El Castell de Rubí en 5 imatges antigues: història d'un dels edificis més emblemàtics

Es data que la seva construcció se'n va duu a terme entre els segles XIII i XV

El Castell de Rubí és un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Es data que es va construir entre els segles XIII i XV, i des de llavors, ha tingut moltes transformacions, moltes d'elles sense estar exemptes de polèmica. Gràcies als articles d'Això també és Rubí de Jordi Vilalta, hem pogut saber més sobre aquest indret de Rubí. 

El Castell i el Rubí de fa cent anys

Vilalta ens diu "La vista és des dels camps de can Xercavins i està orientada a est. El turonet al damunt del qual s'aixeca el castell, en aquells temps propietat del marquès de Santa Maria de Barberà, estava rodejat de vinyes, que eren el principal conreu de Rubí en aquells temps.Hi podem veure, al fons del casc urbà de Rubí, les torres Riba (actual Ateneu Municipal), edificada el 1912, i Gaju (després, Marbà), del 1918. És per això que pensem que molt probablement la foto fou presa a finals dels 10 o a principis dels 20 del passat segle, és a dir, ara fa exactament 100 anys".

Rubí fa 100 anys | Foto: Lucien Roisin.

Rubí fa 100 anys | Foto: Lucien Roisin.

Més info: El Castell i el Rubí de fa cent anys

El Castell de Rubí al segle passat

A un dels articles d'Això també és Rubí de Jordi Vilalta, l'historiador local ens diu: " Podem veure com aquest edifici emblemàtic de Rubí, abans de la polèmica remodelació efectuada a la segona meitat dels anys 80 del segle passat, ja havia estat transformat des de feia temps en una masia. Els antics merlets que coronaven el cos oriental, on s'havia ubicat a la seva planta superior la sala noble, havien estat  escapçats en gran part a principis del segle XVIII per instal·lar-hi una teulada". 

El Castell de Rubí a principis del segle passat | Web Generalitat de Catalunya

El Castell de Rubí a principis del segle passat | Web Generalitat de Catalunya

Més info: El Castell de Rubí al segle passat

Així era Rubí... El Castell de Rubí

Aquesta foto ens mostra la part principal del Castell de Rubí. La data de la fotografia no té data. 

El Castell de Rubí |Foto: Rubí Identitat.

El Castell de Rubí |Foto: Rubí Identitat.

Més info: FOTO / Així era Rubí... El Castell de Rubí

El castell i el barri de la Plana del Castell, anys 70

"S’hi pot veure el castell de Rubí abans de la rehabilitació feta a finals dels anys 80 per l’Ajuntament, que afectà molts elements històrics i patrimonials. Observem, per exemple, que el cos oriental, que era el que donava a Rubí, estava cobert per una teulada a una sola vessant. En aquella època, abans que el municipi l’adquirís el 1987, el castell era una masia propietat de l’industrial terrassenc J. Almirall i els masovers eren la família Caballé" ens diu Jordi Vilalta. 

El castell i el barri de la Plana del Castell, anys 70. FOTO: Francesc Margenat / Arxiu fotogràfic Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí

El castell i el barri de la Plana del Castell, anys 70. FOTO: Francesc Margenat / Arxiu fotogràfic Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí

Més info: El castell i el barri de la Plana del Castell, anys 70

La part més antiga de l’actual castell de Rubí

Una de les fotos més actuals és aquesta de 2011. "Quan el 9 d’agost de 1233 el militar Berenguer de Rubí va rebre el permís del rei Jaume I el Conqueridor per poder bastir un casa forta o “domus” per defensar-se dels seus enemics es va construir aquesta part, formada per un cos de dos pisos de planta en forma de L, el braç llarg de la qual, de 10,5 m de longitud i 5 m d’ample, anava d’oest a est, mentre que el braç curt, disposat a l’extrem est, anava de nord a sud i tenia la mateixa amplada. Les parets eren de tàpia i la base dels murs, de carreus de pedra sorrenca procedent de can Fatjó", comenta Vilalta. 

La part més antiga de l’actual castell de Rubí, gener 2011. FOTO: Jordi Vilalta

La part més antiga de l’actual castell de Rubí, gener 2011. FOTO: Jordi Vilalta

  Més info: La part més antiga de l’actual castell de Rubí

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.