rubí sol no podrà aturar aquestes guerres, però què passaria si ho fessim tots els de Catalunya o l’Estat espanyol? Potser tindria algun efecte en Israel: és hora que l’administració pública apliqui el que ja fa temps que fa la societat civil”, ha afegit Dolset.
Toni García, portaveu de VR, ha explicat en la seva intervenció que cal tenir en compte que els acords no contravinguin la Llei de Contractes del Sector Públic i, tot i que estan d’acord i ha votat a favor de la moció, recorden que “Israel continuarà tenint armament perquè el govern d’EUA li proporcionarà tot el que calgui”.
Tant Andrés Medrnao, portaveu d’ECP com Montse Soler d’ERC i Sònia Garcia regidora del PSC, han compartit el seu compromís amb la defensa dels drets humans i que no es pot ser indiferent davant una situació de guerra.
La segona moció de l’AUP per preservar l'ermita de Sant Genís i el seu entorn natural és la que no ha obtingut llum verda (Vots en contra de PSC, ECP i PP i a favor d’ERC, VOX, VR i l’AUP). Dolset ha destacat la necessitat de preservar aquest espai, ja que se situa en un entorn natural que forma part d’un connector ecològic de Rubí, i és una zona on es preveu una urbanització. “Cal prevenir aquests creixements desmesurats i protegir aquesta zona pel seu valor històric, ecològic, patrimonial i natural”
El principal problema que presenta la proposta és que el terreny pertany a diferents propietàries, però la regidora de l’AUP ha afirmat que té solució, ja que alguns d'aquests propietaris s’han mostrat favorables a negociar. A més, ha recordat que uns dels motius per dir no a la planificació de pisos a l’antic golf de Can Sant Joan era perquè és un connector ecològic: “no podem cometre la hipocresia de fer el mateix als nostres terrenys”, ha dit Dolset.
Jordi Arnaiz, regidor d’ECP, ha explicat que tot i que estan a favor de defensar el patrimoni arquitectònic, la moció té un gran problema legal: “no podem destinar ni un sol euro públic a restaurar una propietat privada”. Tot i això, recorda que ja s’han fet coses, com, per exemple, un estudi sobre les restes i peces que queden (que estan a l’arxiu de la Generalitat). “S’haurà de demanar al propietari que assumeixi els costos de la restauració, i el tema del planejament, s’haurà de debatre en el marc del POUM”, ha conclòs.
Per la seva banda, Juan José Giner, portaveu del PP, ha retret que la moció no aporta pressupostos ni calendarització tenint en compte que hi ha una propietat privada pel mig. “Hi ha sectors que s’han de desenvolupar, no podem parar el POUM, no es poden posar límits, s’ha de projectar i deixar créixer la ciutat”.
Robert Masalies, d’ERC, ha posat èmfasi en la preservació del patrimoni per comprendre el passat, el present i el futur. Cristian Ruiz, de VR, ha fet la seva intervenció en la mateixa línia, però ha recalcat que cal que es detallin les implicacions de restaurar l’ermita en el futur POUM.
La segona moció aprovada ve del grup municipal d’ECP, que vol implantar la taxa turística a Rubí (tots els grups a favor excepte el PP que ha votat en contra). Arnaiz ha defensat la proposta dient que d’aquesta manera el que s'ingressa es reverteix en fer augmentar el parc públic d’habitatge i millorar els serveis públics.
El portaveu del PP, ha justificat el vot en contra dient que posar una taxa farà que no vinguin persones interessades que busquin allotjament més assequible que a Barcelona i que la taxa tampoc farà que els habitatges es posin al mercat de lloguer. “No hem d’obstaculitzar la petita finestra turística que tenim, cal treballar en un pla local d’habitatge que posin una oferta real, no com ara”.
Recuperar la possessió de la Supersond
Un altre dels punts destacats ha estat l'aprovació de recuperar la possessió de la Supersond, que és de titularitat municipal des de fa uns cinc anys i ara està ocupada. Al ple de gener ja es va aprovar que s’iniciessin els tràmits per fer la recuperació d’ofici de l’equipament. Ara, després d’un temps per presentar al·legacions, es començarà amb el procediment. Han votat a favor d’aquest punt l’equip de govern, VOX, PP i VR, i s’han abstingut ERC i l’AUP.
La portaveu de l’AUP, respecte a la situació de sensellarisme de les persones que ocupen la fàbrica, ha recordat que Rubí s’han viscut diverses situacions similars i, tot i que hi ha entrebancs administratius, demanen un ‘esforç extraordinari’ per obrir l’allotjament d’emergència del carrer Belchite i mancomunar serveis d’emergència, donant sortides a les persones en aquesta situació “amb més dignitat”. Pel que fa a l’equipament, recorda que es va comprar i que encara no hi ha plans per fer-hi res: “No cal comprar edificis nous que costaran molts diners de rehabilitar si hi ha altres edificis ja municipals que s’estan malmetent”.
Soler, portaveu d’ERC, ha intervingut en la mateixa línia: “No té sentit que aquesta nau continuï buida i caient a trossos, i tampoc que hi hagi persones que es vegin en la necessitat d’ocupar espais així perquè no tenen una altra sortida”
Tràmits urbanístics
Pel que fa als tràmits urbanístics el més debatut ha estat l’aprovació inicial de la modificació puntual del planejament a l’àmbit de Can Ximelis, que ha tingut els vots favorables de tots els grups a excepció de l’AUP, que s’ha abstingut. Així, s’ha eliminat la proposta inicial d’unir el cul-de-sac del carrer de la Mola amb el tram d’escales existents, s’ha decidit no connectar el cul-de-sac del carrer de Sierra Nevada amb els carrers de Moncayo i Serra, i s’ha desestimat unir el carrer del Puigmal amb el carrer del Montseny. Tot això, després de rebre les al·legacions dels veïns i veïnes de la zona.
L’AUP ha preguntat pel cost total que tindran les obres, ja que se n’han retirat moltes al·legacions, però el preu “només” baixa uns 300.000 euros. “Sabem que és un expedient complex, però volem entendre algunes coses més i saber l’impacte que tindrà en els veïns i veïnes”. En aquest sentit, el regidor del PSC Rafael Güeto, ha insistit en que les al·legacions que s’han desestimat ho han estat perquè es referien al projecte d’urbanització i no a la modificació del Planejament. Respecte al cost, creu que “no és poca cosa rebaixar 300.000 euros”, però encara no se sap el preu real fins que no s’adjudiqui. La resta de grups han celebrat que es puguin finalitzar les obres de la urbanització.
S’ha aprovat per unanimitat la verificació del text refós de la modificació del pla parcial del Sector V-Sant Muç-Pins i Oliveres. També ha obtingut llum verda, inicialment, la modificació puntual de PGO de la unitat d’actuació 14.2 c. Francolí. (Vots a favor de PSC, ECP, VOX, PP i VR, i abstenció d’ERC i AUP.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.