Malauradament, la violència masclista és una xacra que sembla que no tingui aturador, malgrat les campanyes de conscienciació i la lluita constant des de diversos sectors socials. Una violència que taca tots els àmbits de la vida i el món laboral no pot mantenir-se al marge. Per això, les víctimes de violència masclista tenen reconeguts una sèrie de drets específics amb l'objectiu de garantir la seva protecció i facilitar l'accés a una assistència social integral.
1. Dret a la mobilitat geogràfica i canvi de centre de treball
Les treballadores víctimes de violència tenen dret a sol·licitar el trasllat a un altre centre de treball de la mateixa empresa amb dret preferent a ocupar un nou lloc que estigui vacant, del mateix grup professional o categoria equivalent. El trasllat tindrà una durada de 6 mesos, període durant el qual la persona tindrà dret a la reserva del lloc de treball que ocupava anteriorment. Transcorreguts aquests 6 mesos, la treballadora podrà optar per recuperar l'antic lloc de feina o romandre al nou.
2. Adaptació de la jornada laboral i reducció del temps de treball
Les víctimes de violència masclista poden sol·licitar la modificació i adaptació de la jornada laboral, ja sigui a través de la reducció de les hores de treball (amb reducció salarial equivalent), adaptant l'horari o acollint-se a la possibilitat de fer una jornada flexible.
3. Suspensió de la relació laboral amb reserva del lloc de treball
També tenen dret a suspendre temporalment el contracte de treball si és necessari per garantir-ne la protecció. Durant aquest temps, la treballadora tindrà la reserva del seu lloc de treball i l'empresa no podrà acomiadar-la. Aquesta suspensió pot tenir una durada inicial de 6 mesos, prorrogables fins a 18 mesos si es demostra la necessitat de continuar amb la mesura. Durant el temps, la persona percebrà la prestació per desocupació.
4. Extinció del contracte de treball
En els casos en què la treballadora hagi d'abandonar la feina a causa de la situació de violència, podrà sol·licitar l'extinció del contracte de treball: serà considerada una baixa voluntària justificada, percebent la prestació per desocupació o, si s'escau, accedir a la modalitat de jubilació anticipada.
5. Acomiadament nul
Els acomiadaments sense causa que vulneren drets fonamentals que afecten treballadors i treballadores en situacions especialment protegides o que es configuren com una reacció empresarial a la pretensió de la persona d'exercir els seus drets es consideren, en tot cas, nuls i no merament improcedents (impliquen la readmissió en el lloc de treball). Es consideren doncs nuls els acomiadaments sense justificació que afectin víctimes de violència masclista que hagin exercit alguns dels drets relacionats amb la seva protecció.
6. Permisos laborals retribuïts
Les víctimes de violència masclista tenen dret a absentar-se del seu lloc de treball sense perdre salari per poder atendre assumptes relacionats amb la seva situació com ara comparèixer en judicis, acudir a centres d'assistència o fer tràmits administratius.
7. Dret a la formació professional
Per facilitar la integració o reintegració al mercat de treball i millorar les competències personals, les víctimes de violència masclista tenen preferència en l'accés a programes de formació professional i ocupació promoguts per les administracions públiques.
8. Incentius per a l'autoocupació
Les víctimes de violència masclista que optin per emprendre un negoci tenen accés a mesures especials de suport, com ara bonificacions en les quotes d'autònoms i accés prioritari a subvencions i ajuts destinats a l'emprenedoria.
9. Protecció davant de riscos laborals
També un dels drets reconeguts és a rebre una avaluació de riscos específica al seu lloc de treball per garantir que les condicions laborals no posin en perill la seva seguretat personal.
10. Permís de residència i treball per a víctimes estrangeres
Si la víctima de violència masclista és estrangera en situació irregular a l'Estat espanyol, té dret a sol·licitar un permís de residència i de treball per circumstàncies excepcionals. Aquest permís també es pot estendre als fills a càrrec seu.
11. Prestació per violència masclista
Les dones reconegudes com a víctimes de violència masclista tenen dret a sol·licitar una prestació econòmica específica -consistent en un pagament únic equivalent a 6 mensualitats de la prestació per desocupació- en què aquells casos en què acrediti no disposar de rendes pròpies superiors en còmput mensual al 75% del Salari Mínim Interprofessional i disposar d'un informe dels serveis públics d'ocupació que acreditin especials dificultats per accedir a l'ocupació. Alternativament, es considera prioritari l'accés de les víctimes de violència als programes de Rendes Actives d'Inserció i Rendes Bàsiques d'Inserció.
Per la seva banda, les empreses que contractin víctimes de violència masclista tenen accés a una sèrie de bonificacions i subvencions. Per exemple, s'apliquen reduccions a les quotes a la Seguretat Social per als ocupadors que formalitzin contractes indefinits o temporals amb dones en aquesta situació.