“Avui no he vingut a explicar-vos un conte, he vingut a fer que el descobrim entre tots”. Així ha començat l’artista visual Clementina Kura-Kura l’activitat infantil “Contes per a la no discriminació”, celebrada aquest dijous 12 a les 17.30 h en el marc del Dia Internacional dels Drets Humans. Una quinzena d’infants junt amb les seves respectives famílies han assistit al taller de contes dinàmic celebrat a la sala d’actes de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.
La intenció de l'activitat era "introduir el concepte de drets humans, més concretament el dret a la no discriminació per origen ètnic o social, a infants de a partir de 6 anys", segons ha afirmat la conductora de l'acte, que forma part de la companyia teatral Gecko con Botas. Els contes que Kura-Kura ha anat explicant al llarg de la sessió amb l'ajuda dels joves assistents pretenia respondre preguntes com ara "què són els drets humans?", "per què cal garantir-los?".
Clementina Kura-Kura, en plena acció. FONT: Redacció.
La sala d'actes de la biblioteca ha patit, per una tarda, una petita metamorfosi. Les fileres de cadires habituals s'han retirat per deixar lloc a un escenari fet de coixins i una lona, des d'on, asseguts a terra, l'educadora i els infants han anat fent avançar conjuntament els contes didàctics. El taller l'ha organitzat el Servei de Cooperació i la Sindicatura de Greuges de la ciutat.
El taller s'ha celebrat dos dies més tard del Dia Internacional dels Drets Humans. Es commemora des de l'any 1948, just després de la Segona Guerra Mundial, quan l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la declaració universal dels drets humans. D'això ja en fa 71 anys. Tot i així, una ullada ràpida al lloc web de l'Oficina de l'Alt Comissariat pels Drets Humans és suficient per veure com les vulneracions dels drets humans són constants. Amnistia Internacional va denunciar, l'any 2015, que s'havien registrat violacions dels drets humans a 160 països i territoris d'arreu del món.