Adrià Martín: “Altres municipis similars a Rubí tenen fins a dues o tres biblioteques”

Parlem amb el director de la Biblioteca Mestre Martí Tauler sobre els reptes i mancances d’aquest equipament, amb motiu del 15è aniversari de l'edifici al seu actual emplaçament

La biblioteca de Rubí va ser inaugurada el 1953 en un edifici al centre de la ciutat, durant el 1987 va ser traslladada al complex industrial de l’Escardívol i finalment el 2010 la van reubicar al seu actual emplaçament, al carrer d’Aribau, 5. La biblioteca porta el nom del Mestre Martí Tauler, que va ser professor de les escoles Ribes de la ciutat i va treballar per la promoció i difusió de la cultura durant molts anys. 

Aquest any es compleixen 15 anys de l'actual ubicació de la Biblioteca i ho celebraran amb una festa el dia 3 de febrer, a partir de les 18h. Parlem amb el director, l’Adrià Martín, sobre els reptes que encara té aquest equipament de la ciutat avui dia.

Biblioteca Mestre Martí Tauler. FOTO: Andrea Sánchez Esteban

Biblioteca Mestre Martí Tauler. FOTO: Andrea Sánchez Esteban

Com veus la Biblioteca en l'actualitat? Quins són els principals reptes?

Quan vaig arribar, la idea era entrar en una estructura que ja estava en funcionament, constatar que era un centre cultural, social i comunitari. La idea era facilitar amb tots els espais que hi ha, la participació ciutadana i donar suport a les entitats i associacions locals. Durant aquests anys, hem treballat en aquesta línia, malgrat les mancances de finançament i personal.

Juntament amb tots els col·laboradors de la Biblioteca, la idea és continuar reivindicant que es compleixi el conveni i que es cobreixin aquestes necessitats. Igual que la ciutadania s’estima la Biblioteca i ajuda a fer que funcioni, també les institucions haurien de tenir en compte aquest equipament de la mateixa manera.

Hi ha una manca d'inversió en biblioteques?

Sí, per exemple, la biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, que va guanyar el premi a millor biblioteca internacional, està ara en obres per goteres i vidres trencats. Passa una cosa similar a Rubí, que en el seu moment tenia la segona biblioteca més gran, però ara necessita inversió per reparar desperfectes i millorar l'eficiència energètica. Està molt bé que vinguin el dia de la inauguració a fer-se la foto, però també cal tenir en compte tota la resta. A Rubí fa falta una xarxa de centres cívics i centres culturals, moltes vegades estem suplint aquestes necessitats i moltes vegades fem activitats de centre cívic.

"A Rubí fa falta una xarxa de centres cívics i centres culturals"

Tot i això, la biblioteca continua funcionant amb un gran volum de visites i activitats: 150.000 visites anuals, 1.100 activitats a l'any i 30.000 usuaris amb carnet, 10 clubs de lectura i activitats i tallers de tota mena.

El tema del personal insuficient, fa molt que s'arrossega?

Sí, és un problema arrossegat. La biblioteca es va obrir sobredimensionada en metres quadrats i amb una plantilla insuficient. Actualment, som 12 persones, tot i que recentment s’ha incorporat una tretzena persona que cobreix dues o tres tardes, però igualment, i segons el mapa de lectura pública, hauríem de tenir 3 treballadors més i obrir més hores.

"La biblioteca es va obrir sobredimensionada i amb una plantilla insuficient"

També tenim mancances en seguretat, fa un any i mig que no tenim vigilància per problemes de gestió de licitacions. La biblioteca rep moltes persones diàriament i necessita aquest suport i seguretat. Tot i això, tenim un equip bastant proactiu i amb ganes de treballar. 

