Les mascaretes són un mitjà complementari de protecció que ha estat molt present durant el desconfinament i que encara ens acompanya en aquesta nova normalitat que ha deixat la pandèmia del coronavirus. Aquesta setmana la Generalitat, i a causa dels rebrots que s'estan donant en els darrers dies, ha fet obligatori l'ús de la mascareta malgrat mantenir la distància de seguretat. Però, quina és la més útil i que més protecció ens dóna contra la Covid-19?
Mascaretes higièniques
Aquelles que cobreixen el nas, la boca i la barbeta. Tenen un arnes que envolta el cap o se subjecta a les orelles. Normalment estan compostes per una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables, com seria el cas de les casolanes de tela, o bé d'un sol ús, les quals es recomana utilitzar-les un màxim de 4 hores tot i que si es mullen, embruten o deterioren s'haurien de canviar immediatament.
Aquest tipus de mascareta és el recomanat per a la població sana en general i sempre com a mesura complementària a les normes de seguretat i higiene recomanades. L'objectiu que tenen és reduir el risc de contagi en persones asimptomàtiques sense diagnosticar. D'altra banda, són les més senzilles i les que ofereixen menys protecció.
Mascaretes quirúrgiques
Aquelles que són planes o plisades i han de tenir un mecanisme que permeti ajustar-la sobre el nas, la boca i la barbeta. El seu ús està recomanat per a sospitosos de tenir coronavirus o persones amb símptomes d'infecció respiratòria i per a personal sanitari o sociosanitari que acompanyi als pacients a les zones d'aïllament.
Les mascaretes quirúrgiques, per tant, no prevenen el contagi de la persona que la porta, sinó que donen protecció de dins cap a fora, filtrant l'aire exhalat per evitar l'emissió de gotes respiratòries a l'esternudar o tossir.
De la mateixa manera que les mascaretes higièniques, no es recomana el seu ús més de 4 hores i s'ha de substituir si es fa mal bé o es mulla.
Mascaretes autofiltrants o EPI
Aquest tipus de mascareta és d'ús preferent per a professionals. El departament de Salut indica que aquest tipus de mascareta no és necessària si no ets professional, no estàs en contacte amb el virus o no tens activitats de risc relacionades amb la covid-19.
Aquestes mascaretes que contenen un filtre de partícules que es troben en suspensió exterior. Són les que ofereixen més protecció contra el coronavirus perquè no només eviten que les persones que les porten transmetin la infecció, sinó que també les protegeixen del contagi. A més, poden portar o no una vàlvula d'exhalació per reduir la humitat a l'interior de la mascareta i fer més còmode el seu ús.
Segons el nivell de filtració, les mascaretes EPI es classifiquen en tres subtipus:
- FFP1: Les menys efectives amb un 78% d'eficàcia de filtració i un 22% de percentatge de fuga.
- FFP2: De les més efectives amb un 92% d'eficàcia de filtració i un 8% de percentatge de fuga. Recomenada pel personal sanitari en contacte amb possibles casos de la Covid-19 i equival a la mascareta N95.
- FFP3: La més efectiva amb un 98% d'eficàcia de filtració i un 2% de percentatge de fuga.
Només són reutilitzables si estan marcades amb la lletra R i, a més, en la majoria de casos, tenen data de caducitat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.