Presentat el Pla d'Igualtat per a la Ciutadania de Rubí (2021-2024) que es va aprovar a la sessió plenària del passat mes de març. El text inclou diferents mesures per ajudar a impulsar la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes, així com a eliminar qualsevol discriminació que pugui donar-se per raó de sexe, orientació sexual, i/o identitat de gènere.
Aquest dimarts el document s’ha presentat públicament a l’auditori del Castell amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez; Alba Barnusell, diputada delegada de Polítiques d’Igualtat de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i Meritxell Benedí, presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat de Catalunya. També hi ha assistit la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer, i altres membres de l’equip de govern.
L’alcaldessa de Rubí s’ha referit a les víctimes de violència masclista del que portem d’any i ha recordat que les violències masclistes i LGTBIfòbiques són conseqüencia d’un sistema patriarcal que discrimina i fomenta les desigualtats. “A través d’aquest Pla d’Igualtat que avui us presentem, fem precisament això: lluitar contra l’estructura patriarcal que impulsa i fomenta les violències masclistes i obrim camí per ser la ciutat exemplar que volem ser. Perquè només una ciutat igualitària és una ciutat veritablement justa i democràtica”, ha conclòs.
Alba Barnusell ha agraït el compromís de l’equip de govern de la ciutat i de tots els serveis municipals per la igualtat efectiva de dones i homes. “Sense transversalitat no hi pot haver igualtat, ni real ni efectiva. Només aconseguirem la plena igualtat juntes: administracions plegades, entitats i ciutadania. Així és com fa ja 20 anys que la Diputació i l’Ajuntament de Rubí treballen conjuntament per la igualtat i contra les violències”, ha explicat la diputada. Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Català de les Dones ha coincidit a destacar la transversalitat del Pla com un dels prinicipals valors del document.
La presentació s’ha tancat amb la conferència “La coeducació i les polítiques d'igualtat a l’actualitat” a càrrec d'Amparo Tomé, sociòloga de l’educació i especialista en coeducació.
Sis línies estratègiques i 83 accions
El Pla d’Igualtat se sustenta en quatre prinicipis: tranversalitat, perspectiva de gènere i interseccional, treball en xarxa i comunitari i participació del teixit associatiu i de les dones de Rubí. A partir d’aquests principis, el document s’estructura en sis línies estratègiques i preveu 83 accions fins a 2024:
- Compromís amb la igualtat de gènere (19 accions previstes)
- Accions contra la violència masclista (9 accions previstes)
- Drets i qualitat de vida (20 accions previstes)
- Coeducació (19 accions previstes)
- Reformulació dels treballs i dels temps (8 accions previstes)
- Reconeixement del lideratge i la participació de les dones (8 accions previstes)
El Pla canviarà, entre d'altres coses, la manera de recollir informació i de tractar les dades de la corporació municipal per disposar sempre de dades segregades per gènere que permetin avaluar i ajustar les polítiques d'igualtat. Elaborar una guia de llenguatge no sexista, formar la plantilla municipal i incorporar clàusules amb perspectiva de gènere a la contractació pública són algunes de les accions previstes per refermar el compromís municipal amb la igualtat de gènere que ja ha començat a elaborar els pressupostos municipals incorporant aquesta perspectiva.
El Pla també preveu aprovar tres protocols: de prevenció de la mutilació genital femenina de Rubí, de prevenció de les violències masclistes i LGTBIfòbiques en els entorns d’oci i de dol en cas de feminicidi.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.