62 anys de la rierada que va arrasar Rubí

La ciutat commemorarà, com cada any, l'aniversari de la catàstrofe a la plaça vint-i-cinc de Setembre

Aquest 2024 fa 62 anys des que la catàstrofe més gran que ha viscut Rubí assolés el municipi deixant rere seu centenars de víctimes i vides truncades. Com és habitual, el veïnat, les autoritats i les entitats locals homenatjaran les víctimes del succés amb un acte a la plaça vint-i-cinc de Setembre a les 18h.

L'acte commemoratiu iniciarà amb un parlament de l'alcaldessa, Ana María Martínez, i continuarà amb unes interpretacions musicals a càrrec de l'Escola Municipal de Música Pere Burés. La tradicional ofrena floral per part de l'Ajuntament, les entitats i el veïnat, posarà el punt final.

25 de setembre de 1962

La nit del 25 de setembre de 1962 serà recordada per sempre pels rubinencs que la van viure i també estarà en el pensament d'aquells que no. Aquella nit, en tan sols dues hores van caure més de 200 l/m2 sobre la Serra de l'Obac i de Sant Llorenç del Munt, fent que la riera que passa per Rubí es desbordés, provocant conseqüències fatals per a centenars de persones. Les ciutats més afectades van ser Rubí, Terrassa, concretament el barri de Les Fonts.

A Rubí es calcula que van morir 255 persones, tot i que molts testimonis de l'època expliquen que podrien ser més perquè hi havia moltes persones que no estaven censades. La força de l'aigua va destruir centenars d'habitatges i infraestructures i molts carrers van quedar intransitables. Moltes persones ho van perdre tot.

L'aigua als carrers va arribar a una altura de més d'un metre i va inundar els baixos de les cases. La riera va pujar tant el seu nivell d'aigua i baixava amb tanta força que es va emportar tot al seu pas. En arribar al pont del carrer Cadmo, la riera havia anat arrossegant tota mena d'escombraries, troncs i pedres, el que va provocar un embús i les estructures del pont van cedir, arrasant barris sencers com el de l'Escardívol o la part baixa de Can Fatjó.

Aquesta catàstrofe va marcar un abans i un després per a una ciutat que estava en ple creixement industrial, i va veure com moltes infraestructures bàsiques quedaven totalment inutilitzables. La rierada també va evidenciar la manca de planificació urbanística adequada en zones propenses a inundacions.

Efectes de la rierada de 1962 a la part sud de l’Escardívol. FOTO: Bartomeu Cucurull

Efectes de la rierada de 1962 a la part sud de l’Escardívol. FOTO: Bartomeu Cucurull

Supervivents de la rierada

Al llarg dels anys, el TOT Rubí ha pogut parlar amb diferents supervivents de la rierada per mostrar la seva experiència i perspectiva dels fets. Aquí pots recuperar algunes entrevistes:

Més info: "Vam veure 'coses' que corrien per l'aigua i cridaven", Maribel Ruiz, supervivent de la rierada

Més info: Miquel Raso, testimoni de la rierada del 62: “Cadascú anava mirant qui li faltava al seu costat”

Més info: Albert Roma: "L'Escardívol era una platja"

Imatges de la catàstrofe

La rierada viscuda a Rubí s'ha volgut mostrar i donar a conèixer a les noves generacions en moltes ocasions a través de xerrades i exposicions. Al TOT Rubí, l'historiador local i col·laborador Jordi Vilalta, ha mostrat imatges del succés descrivint les històries que hi ha al darrere diverses vegades. Els articles "El dia després de la rierada, 26 de setembre de 1962" o "Taüts de víctimes de la rierada, 1962" en són alguns exemples.

Més info: FOTOS | Les imatges de la rierada de Rubí de 1962

Més info: El dia després de la rierada, 26 de setembre de 1962

Més info: Taüts de víctimes de la rierada, 1962

Més info: Els efectes de la rierada a l'Escardívol

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.