El Casal de la Gent Gran o Casal Cívic i Comunitari del carrer Magallanes s'ha quedat petit per abastir les més de 40 activitats que s'ofereixen setmanalment als 1081 socis que hi ha l'Associació de Gent Gran de Rubí. Així ho ha assegurat Rafael Rusiñol, president d'aquesta Associació. El nombre de socis no ha parat de créixer des de la seva creació, però l'espai on fan les seves activitats s'ha mantingut igual.
L'any 1977 es va posar en marxa el Casal de la Gent Gran de Rubí anomenat llavors "Hogar del pensionista". Va ser un edifici construït per l'Ajuntament de Rubí aprofitant un superàvit de 10 milions de pessetes que va rebre en concepte d'indemnització per danys de la rierada del 1962. Quasi a l'instant va passar a dependre de la Generalitat de Catalunya, en veure, l'Ajuntament, que no podia fer front a les despeses de manteniment.
De Casal de la Gent Gran a Casal Cívic i Comunitari
Des de principis del 2020, la Generalitat va establir que tots els Casals de la Gent Gran de Catalunya passessin a ser Casals Cívics i Comunitaris, el que vol dir que qualsevol associació o entitat legal pot utilitzar l'espai per fer les seves activitats i, en el cas de Rubí, ja no seria d'ús únic per a l'Associació de Gent Gran. La finalitat d'aquest canvi era promoure el benestar i la participació de totes les persones com a membres actius de la societat.
Tot i així, Rusiñol diu que tot i tenir alguns avantatges, perdre aquesta exclusivitat ha generat un altre problema, i és que s'estan quedant sense espai. "La societat ha canviat i ha crescut, Rubí té 80.000 habitants i només té un Centre Cívic on es facin tantes activitats i hi hagi tanta afluència de gent com al nostre, que a més va aparèixer quan hi havia una població de 25.000 persones".
Des de l'Associació demanen a la Generalitat que es posin en ús algunes zones del mateix Casal. Per exemple, l'espai del "Centre de Dia" és una sala que no està habilitada i expliquen que amb algunes remodelacions i millores de baix pressupost es podria aprofitar per incrementar l'oferta de places, ja que tenen llista d'espera per algunes activitats. També expliquen que s'hauria d'invertir a fer algunes reformes a l'interior de l'equipament, com arreglar les humitats que han sortit als baixos de l'edifici.
L'espai anomenat Centre de Dia que està en desús. FOTO: Estela Luengo
Tot i això, Rusiñol ha explicat que se senten satisfets amb la comprensió i col·laboració rebuda amb la responsable de la Generalitat al Casal i esperen que amb la inversió de 400 milions d'euros dels fons Next Generation destinats a serveis socials es puguin resoldre aquests inconvenients a mitjans de 2024.
Implicació de l'Ajuntament
Pel que fa a l'Ajuntament, l'Associació és conscient que aquestes millores que demanen no són de la seva competència, però agrairien que facilitessin l'obertura d'altres Centres Cívics a la ciutat i que es fomenti l'ús dels que ja hi ha. "Els centres del primer de maig i el Pinar s'haurien de promoure més, però és cert que no tenen molt bona ubicació per a la gent gran".
Igualment, agraeixen que l'Ajuntament s'hagi fet càrrec d'arreglar el jardí exterior del centre tot i no ser la seva responsabilitat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.