L’Ajuntament de Rubí ha produït un reportatge que reviu la petjada que Neus Català i Pallejà ha deixat a les persones amb qui va conviure durant la seva estada a la ciutat. A través de diversos testimonis, l’audiovisual recorre la figura de la militant, la seva trajectòria així com la seva personalitat.
Es tracta d’un reportatge, impulsat des de la regidoria de Memòria Històrica i de 17 minuts de durada, on s’entrevista a diferents persones que van formar part de l’entorn més proper a la supervivent del camp de Ravensbrück. Amics, veïns i companys de partit recorden la personalitat i la tasca per la Memòria Històrica duta a terme per la nascuda a Els Guiamets el 6 d’octubre de 1915. Aprofitant el que hauria estat el seu aniversari, aquest dimecres s'ha publicat: ‘Neus Català, veïna de Rubí’.
La regidora de Memòria Històrica, Elena Montesinos, ha destacat el llegat de Neus Català i Pallejà: “és una figura remarcable pel seu compromís polític, pels seus valors i per la lluita antifeixista però també ho és per ser un testimoni a través del qual es dona veu a les dones, tantes vegades invisibilitzades a les narratives de la nostra memòria històrica“.
Aquesta acció és un pas més en la recuperació de la figura de Neus Català i Pallejà. En aquest sentit, Rubí s’ha agermanat amb Els Guiamets, població on va néixer i viure Neus Català, per sumar esforços en la conservació de la memòria i tasca de la militant comunista.
A més, el ple municipal de juliol de 2019 va aprovar per unanimitat posar el seu nom a la plaça on va viure. Aquest canvi es fer realitat el maig d’enguany. Des d’aleshores, les visites guiades que recorren les ‘Stolpersteine’ finalitzen a plaça de Neus Català, al barri de Les Torres.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.