Gairebé cinc anys després dels atemptats de l'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, moltes de les víctimes no han estat reconegudes formalment, altres no han estat ni localitzades ni identificades i altres han estat reconegudes però encara no han rebut cap ajuda o indemnització.
És el que denuncia la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT), que ha mostrat la seva indignació per la poca "sensibilitat" de les administracions, en especial la fiscalia i el Ministeri de l'Interior. De fet, asseguren que si ara tornés a haver-hi un atemptat, la situació no seria gaire millor, perquè la legislació i els protocols no han millorat. També demanen a la Generalitat que aprovi la llei d'atenció a les víctimes i reobri l'oficina d'atenció a les víctimes.
Cal recordar que els atacs terroristes perpetrats van deixar 16 víctimes mortals, entre les quals hi havia dos rubinencs: un nen de tres anys, Xavi Martínez, i el seu besoncle, a més d'un centenar de persones ferides.
Les ja històriques queixes de la mateixa UAVAT i associacions de víctimes del terrorisme es veuen agreujades aquest 2022 perquè l'Audiència Nacional ha confirmat la condició de víctimes de totes les que van ser reconegudes en la primera sentència. No obstant, encara no hi ha sentència ferma, i això fa que el Ministeri de l'Interior no hagi indemnitzat a quasi cap de les víctimes amb seqüeles psicològiques.
De fet, desenes de víctimes psicològiques dels atemptats no van ser reconegudes pel Ministeri per diverses raons, sobretot perquè els tècnics ministerials no veien nexe causal entre les lesions psicològiques i els atemptats. Alguna de les excuses era que no havien necessitat atenció psicològica els primers dies, setmanes o mesos, o que no es trobaven en la trajectòria de la furgoneta de la Rambla. Altres no van ser ni valorades perquè van presentar la petició més d'un any després dels fets, termini que la llei posa com a límit, malgrat que en països com França el termini és de deu anys.
Per tot això, de les 350 víctimes reconegudes per la sentència, almenys 74 més que les reconegudes inicialment pel Ministeri, la UAVAT té constància que un centenar sí que són conscients dels seus drets i podran reclamar indemnitzacions perquè van ser defensades per advocats particulars. La resta, unes 250 i que eren representades per la fiscalia, se sospita que no saben que tenen dret a indemnitzacions perquè potser ni saben que la sentència els reconeix com a víctimes. L'entitat ho diu perquè algunes de les víctimes representades per la fiscalia els han dit que ningú les ha avisat que apareixen a la sentència.
El Ministeri de l'Interior diu que parlarà amb les víctimes quan hi hagi sentència ferma. Aleshores les víctimes inicialment no reconegudes pel Ministeri però ara ja amb plens drets, segons la sentència, hauran de tornar a presentar la documentació per reclamar la indemnització, l'import de la qual encara s'ha de fixar segons les seqüeles. Mentrestant, la UAVAT diu que el Ministeri no es posa en contacte amb aquestes víctimes, cosa que els pot generar angoixa.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.