"Tenim un equip bastant proactiu i amb ganes de treballar"

 

El desaparegut edifici de la Biblioteca i el Museu, anys 80. FOTO: Carles Embuena

El desaparegut edifici de la Biblioteca i el Museu, anys 80. FOTO: Carles Embuena

 

Amb la Biblioteca de Rubí fa temps que existeix el debat sobre ampliar els horaris, especialment a l'estiu, ja que la Biblioteca està catalogada com refugi climàtic. 

Molts ajuntaments s’omplen la boca posant l’etiqueta de refugi climàtic, però no fan la inversió necessària. Per obrir més hores cal més personal, i si no es cobreixen les vacances del personal, tampoc es pot ampliar l'horari. A Rubí, abans es contractava un servei d'aules d'estudi en horaris ampliats, a través de Rubí Jove, per a quan arribaven les èpoques d’examen, però des de la pandèmia això no s'ha recuperat. Moltes de les queixes que rebem és per l’horari i donar resposta a totes les necessitats és el gran repte.

"Molts ajuntaments s’omplen la boca posant l’etiqueta de refugi climàtic, però no fan la inversió necessària"

Rubí hauria de tenir més biblioteques?

Ara mateix hi ha una llei de biblioteques de l’any 93 que s’hauria d’actualitzar, però segons el mapa de lectura pública del 2014, sí. Rubí és la quinzena ciutat més gran de Catalunya i d'altres municipis similars tenen dues o tres biblioteques. En diversos mandats s'han fet plans per ampliar equipaments, però no s'han acabat executant, al final és una qüestió de prioritat política. Ara hi ha hagut un canvi recent de la regidoria de cultura i tornarem a posar sobre la taula les mancances i necessitats que tenim.

"Rubí és la quinzena ciutat més gran de Catalunya i d'altres municipis similars tenen dues o tres biblioteques"

Com s'ha adaptat la biblioteca a les necessitats actuals?

Hem implementat molts programes de voluntariat, per exemple la ‘Biblio a casa’ per acompanyar la solitud no volguda, oferim alfabetització digital i suport administratiu, i treballem amb entitats locals. El servei de préstec interbibliotecari, que ara és gratuït, ha multiplicat la demanda de 500 a 1.700 llibres al mes. 

Som la primera biblioteca de tot Espanya que va crear un club de lectura fàcil, que són llibres adaptats per persones amb dificultats o que estan aprenent l’idioma. La Victòria Mateo, l’antiga directora va ser la impulsora d’això.

"Som la primera biblioteca de tot Espanya que va crear un club de lectura fàcil"

Rubí és una ciutat lectora? Quins perfils d'usuaris hi ha?

Sí. Hi ha perfils molt diversos. Els clubs de lectura tenen més participació de dones de mitjana edat, però el préstec infantil és el que té més volum de circulació. Treballem també amb col·lectius amb diversitats funcionals i persones nouvingudes, oferint cursos d'idiomes i activitats en diferents llengües. A més, la Biblioteca de Rubí des de fa 25 anys és Biblioteca UNESCO i això és un segell de qualitat que vol dir estàs treballant en inclusió, diversitat, cohesió social etc.

El dia 3 se celebra el 15è aniversari de la biblioteca. Quines activitats hi haurà?

Tot va començar amb la idea de fer una exposició amb mobiliari de la biblioteca original de 1953 amb l’entitat dels Amics del Museu. A partir d'aquí, hem muntat una festa amb moltes entitats, una conferència sobre el mestre Martí Tauler, una actuació musical i un vídeo històric. Comptarem amb la presència de l'Antònia Montmany, la primera bibliotecària de Rubí, i la Victòria Mateo, qui va ser directora durant molts anys. També donarem veu als clubs de lectura i als usuaris per compartir les seves experiències i hi haurà moltes sorpreses més. Esperem que sigui un gran esdeveniment i tothom està convidat!

 Part de l'exposició amb mobiliari de la biblioteca original de 1953. FOTO: Estela Luengo

Part de l'exposició amb mobiliari de la biblioteca original de 1953. FOTO: Estela Luengo

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.