César Sánchez: “L’amiant és un assassí silenciós”

L’empresari i periodista avança que en el 2023 tots els ajuntaments hauran de tenir un cens amb la presència d'aquest material i un calendari per retirar-lo

La iniciativa empresarial DetectA sorgeix de l’experiència personal de tres pares preocupats per la presència de fibrociment en un edifici proper a l’escola dels seus fills, a Barcelona. A partir d’aquí, inventen un programari informàtic que, a través d’imatges aèries, detecta les cobertes amb amiant, tant en edificis públics com en finques privades, per facilitar la seva retirada.

“Les dues llegendes urbanes que escoltem sobre l’amiant no són certes”, adverteix César Sánchez al TOT Rubí. És un dels tres fundadors de DetectA, juntament amb Carles Scotto i Eduard Guiu.

“No fa falta que estigui trencat perquè sigui perillós, ja que per l’erosió de l’aigua, el vent i el pas del temps allibera fibres contínuament. Segon, no fa falta que estiguis exposat molt de temps perquè només inhalant una o dues fibres es poden posar en el sistema respiratori. Pots desenvolupar en 15 o 20 anys una malaltia respiratòria o un tipus de càncer directament relacionat”.

En aquest sentit, el César recorda que la directiva europea marca el 2028 com a data límit per haver fet efectiva la retirada d'amiant de tots els edificis públics, i en el 2032 de qualsevol lloc.

Abans, però, l'Estat espanyol està preparant una llei de residus on fixa que el 2023 tots els ajuntaments hauran de tenir un cens amb la presència d'aquest material i un calendari per retirar-lo. Un registre que la Generalitat també ha avançat que requerirà als municipis per a portar a terme la seva erradicació.

Segons el César, la legislació ha estat fins ara “molt minsa” en aquest aspecte i, malgrat que la coneguda comercialment amb la marca Uralita, està prohibida, només es poden tirar endavant accions judicials en l’àmbit laboral.

“L’assassí silenciós”

El César Sánchez destaca que les xarxes neuronals desenvolupades per Detecta són un tipus d’intel·ligència artificial que amb imatges aèries, fetes per drons o per satèl·lit, genera un patró d’aprenentatge i sap identificar les cobertes amb fibrociment, alhora que les associa a una referència cadastral.

“Si s’hagués de fer de forma manual suposaria molts recursos. És una eina assequible i ens permet analitzar l’evolució de les cobertes any rere any” i també distingeix si algú ho ha retirat sense control o de mala manera. “Aquest és un altre gran tema: l’amiant s’ha de treure amb seguretat i de forma molt concreta, si no és pitjor el remei que la malaltia, perquè totes les fibres es dispersen”, explica el César.

En el seu cas personal, l’empresari recorda que “el que ens passava és que per als nostres nens i nenes no hi havia una cobertura legal perquè no s’ha tractat mai com un tema de salut pública”. De fet, titlla l’amiant “d’assassí silenciós, perquè les fibres de l’amiant no es veuen i si qualsevol dels nostres nanos s’hagués empassat una fibra d’amiant, la malaltia no la desenvoluparia fins d’aquí a 25 o 30 anys”.

Tot i que no vol semblar alarmista, el César considera que falta molta més conscienciació sobre aquest material emprat en moltes cobertes de polígons industrials, "la seva majoria", construccions d’edificis, i altres terrenys.  

Considera que la pressió popular i de molts col·lectius ha afavorit que es posi l’ull en aquest tipus de material nociu per a la salut i recorda que recentment la Generalitat ha creat la Comissió per a l’erradicació de l'amiant a Catalunya.

En el cas de Rubí, actualment no consta cap protocol establert per intervenir en finques que tinguin teulades amb amiant, a banda de la distribució de kits per retirar fibrociment domèstic de forma segura que es va fer en el 2019.

Això provoca que moltes persones que tenen cobertes pròpies o pròximes sospitoses de contenir amiant, no saben com procedir en aquests casos. Segons el César Sánchez, la part positiva és que les coses estan canviant i les associacions de veïns, “com la FAVB a Barcelona, que ha creat una comissió específica, o els extreballadors de Macosa o Alstom, desgraciadament molts dels quals han mort o emmalaltit, han conduït una lluita que implica molts col·lectius i reclamen justament això: si com a veí et trobes amb aquesta situació, què fas?”.

Tot i això, reconeix que “desgraciadament hi ha un desemparament perquè fins ara només hi ha cobertura en l’àmbit laboral”.

Cubelles serà la primera ciutat amb un cens de cobertes amb amiant

L’Ajuntament de Cubelles és el primer que ha encarregat un estudi a DetectA per identificar a quins llocs de la ciutat hi ha amiant. El consistori preveu tenir el mapa aquest estiu i la intenció és començar a notificar els casos als propietaris afectats abans de finals d'any.

De cara al 2022, aquest ajuntament del Garraf es planteja assignar la primera partida pressupostària destinada a la retirada de teulades contaminants dels equipaments públics.

El César Sánchez explica que estan en contacte amb els municipis, ajuntaments i consells comarcals per posar a la seva disposició l’eina que han desenvolupat. “No han d’esperar a l’últim moment per fer-ho i per obligació, sinó avançar feina i abanderar la lluita per a l’erradicació de l’amiant”.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.