Aquest dijous 30 s’ha celebrat el ple ordinari de gener, on s’ha ratificat la declaració institucional aprovada pel Consell General de la TCIR, que reclama la creació d'un Centre d’FP a Rubí, la recuperació de la Supersond o l’estudi de detall de les antigues piscines de Castellnou per convertir-les en un club esportiu. Pel que fa a les mocions, se n'han aprovat cinc, s’ha tombat una i dos han estat retirades.
Durant la sessió plenària s’ha ratificat una declaració institucional, que es va presentar al novembre, amb la intenció de continuar reivindicant un centre de Formació Professional a Rubí. En aquest sentit, Víctor Garcia, regidor d’educació, recorda que al text demanen “el de sempre”: més places i que s'adeqüin a les necessitats del teixit industrial de Rubí. Marina Dolset, portaveu de l’AUP, ha explicat que estan a favor, però recorden la importància que l’oferta que es doni no se centri només en la indústria sinó que també hi hagi espais de cures i que es pensi en com minimitzar la bretxa de gènere en les formacions professionals.
Un altre dels punts destacats ha estat l'aprovació de recuperar la possessió de la Supersond, que és de titularitat municipal i ara està ocupada. La portaveu d’ERC, Montse Soler, i Dolset han coincidit en el fet que el problema és que es va comprar fa cinc anys i encara està en desús i sense projecte. “Tenim un equipament buit i en desús, cosa que suposa un malbaratament de recursos públics. A més, fa cinc anys que es va anunciar un nou equipament juvenil, i el necessitem” ha afegit Soler. Així, la portaveu de l’AUP ha volgut posar el focus en el problema de l’habitatge perquè es produeixin aquestes situacions: “Ningú escull viure en una nau industrial abandonada per voluntat pròpia”.
Per la seva banda, PP i Vox han celebrat que es faci aquest pas per desnonar la nau. Juan José Giner, portaveu dels populars, també ha proposat que es posin sistemes d’alarmes i videovigilància per evitar es torni a ocupar.
Rafael Güeto regidor del PSC i membre del govern, ha assegurat que s’està fent una recuperació d’ofici d’aquests immobles, però també s’està acompanyant les persones que es desnonaran amb Serveis Socials.
També ha tirat endavant la modificació del projecte executiu de nous vestidors i altres dependències al camp esportiu del Vint-i-cinc de Setembre. Una modificació que signifiquen 700.000 euros més, un 18% més del total del projecte. El tràmit ha rebut els vots a favor de l’equip de govern, mentre que ERC i AUP s’han abstingut. L'AUP ha mostrat el seu desconcert, ja que, l’Ajuntament “sempre té problemes amb les obres”, sempre hi ha molts entrebancs, desistiments, etc., i han demanat una Comissió o Junta de Portaveus específica per abordar aquestes qüestions. ERC ha dit que entenen que és un problema que no es podia preveure, però consideren excessiu el sobrecost.
També en l’àmbit urbanístic, s’ha aprovat de manera definitiva i per unanimitat l’estudi de detall de club esportiu a les antigues piscines de Castellnou, que han de permetre construir un equipament esportiu en el futur. Aquest espai, recordem, és de titularitat privada i es troba actualment en estat de degradació.
Mocions
La moció que han presentat l’equip de govern, ECP i PSC, per la sobirania energètica i per sortir de l’oligopoli impulsant l’autoprovisió d’electricitat renovable dels ens locals ha estat votada a favor per tots els grups excepte VOX, que s’ha abstingut. Andrés Medrano, portaveu d’ECP, ha destacat que cal una eina pública per a gestionar la transició energètica i fugir, així, de l’oligopoli que provoca conflictes i una dependència energètica de tercers. “Volem una gestió democràtica, és a dir, que la transició la facin les persones i que hi hagi les energètiques públiques, tant a nivell de Catalunya com als municipis”
També l’equip de govern ha presentat una segona moció per donar suport a la reducció de jornada laboral, que ha estat aprovada amb els vots favorables d’ERC, VR i AUP, l’abstenció del PP i el vot contrari de Vox.
Tot i estar d’acord, Dolset destaca que la reducció horària no es pot vendre com una gran victòria de la classe obrera i ha instat a l’Ajuntament de Rubí revisi els horaris i condicions laborals de treballadors de totes les empreses que ofereixen serveis de l’Ajuntament de Rubí. Joan Puntí, d’ERC, ha celebrat la mesura, però ha recordat que queda pendent la internalització de les escoles bressol.
Per la seva banda, Giner ha retret que es tracta d’una mesura de competència exclusivament del govern central i que si han pensat com afecta els autònoms aquesta situació, ja que, assegura, molts acabaran abaixant la persiana si no se’ls milloren les condicions.
El grup municipal d’ERC ha presentat dues mocions, una que implica l'ampliació de l'horari de la Biblioteca i la creació de sales d'estudi descentralitzades en diversos barris del municipi; i la segona per adherir-se a l'Associació d'Amics de la Bressola. Aquesta última s’ha presentat en conjunt amb l’AUP i ha entrat per via d’urgència.
Pel que fa a la moció de la Biblioteca, ha prosperat amb els vots d’Esquerra, VOX, PP, VR i l’AUP. PSC i ECP s’han pronunciat en contra de la proposta justificant que no es pot invertir amb els pressupostos prorrogats. “La necessitat de l’ampliació d’horari i de no disposar de personal no és nova, ve de lluny, però sembla que no ha estat una prioritat per vostès”, ha afegit Xavier Corbera.
Dolset ha demanat que es busquin solucions alternatives mentre no es posa en marxa la segona biblioteca, com ara habilitar biblioteques en centres cívics o en escoles i instituts.
Pel que fa a l’adhesió de l’Ajuntament de Rubí com a soci protector a l’Associació d’Amics de La Bressola i l’aportació d’una quota anual de 1.500 euros com a mesura de protecció de la llengua catalana a la Catalunya Nord, ha estat rebutjada per l’equip de govern, VOX i PP; l’abstenció de VR; i els vots favorables d’ERC i l’AUP.
L’AUP ha presentat una moció en què reclama uns serveis i rituals funeraris transparents i a l’abast de la ciutadania. A la proposta s’han afegit unes esmenes del PSC i tothom ha votat a favor, excepte Vox. Soler ha destacat com a molt necessari el punt que integra la moció de Programació cultural sobre la mort i el dol, molt necessari.
Per últim, El Ple també ha acordat per Junta de Portaveus, amb el consens previ de tots els grups, la moció a favor de la conservació del Patrimoni del Museu de Rubí i la creació d’una Taula de Patrimoni.
Comiat de Joan Puntí
Aquest ple de gener deixa l’acta de regidor Joan Puntí, d’ERC, com ja ho va fer el seu company Xavier Cots al ple de desembre. En una línia molt similar a Cots, Puntí ha carregat contra l’equip de govern. També ha fet una crida a la militància política, perquè “si ells fan el que fan, és perquè els ho permeteu”.
Així doncs, han sorgit alguns canvis al plenari. Robert Masalies substituirà a Puntí en el pròxim ple de febrer; Sandra Casas ha tornat en substitució de Cots, i Sònia Garcia, del PSC, ha ocupat el lloc de Moisés Rodríguez. També s’ha nomenat Pau Vilaplana com a nou càrrec de confiança.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.