Associacions de famílies de diversos centres escolars exigeixen pacificar el Camí d'Ullastrell

Demanen prohibir la circulació de camions en els moments d'entrada i sortida de l'alumnat de les escoles i instituts afectats

El camió que va aixafar el peu a una alumna i la motxilla amb l'ordinador a una altra del JV Institut Foix ha estat la gota que fet vessar el got per a les famílies i la comunitat educativa de diversos centres escolars afectats per la circulació de vehicles pesants, la majoria dels quals es dirigeixen als abocadors i extractives que hi ha repartits per Castellnou.

Aquests vehicles de gran tonatge passen cada dia per l'avinguda de Castellbisbal, Can Sucarrats i el Camí d'Ullastrell i les escoles més perjudicades són la Rivo Rubeo, la Ramon Llull i la Joan Maragall, així com els instituts Duc de Montblanc i JV Foix. 

Més info: Un camió aixafa el peu a una alumna i destrossa l'ordinador a una altra del JV Foix

Ara, les associacions de famílies d'alumnes (AFA) han creat una plataforma on demanen la pacificació del Camí d'Ullastrell i han elaborat un manifest que ha estat subscrit per altres escoles i entitats la ciutat, com els instituts La Serreta i l'Estatut, les escoles Pau Casals i Montessori i la Plataforma Rubí sense Abocadors, així com veïns de la zona. 

Josep Anton Cordero, representant de l'AFA de l'institut Foix, explica que l'accident amb el camió al Camí de Can Canyadell que va passar en el mes de gener, "és un fet greu, no volem que la cosa vagi a més". Segons Cordero, l'objectiu d'aquesta iniciativa és "tenir la tranquil·litat de què els nostres fills estan en un lloc segur. Sabem que històricament va haver una mort precisament en aquell mateix camí". 

La nova plataforma recorda que el Camí d'Ullastrell és una via urbana de més de 8 quilòmetres que travessa diverses urbanitzacions i és la principal via de comunicació amb el nucli urbà, per la qual cosa hi ha una important densitat de vehicles en ambdues direccions a totes hores del dia.

Membres de la nova plataforma per la pacificació del Camí d'Ullastrell davant l'escola Joan Maragall. FOTO: NHS

Membres de la nova plataforma per la pacificació del Camí d'Ullastrell davant l'escola Joan Maragall. FOTO: NHS

 

Asseguren que la prohibició de la circulació de camions de més de 12 metres sense autorització prèvia no ha servit per aturar el seu pas durant els darrers anys i, per aquest motiu, demanen que no es permeti el trànsit d'aquest tipus de vehicles "com a mínim una hora abans" de les entrades i sortides de l'alumnat de les escoles i instituts afectats. 

Segons Cordero, "pensem que és el mínim que es pot exigir. Estem parlant de 300 alumnes que entren al Foix a primera hora del matí. Hem vist una baixada del trànsit de camions a partir de l'accident però en certs moments el ritme continua sent el mateix".

A més, cal recordar que les zones adjacents a centres escolars són més vulnerables i l'incident del camió amb dues alumnes es va produir en un dels descansos que tenen els joves durant les classes. Per això demanen la prohibició total del pas de camions pel Camí de Can Canyadell en horari diürn, i també una velocitat màxima de 50 km/h al Camí d'Ullastrell, instal·lació de càmeres de control de velocitat i d'accés de vehicles pesants, així com l'ampliació i il·luminació de les voreres de tot el seu recorregut. 

Pel que fa a la presència policial per regular el trànsit en aquest institut, un dels pares assegura que només hi va haver-hi "un dia després de l'accident, després no hem tingut constància". 

La plataforma anuncia noves accions per al futur, com penjar pancartes a les façanes de les escoles, tot i que expliquen que ho hauran de concretar en pròximes reunions.

En relació amb l'accident del camió amb una alumna del Foix, el representant de l'AFA d'aquest institut ha explicat que la seva mare ha tirat endavant la denúncia i s'ha engegat un procés legal per demanar responsabilitats. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.