El ple aprova el Pla d'Acció i Innovació Cultural de Rubí fins al 2027

També s'ha debatut una modificació pressupostària, una del PGO i dues mocions

Aquest dijous ha tingut lloc el ple municipal de setembre. En l'apartat de tràmits el més destacat ha estat l'aprovació del Pla d'Acció i Innovació Cultural de Rubí (PAIC 2024-2027) i una modificació pressupostària per comprar un habitatge i ampliar el parc públic municipal. A la part de mocions únicament se n'han presentat dues, una del Partit Popular per demanar la millora de l'accessibilitat dels carrers a Rubí que ha obtingut llum verda; i una altra de Vox per la reparació del cablejat malmès en façanes o suspesos en l'aire que no.

A més, també s'han aprovat definitivament les dues modificacions puntuals del Pla General d'Ordenació, que entre d'altres, permetrà la construcció de tres blocs de pisos a la zona de l'Escardívol.

Ple municipal setembre 2024

Ple municipal setembre 2024

Pla d'Acció i Innovació Cultural de Rubí

El punt més important ha estat l'aprovació del 'Pla d'Acció i Innovació Cultural de Rubí (PAIC 2024-2027) es tracta d'un document que recull les diferents polítiques i línies d'acció i que durà a terme el govern fins al 2027 per fomentar la cultura al municipi.

El document s'ha elaborat amb la participació de la ciutadania, la societat civil i el teixit associatiu, sobretot en les propostes recollides durant el Fòrum per la cultura de Rubí celebrat el 2022. També s'han tingut en compte els membres de la Corporació i els Grups municipals i els serveis tècnics municipals.

Al pla, que ja estarà disponible en les pròximes hores per consultar al web municipal, s'inclouen propostes per a les arts escèniques, la música, les arts visuals i les expressions festives i populars, entre d'altres.

En aquest sentit, el punt més comentat pels grups municipals ha estat que el pla no contempla la reobertura del Museu de Rubí, una demanda històrica del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i la ciutadania en general. Moisés Rodríguez, regidor de cultura del PSC, ha argumentat que Rubí ja té un museu, "el més digne que pensem i que fa la tasca de dignificar el patrimoni de la ciutat".

Més info: La reobertura del Museu del Rubí, una demanda històrica

Marina Dolset, portaveu de l'AUP, ha comentat que el pla sembla massa centrat en la institució i que es percep "poc permeable a la feina d'entitats i associacions de la ciutat" i que "neix sense un calendari ni un pressupost". Com és habitual, aquest grup municipal ha mostrat el seu rebuig als festivals de grans dimensions de l'estil de Los 40 principales que es fa a la ciutat i Dolset ha comentat que no entén per què en el

pla es volen promoure aquest tipus d'esdeveniments, però alhora s'alerta que aquests generen "poc arrelament". Un punt compartit amb ERC ha estat la falta de previsió de bucs d'assaig.

Com a punts positius reconeix la visió de gènere i les mesures contra la crisi climàtica.

Toni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí, lamenta totes les mancances que contempla el pla en la part de diagnosi, i creu que marca uns objectius "difícils de complir" però que és un repte que s'ha d'assumir.

Montse Soler, portaveu d'ERC, tot i que celebra la creació del pla, lamenta la falta d'oferta cultural repartida durant tot l'any, a més també de la falta dels bucs d'assaig. "Cal donar més suport als nostres artistes i creadors locals i contribuir en la seva projecció fora del nostre municipi", ha afegit Soler.

Juan José Giner, portaveu del PP, ha titllat el pla de "ple d'adjectius buits, i sense propostes clares que continuen sense respondre a les preguntes plantejades al principi del pla" i demana que es contempli el suport a les entitats d'arreu de l'estat i d'igual manera que a les catalanes, també troba a faltar una taula de cultura "transversal".

Juan Carlos Velarde, portaveu de Vox, ha criticat que es barregi la cultura amb conceptes com igualtat de gènere o sostenibilitat, ja que estan en contra dels ideals de l'agenda 2030 que "s'està imposant en el pla".

Modificació pressupostària

Un altre dels punts que s'ha aprovat és una modificació pressupostària de poc més de 145.000 euros per comprar un habitatge i ampliar el parc públic municipal. Es tracta d'un pis adquirit pel consistori mitjançant el dret a tempteig i retracte.

Dolset ha felicitat que s'hagi utilitzat el dret a tempteig i retracte per a aquesta acció i ha instat a utilitzar-la més i que per als futurs pressupostos es contempli una partida substancial per poder adquirir pisos d'aquesta manera. Joan Puntí d'ERC, també ha mostrat la preocupació del seu grup per aquesta falta de pressupost per a exercir el dret de tempteig i retracte.

Modificació del PGO

En aquest ple també s'han aprovat provisionalment les dues modificacions puntuals del Pla General d'Ordenació que ja es van aprovar inicialment al ple de desembre del 2023. Entre d'altres, aquesta modificació permetrà la construcció de tres blocs de pisos a la zona de l'Escardívol.

En el seu moment l'AUP va ser l'únic grup que es va posicionar en contra i s'ha reiterat. D'altra banda, ERC ha reculat i ha canviat el sentit del vot donat que no hi ha hagut cap modificació respecte al projecte inicial, que no contemplava la conservació de cap element de patrimoni natural o arquitectònic.

Més info: L'AUP demana que s'aturi i es repensi la modificació urbanística de l'Escardívol

Mocions

El Partit Popular de Rubí presenta una moció on demana que es millori l'accessibilitat dels carrers a Rubí per a les persones amb discapacitat, revisant i eliminant així totes les barreres arquitectòniques urbanes de la ciutat. "Un 23% de les voreres no són accessibles i un 41% són manifestament millorables", asseguren. La moció s'ha aprovat per unanimitat.

Més info: El PP demana que es millori l'accessibilitat dels carrers a Rubí

Vox ha presentat la segona moció del ple, demanant la restauració del cablejat en façanes i dels que estan suspesos en l'aire. Argumentant "l'estètica de la via pública", demanen que s'elabori un informe per veure quantes zones a Rubí hi ha afectades i que es restauri o elimini el cablejat que es trobi en aquestes condicions. La moció, amb els vots en contra de PSC, ECP i AUP, no ha obtingut llum verda.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.