22 persones d'altres països reben el certificat d'acollida a Rubí

És un reconeixement que expedeix la Generalitat per a persones nouvingudes que s’han format en competències lingüístiques, culturals i laborals

L’Ajuntament ha lliurat aquest dimecres els certificats d’acollida a un total de 22 veïns i veïnes de Rubí procedents d’altres països que han completat un seguit de cursos sobre competències bàsiques en català i castellà, coneixements laborals i de la societat catalana.

El certificat d’acollida és un document que expedeix el Departament de Treball de la Generalitat i que pot ser útil en els processos d’empadronament, adquisició de la nacionalitat o reagrupament, així com a l’hora de buscar feina. Per obtenir-lo, les persones nouvingudes han de realitzar una formació específica de 120 hores en total, entre un o dos anys aproximadament.

Els regidors de Ciutadania, Mª Carmen Cebrián Ordóñez i Pau Navarro Cano han estat els encarregats de lliurar els reconeixements. FOTO: Redacció

Els consistoris estan obligats a facilitar aquesta formació d’acord amb la llei d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya. Tot i que el certificat l’expedeix la Generalitat, l’Ajuntament de Rubí és qui executa i gestiona aquest servei. El servei de primera acollida de Rubí es va posar en marxa el 2016, i des d’aleshores ha atès 661 persones, de les quals 28 han aconseguit el certificat.

Els regidors de Ciutadania, Mª Carmen Cebrián Ordóñez i Pau Navarro Cano han estat els encarregats de lliurar els reconeixements aquest dimecres en un acte celebrat a la sala de plens de l’Ajuntament.

Les 22 persones nouvingudes amb els seus certificats de reconeixement a les portes de l'Ajuntament. FOTO: Redacció

Navarro ha aclarit que per accedir a aquesta formació no cal estar empadronat i, de fet, és una manera d’ajudar a regularitzar el tràmit, tenint en compte que moltes d’elles són persones que venen en una situació irregular.

Preguntats per la polèmica recent amb el centre de menors estrangers no acompanyats (MENA) i la imatge de Rubí com a ciutat d’acollida, Cebrián ha declarat que “referma que som una ciutat d’acollida, portem molts anys treballant, abans del 2016 per donar estabilitat a la tasca que es fa des del servei a les persones. Rubí sempre ha estat ciutat d’acollida”