"Un abocador és un greu risc per a la salut pública", Josep Munné, expert mediambiental

Trobada informativa a l’Ateneu municipal sobre les conseqüències d’un nou abocador a la ciutat

La Plataforma Rubí sense Abocadors ha organitzat una nova trobada a l’Ateneu municipal per informar a la ciutadania de les greus conseqüències que tindrà posar un nou abocador a Can Balasc, a menys de 800 metres d’urbanitzacions residencials i de l’Escola Rivo Rubeo, i respondre a les seves preguntes.

Per aquesta ocasió, la plataforma ha comptat amb la presència de dos experts en assumptes mediambientals i legals. D’una banda, Josep Munné, membre del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius, i amb llarga experiència en abocadors a Catalunya i, de l’altra, Albert Calduch, encarregat del procés legal engegat per l’entitat i les associacions de veïns.  

Munné ha explicat els efectes que comportarà un abocador de residus industrials, evidents pel que fa a la contaminació de l’aire, el sòl i, per tant dels aqüífers i dels recursos hídrics. “Aquesta afectació en el medi té una conseqüència en la salut pública”, ha afirmat l’expert.

L’expert mediambiental coincideix amb els que afirmen que la Cimera del Clima celebrada a  Madrid ha estat un fracàs. “En un context d’emergència climàtica, un nou abocador no soluciona el tema dels residus, sinó que el que fem és enterrar els residus provocant reaccions químiques que originaran gasos d’efecte hivernacle i també altres molt perillosos com el metà”, ha explicat Josep Munné.

L'expert Josep Munné durant la trobada informativa per a la ciutadania organitzada per la Plataforma Rubí sense Abocadors. FOTO: Redacció
 

Segons Munné, manca anar a l’arrel del problema, que és la no generació de nous residus i que tots els processos industrials se centrin en la reutilització. “Tot el que en el discurs es diu però a les pràctiques són ofensives a la intel·ligència però, sobretot, al medi i a les persones”.

Preguntat per la proximitat del futur abocador de Can Balasc amb l’Escola Rivo Rubeo, Munné ha assegurat que els estudis epidemiològics demostren que les mateixes dosis de contaminants als infants els hi afecta més, sobretot pel que fa al seu desenvolupament cognitiu. “Fa uns anys existia una limitació de dos quilòmetres de qualsevol instal·lació industrial a un nucli habitat” ha explicat Munné, qui ha recordat que la cultura d’un sol ús és també responsable de la proliferació dels abocadors.

D’altra banda, Albert Calduch, ha explicat en quin moment es troba el procés legal per procedir a l’obertura de l’abocador de Can Balasc. “La legislació de Rubí i de Tarragona prohibeixen aquest tipus d’activitats en el sòl en el qual es vol projectar, és a dir, encara que tingués llicència no ho podria fer en el lloc que volen”, ha assegurat Calduch, fent referència a l’empresa TMA, encarregada de la gestió de Can Balasc i del seu polèmic predecessor, Can Carreras.

Calduch ha explicat que l’empresa mostra una “confusió buscada” en el projecte presentat per TMA, “perquè per una banda intenta fer-nos creure que farà l’activitat en un lloc, que es diu La Cova, però pels plànols que aporta es refereix a una antiga extractiva, La Sibila, en la qual està fet el forat però no la restauració. La llei prohibeix que es tornin a omplir els forats via abocador, si no que s’ha de tornar a la natura allò que se li va treure i existeix un risc de contaminació real i greu”.  

La Plataforma Rubí sense Abocadors lidera la campanya informativa a la ciutadania sobre les conseqüències d’un nou abocador per a la ciutadania, ja que durant l’últim Ple municipal l’equip de govern no va aprovar una moció d’urgència presentada per l’Alternativa d’Unitat Popular, on sol·licitaven explicar al veïnat el que suposarà tenir un nou abocador pel que fa a la salut i la mobilitat.

 

 

Més informació