La Castanyada i Halloween, dues tradicions que recorden als morts

Avui és tradició menjar castanyes, moniatos i panellets, però també és la nit de les disfresses i el terror

El 31 d'octubre és un dia molt especial per dues raons, se celebra la tradicional Castanyada i també una altra festa pagana que ha agafat molt força a Catalunya, Halloween. Totes dues festes s’anticipen a Tots Sants i el Dia dels Difunts, l’1 i 2 de novembre respectivament.

Hi ha però, qui prefereix continuar amb la tradició de casa de castanyesmoniatos i panellets, mentre d'altres s'han vist seduïts per una tradició forana que té els incentius del terror, una vistosa decoració i les disfresses com a principal reclam.

Els orígens de la Castanyada va estretament lligada al dia de Tots Sants, una festa dedicada al record dels avantpassats. Té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s'assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.

La Maria ven paperines amb una dotzena de castanyes a dos euros. FOTO: Redacció

La nit de la castanyada és també la nit dels panellets. Uns dolços que també tenen un vincle molt estret amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d'ofrena funerària que es feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l'àpat que es feia després de la mort d'algú de la família.

Amb els anys, però, la celebració ha agafat un caire més festiu. Les castanyeres surten als carrers i amics i familiars es troben per passar-s'ho bé i fer un bon sopar que per postres tindrà castanyes, moniatos, i evidentment també panellets.

Halloween ha arribat procedent d'altres tradicions

Halloween: una festa pagana que ha arrelat amb força a Catalunya

Hi ha diverses teories sobre l'origen d'aquesta festa popular, però el que sembla més versemblant ens remunta a la cultura celta en terres anglosaxones. El dia 31 d'octubre se celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda la festivitat del Samhain, el déu dels morts. La creença era que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits.

Més endavant el cristianisme va marcar el primer dia de novembre com a dia de Tots Sants. Consegüentment, el 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots Sants. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant. La paraula prové, de la mateixa manera que la paraula moderna holy, de la paraula germànica khailag, d'on va sortir, finalment la paraula Halloween que utilitzen avui en dia per definir aquesta festa.

Actualment, la festa es nodreix de disfresses d'ànimes errants i esperits que vaguen durant la nit pels carrers de les ciutats.

Articles de decoració de Halloween a La Noguera de Rubí. FOTO: Redacció

 

Més informació