Aquest dijous 17 d'octubre ha tingut lloc un ple extraordinari per aprovar inicialment les ordenances fiscals i preus públics per a 2025. Durant la sessió l'equip de govern ha presentat una proposta on, en termes generals, no s'incrementa cap impost i es mantenen sense increments les tarifes de les taxes i preus públics. El Ple també ha aprovat inicialment una nova ordenança que regula les tarifes del cicle de l'aigua.
Marta Oliva, la regidora de Serveis Econòmics del PSC, ha explicat que amb aquesta proposta l'objectiu de l'equip de govern sempre ha estat que la pressió fiscal sigui "justa, moderada i que permeti mantenir la qualitat dels serveis municipals". Així, consideren que la pujada dels impostos de l'any passat, amb la polèmica pujada del 12% de l'IBI i la pujada del 33% de la taxa de residus, sumat a les mesures de contenció de les despeses i a l'increment d'ingressos d'altres administracions, ha permès equilibrar les finances municipals i, per tant, congelar els impostos de cara al 2025.
Oliva també ha destacat que s'han incorporat unes bonificacions en la línia d'afavorir "la justícia social, i la cura del medi ambient". El 2025, s'estendrà la reducció de la quota de la taxa d'escombraries que ja s'aplica per les aportacions a la deixalleria de Cova Solera, de manera que també es rebaixarà en aquells casos que els residus es dipositin a les deixalleries mòbils. A més, s'ampliarà la reducció del 20% per autocompostatge als solars sense edificar, tancats perimetralment, que compleixin les mateixes condicions establertes per als solars edificats.
Una altra de les novetats afecta el preu públic de l'Espai Creixença, que a partir d'ara serà objecte de tarifació social. D'aquesta manera, les famílies usuàries pagaran en funció del seu nivell de renda, com ja passa amb les quotes de les escoles bressol municipals. D'altra banda, es derogarà el preu públic per la prestació de serveis dels casals d'infants.
En la proposta presentada per l'executiu local també s'afegeixen les peticions d'ERC d'incorporar l'Ateneu com espai de celebració dels matrimonis civils i congelar el preu públic de l'escola d'art. Així, Oliva assegura que "Rubí seguirà en matèria d'impostos mantenint-se a la franja per sota de la mitjana de la comarca".
Alternativa d'Unitat Popular (AUP) s'ha abstingut i Marina Dolset, portaveu del grup, ja justificat la decisió perquè en la proposta troben grans absències i perquè hi ha punts que platejarien diferent. Principalment, els preocupa, amb relació a l'IBI, que ara no s'apliqui la pujada de l'IPC i que no es faci en cap dels anys que lauden de mandat i després d'eleccions "tornem a patir una pujada brutal com l'any passat".
També han mostrat la seva preocupació perquè si es triga massa a fer la revisió cadastral dels immobles quin impacte pot tenir en l'impost final. Per poder votar favorablement en l'aprovació definitiva de les ordenances, han fet un seguit de propostes a tenir en consideració com posar tanques als edificis antics desocupats on hi ha risc que caigui part de la façana i fer un recàrrec corresponent a l'ocupació de la via pública al propietari d'aquest edifici o revisar el pagament del gual, entre d'altres.
Veïns per Rubí ha mantingut la negativa que ja va efectuar l'any passat, ja que tot i que aquest any no apugen els impostos, es manté la pujada del 12% de l'any passat "hagués estat més lògic pujar 3% l'any passat i augmentar cada any de forma gradual", ha explicat Toni García, portaveu del grup.
El Partit Popular s'ha mantingut en la mateixa línia que Veïns per Rubí. Continuen amb el seu vot negatiu a unes ordenances que "continuen sense abaixar i ofegant als rubinencs un cop més", ha dit Juan José Giner, portaveu del PP.
Vox tampoc ha distat molt d'aquesta justificació pel seu vot en contra, "celebrem les bonificacions, però la millor bonificació seria eliminar la doble taxa de residus a la que vau condemnar als nostres veïns", ha argumentat Nerea Andrés, portaveu de Vox.
Per la seva banda, Montse Soler, la portaveu d'ERC, partit que va votar favorablement l'any passat a la pujada de l'IBI i les escombraires, ha volgut recordar que van aconseguir que de la pujada inicial del 15% que plantejava el PSC es baixés a un 12% i ha argumentat que "a ningú li agrada pagar impostos, però a Rubí feia molts anys que no i hi havia una pujada i cap actualització de preus"
La proposta d'ordenances fiscals, doncs, s'ha aprovat inicialment amb els vots favorables de l'equip de govern, PSC i ECP; les abstencions d'ERC i l'AUP; i els vots en contra de VOX, el PP i VR.
Canvis a la tarifa de l'aigua
El Ple també ha aprovat inicialment una nova ordenança que regula les tarifes del cicle de l'aigua. Aquesta dona compliment a la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que estableix que les contraprestacions econòmiques per serveis públics com el d'abastament d'aigua i clavegueram, realitzades de forma directa mitjançant personificació privada o gestió indirecta, tenen la consideració de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari i s'han de regular mitjançant una ordenança no fiscal.
En el cas de Rubí, tant el servei d'abastament domiciliari d'aigua potable com de clavegueram són de titularitat municipal, però la prestació la realitza AGBAR mitjançant un contracte de concessió de la gestió dels serveis. Així, aquest dijous s'ha portat a aprovació un nou text que, un cop entri en vigor, deixarà sense efecte les dues ordenances fiscals que regulaven fins al moment els serveis del cicle de l'aigua.
La nova ordenança marca un increment de les tarifes després de deu anys sense revisió. La necessitat, segons explica Andrés medrano, regidor del cicle de l'aigua d'ECP, sorgeix a conseqüència de la inflació general acumulada, que ha tingut efecte en l'increment de cost de les obres d'inversió, els salaris del personal del servei i totes les despeses generals, però especialment per la pujada del preu de l'aigua aplicat per Aigües Ter-Llobregat.
La nova ordenança preveu un càrrec per frau a la tarifa d'abastament, que gravarà de manera específica els consums imputables a fraus. El text regulador també portarà una reducció de tràmits per a aquelles famílies de més de tres membres que vulguin demanar l'ampliació de trams de consum, ja que aquest increment s'aplicarà per defecte segons les dades de padró. Pel que fa a la bonificació que beneficiava les persones pensionistes majors de 65 anys, s'ampliarà a tota la ciutadania en funció de la seva situació socioeconòmica.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.