El desmantellament dels horts i barraques entre els voltants del Castell i les vies del tren no és una història de blancs o negres, sinó de molts matisos. Mentre moltes persones hi veuen degradació i embrutiment de l'espai, cronificació de la pobresa extrema i mala imatge de la ciutat, els usuaris dels horts veuen com en qüestió de setmanes els hi han esborrat del mapa un espai on passaven el seu temps lliure, des de feia dècades, "sense fer mal a ningú". També hi havia persones, encara es desconeix el nombre exacte, que sobrevivien en construccions precàries a falta d'un sostre digne.
Des del primer moment, l'Ajuntament de Rubí, que va obtenir l'autorització judicial per intervenir a principis d'any, ha adduït motius "estrictament de seguretat" i per prevenir el risc d'incendi. De fet, assenyalen que en aquests horts i barraques s'acumulaven residus de tota mena, un altre motiu de pes per actuar. En aquest sentit, el passat 7 d'abril dotacions de Bombers havien d'intervenir per evitar que les flames en una de les parcel·les es propaguessin a altres espais.
Els usuaris dels horts, en canvi, sovint han explicat que darrere les presses per desmantellar les parcel·les on hi conreaven la terra i mantenien animals de granja, hi ha interessos del consistori que desconeixen. De fet, una quarantena d'ells van intentar aturar el desmantellament per via legal argumentant que tenen contractes verbals o escrits des de fa molts anys i paguen religiosament pel lloguer dels terrenys, propietats de Societat Cerámicas Egara SA, actualment en concurs de creditors.
La jutgessa que porta el cas però, va desestimar les mesures cautelars demanades perquè "preval l'interès públic per sobre de l'interès particular". A més, l'Ajuntament assegura que va informar en tot moment l'empresa propietària dels terrenys i és aquesta "qui tenia l'obligació d'informar els arrendataris sobre els expedients administratius" iniciats pel consistori.
Una de les construccions que encara es manté en peu. FOTO: NHS
Canvi del paisatge
Tot i el primer intent d'aturar el desmantellament de les construccions el passat mes de març, les màquines finalment van entrar en els terrenys fa menys de tres setmanes, i des de llavors el paisatge ha canviat per complet. Des de les grades del Castell ja no es veuen les barraques que s'enfilaven per darrere de les vies del tren i ara, al creuar el pont del costat de l'arborètum, s'obre una gran esplanada on els operaris continuen amb les tasques de neteja.
Des de les grades del Castell ja no es veuen les barraques que hi havien a l'altre costat de les vies. FOTO: NHS
Tots els tancaments s'han retirat, queden restes de sembrats i molt poques construccions. També s'ha col·locat una caseta per alimentar les colònies de gats, ja que a la zona hi havia desenes de felins.
La gestió dels residus: versions contraposades
Els usuaris dels horts han demanat sovint alternatives al seu desmantellament, i alguns d'ells proposaven l'homogeneïtzació dels tancaments de cada parcel·la o el seu trasllat a una altra zona de la ciutat.
Ara però, denuncien que no s'està fent complir la normativa mediambiental i s'està "contaminant sòl fèrtil sense reciclatge dels materials que s'han desmantellat, enterrant plàstics, cobertes de fibrociment, fustes i ferros".
Aquesta situació l'han posat en coneixement de la jutgessa, però aquesta els ha remès a què facin un escrit o instància directament a l'Ajuntament, segons ha explicat Sergio Santamaría, representant legal dels usuaris dels horts.
L'advocat també ha recordat que, tot i que les tasques de desmantellament fa dies que s'han iniciat, encara queda per saber el resultat del recurs d'apel·lació que es va interposar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra l'auto del 26 de gener que autoritzava l'Ajuntament a entrar als horts.
Sobre la qüestió del reciclatge dels residus i el tractament del fibrociment, el grup municipal de l'AUP també ha fet un prec en el penúltim ple municipal, demanant explicacions.
Segons els usuaris dels horts del Castell, no s'està fent complir la normativa mediambiental. FOTO: J. Multa
Preguntats directament per aquest assumpte, l'Ajuntament explica que el desmantellament l'està fent una empresa que té l'obligació de gestionar correctament els residus generats.
"A les operacions d'enderroc i desmantellament com aquesta no es fa separació i triatge complet in situ, sinó que els residus són recollits i transportats a instal·lacions de gestió de residus per fer el corresponent triatge i, finalment, reciclatge dels components aprofitables", han dit des del consistori.
Punt amb restes i deixalles acumulades durant les tasques de neteja. FOTO: NHS
Pel que fa al fibrociment, efectivament se n'està trobant aquest tipus de residu a diverses parcel·les i des de l'Ajuntament asseguren que de la seva recollida i tractament s'ha encarregat una gestora especialitzada amb personal degudament protegit i qualificat que, quan es troba fibrociment, registra l'emplaçament i així ho trasllada al gestor perquè el reculli.
"A l'inici de les operacions es van difondre imatges de maquinària trencant planxes de material coarrugat que no era fibrociment però que, potser per la seva semblança exterior amb la uralita, es va estendre el missatge que s'estava trencant fibrociment en les operatives de desmantellament", han aclarit.
Concentració per la mort d'un home en una de les barraques
Si el conflicte pel desmantellament dels horts ja és prou complicat de per sí, a finals del mes d'abril, es descobria el cos d'un home de mitjana edat mort en una de les barraques, sense signes de criminalitat.
Aquest fet que va provocar gran indignació entre els usuaris dels horts i altres col·lectius de la ciutat, que feien responsable l'Ajuntament i denunciaven que, malgrat la troballa, no s'haguessin parat les màquines que executen les obres en senyal de dol.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.