L'Associació d'Escacs Rubinenca: un club bolcat en l'ensenyament

Fem un repàs als 75 anys d'història de la Rubinenca, un club centrat a fomentar el noble esport dels escacs entre la ciutadania

L'Associació d'Escacs Rubinenca fa 75 anys d'història a la ciutat aquest 2024. Tres quarts de segle dedicats al món dels escacs que esdevé un univers ric en estratègies, pensaments profunds i competició.

Actualment, l'Associació té 40 alumnes dividits en diferents equips i es dedica plenament a l'ensenyament d'aquest esport, però no sempre ha estat així. Al començament es va crear perquè un grup d'homes adults tinguessin el seu espai per quedar i jugar escacs, però l'ensenyament d'aquest esport als més petits no era una prioritat. Ara, l'escola d'escacs és una de les seccions de l'entitat millor valorades pels seus integrants, esdevenint el motor de l'Associació.

Avui parlem amb l'actual president, Pedro Alarcón, amb qui fem un repàs a la història i esdeveniments de l'entitat. Explorarem com els escacs no només són una competició individual, sinó també un exercici col·laboratiu i on l'aprenentatge més gran que s'adquireix dins d'aquest món és causat per les persones que t'envolten i amb qui fas el camí.

Pedro Alarcón, president de la Rubinenca. FOTO: Estela Luengo

Pedro Alarcón, president de la Rubinenca. FOTO: Estela Luengo

Amb una base de seguidors que gràcies a les xarxes socials i a l'aparició d'internet creix constantment, aquest joc no només exigeix una comprensió profunda de l'estratègia i la tàctica, sinó també una concentració excepcional i una gran habilitat mental.

Història

El club neix l'any 1949 de la mà de 20 homes aficionats a aquest esport. Aquests homes van ser els guies del club, els que van nomenar la primera junta directiva i els que van donar les primeres petjades. A l'acta fundacional, es va establir Joan Boladeras Casals com a primer president de l'entitat i a Rafael Calvo Moreno com a primer secretari.

Imatge dels fundadors el dia de la creació del club. FOTO: Cedida

Imatge dels fundadors el dia de la creació del club. FOTO: Cedida

Des de llavors, mai han deixat de participar en el Campionat de Catalunya per equips. Pel que fa a l'àmbit competitiu, l'any 1965 va ser un dels més destacats, ja que va ser quan es va disputar la 1a Copa Catalana, en la qual van aconseguir la plata. També el mateix any van ser campions del grup A de 2a, campions provincials i de Catalunya de la mateixa categoria i van ascendir a 1a B.

Una altra temporada històrica del club i que serà recordada per molt de temps és la dels anys 2003 i 2004. Van assolir per primer cop l'ascens a Primera Divisió Catalana, i l'ascens del segon equip a Primera Provincial, fent que el resultat fos una fita històrica.

Actualment, mantenen la posició en segona catalana a la qual van arribar durant el 2023.

Un club nòmada

A la dècada dels 50, el club es reunia al cafè de la Cooperativa Rubinense situat a l'antiga plaça Domènech, actual plaça Pearson. Després van passar a tenir el seu lloc al Casino, però aquest emplaçament va tancar i van estar molts anys sense tenir una seu fixa.

"Hem tingut una època molt complicada, sobretot els últims 25 anys, on pràcticament no teníem local i no teníem quasi socis, perquè al final si tens un club, però no pots reunir-te per jugar als escacs, no té sentit", explica Pedro Alarcón. Durant anys, han compartit espais amb altres associacions i entats sense tenir una seu oficial.

"Si tens un club, però no pots reunir-te per jugar als escacs, no té sentit"

Ara ja fa tres anys que l'Ajuntament els hi va cedir un espai a l'escola d'adults, que és on estan actualment, però lamenten no poder tenir un local propi. "No pot ser que a Rubí no hi hagi un espai exclusiu per jugar als escacs. La gent ens truca per venir a jugar, i els hem de dir que si volen els hi donem classes, però no tenim un espai on passar l'estona i jugar". Així i tot, esperen poder tenir un local propi ja al setembre.

Ensenyar als més petits, la salvació del club

La idea de crear una Escola d'escacs neix d'aquesta necessitat econòmica i de subsistència del club. "Cal agrair-li a Antonio Muñoz, l'anterior president, que va lluitar i va salvar l'entitat gràcies a l'escola" remarca Alarcón.

Ara mateix l'escola és una prioritat i on tota la directiva s'està bolcant. És una peça fonamental del club i una de les seccions de l'entitat millor valorades pels seus integrants, esdevenint el motor de l'Associació. "Difondre l'esport dels escacs és una de les nostres bases i l'escola és prioritari".

"L'escola d'escacs és prioritària per al club"

"La nostra manera de treballar és poder tenir el màxim d'alumnes possibles per a poder tenir professors que siguin bons jugadors i també puguin competir amb nosaltres, igual que molts alumnes tenen molt potencial i esperem que puguin competir amb nosaltres", explica Alarcón.

La Copa Catalana d'escacs celebrada a Rubí. FOTO: Cedida

La Copa Catalana d'escacs celebrada a Rubí. FOTO: Cedida

75è aniversari

Quan preguntem al president de la Rubinenca que descrigui el club ho té clar: el club és escola, és companyonia i és il·lusió. "Mantenir una entitat com aquesta durant 75 anys no és fàcil, però és gràcies a la mateixa gent que ha anat formant el club durant tots aquests anys amb la que es crea un vincle, potser per ser un esport minoritari, que fa que sempre tiri cap endavant".

"Entre la gent que forma el club es crea un vincle i fa que tot funcioni"

Per celebrar l'aniversari, tenen preparades un seguit d'activitats, que tot i que compten amb un pressupost limitat, faran passar una bona estona a tothom que gaudeixi d'aquest noble esport.

Durant tot l'any per dates assenyalades, faran un mini circuit de tornejos infantils, van fer un per Halloween, un per Nadal, per carnestoltes, i d'aquí a pocs dies faran l'especial de Sant Jordi, i per últim el de Sant Joan. També el club cada temporada celebra un open al maig, i aquest any amb motiu de l'aniversari i per donar-li visibilitat i atraure a més i millors jugadors, s'augmentaran els premis del torneig. Al setembre faran una exposició a l'antiga estació per explicar amb imatges la història del club i dels escacs.

Més info: Torneig d'escacs per Sant Jordi de la Rubinenca

Aquest 2024 casualment, també és el centenari de la federació catalana d'escacs, i amb això faran un àlbum de cromos amb imatges de diferents clubs històrics. "Aprofitant aquesta iniciativa, volem fer cromos amb les fotos de tots els presidents que hem tingut, dels nostres jugadors més destacats i dels diferents equips que tenim".

A banda de tot això, la seva intenció és anar fent petites coses durant l'any i, en la mesura del possible, mantenir-les en el temps per donar visibilitat a l'Escola i que vagi creixent dia rere dia.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.