La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha visitat aquest dimarts l’auditori del Castell de Rubí per explicar com aplica les polítiques feministes al departament que lidera.
La consellera republicana ha parlat abans sobre un tema que afecta directament la ciutat, com són les noves línies d’alta tensió projectades per l’empresa Forestalia, que travessaran tot Catalunya central fins a les subestacions elèctriques de Rubí, per evacuar l'energia de diversos parcs eòlics.
Jordà ha assegurat que la Generalitat s’hi oposa a aquest tipus de infraestructura i que també han presentat al·legacions des de diferents departaments del govern.
“La transició energètica és una oportunitat i l’hem de fer. Evidentment això implicarà moltes coses, canviarà el paisatge, evidentment, però també canviaran els hàbits. Per això vam modificar un decret que el que fa és definir un model molt concret de país on posem al centre la democràcia i l’energia neta”.
Segons la consellera, es tracta d’un model català “distribuït i participat” i afegeix que “si no ho fem nosaltres aquesta transició ens la faran des de fora, amb línies de molta alta tensió. Només aconseguirem que aquestes línies no hi siguin si som capaços d’arribar als objectius que ens va marcar com a país a través de la Llei del canvi climàtic”.
Jordà ha assegurat que des de la Generalitat s’impulsa l’autoconsum i les comunitats energètiques, i també es potencien els projectes distribuïts de menys de 5 megawatts, que són les línies de mitjana tensió. “Tenim milers de quilòmetres d’aquestes, no ens calen MATs però per això hem de fer els deures. El lema de renovables sí, però d’aquesta manera no, el subscrivim. O ho fem o ens ho faran i ens vindran aquestes línies d’alta tensió de fora”.
Tot i això, la consellera ha reconegut que només amb l’autoconsum “no arribarem als objectius”, en referència a l’agenda 2030, i ha remarcat que al departament que encapçala li interessa molt que la ciutadania que formi part de projectes i cooperatives energètiques “perquè aquest nou model propi català sigui una realitat”.
Respecte a una altra de les problemàtiques que té Rubí per la concentració d’abocadors, Jordà ha replicat que afecta a molts indrets del país. “Pel que fa a polítiques de residus tenim molt clar que el país necessita una llei de planificació. D’entrada hem fet una moratòria per a les incineradores però és evident que tenim residus i els hem de gestionar”.
En aquest sentit, la consellera ha expressat que és necessari impulsar l’economia circular i alhora incidir en la indústria i en aquells grans generadors de residus.
D’altra banda, Xavier Corbera, portaveu d’ERC Rubí ha explicat que en les darreres setmanes s'han reunit amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i també amb el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isac Peraire en el mes de desembre. "Va ser la primera vegada que un director de l'agència camina pel territori, coneix els abocadors que hi ha i es reuneix amb la Plataforma Rubí sense Abocadors. Ha sigut ell mateix qui ha pres la iniciativa i li ha dit a l'alcaldessa que vol estar present en la pròxima Mesa d'Abocadors. Hi ha un compromís a nivell territorial del que està passant a Rubí".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.