Si ens situem a l'Escola Rivo Rubeo i caminem 700 metres en línia recta arribarem a un gran forat tot cercat on els camions no deixen de treballar i extreure sorra. És el futur abocador de Can Balasc, que està previst que obri properament i estigui durant 15 anys rebent residus.
Marina Llonch, directora de l'escola, confirma la inquietud de pares i alumnes respecte a la futura localització de l'abocador, sobretot pel que fa a l'impacte i deteriorament ambiental que provocarà, sense oblidar l'augment de trànsit de camions que transportin deixalles.
"El context d'aprenentatge de les criatures no són només aquestes quatre parets, és tot el seu entorn" afirma Llonch, qui afegeix: "pensem que ja està molt castigat tot l'entorn natural d'aquesta banda de Rubí".
La localització d'aquest abocador, gestionat per TMA Grupo F. Sánchez, és molt controvertida ja que es troba a tan sols 700 metres d'una escola pública i de les urbanitzacions residencials de Can Serrafossà i Els Avets. També té a un quilòmetre de distància el barri de Mira-sol i l'Hospital General de Catalunya.
"Ens preocupa el que respiren les criatures i quina aigua beuen", prossegueix Llonch, qui recorda un altre abocador molt proper i polèmic, el de Can Carreres, també vinculat al grup TMA, i situat entre els termes municipals de Rubí i Castellbisbal.
Segons la directora del Rivo Rubeo, "sort en té aquesta zona de les entitats municipals com Rubí d'Arrel o el Centre Excursionista, que són qui se'n cuiden després dels aiguats de fer neteja perquè la presència de l'Ajuntament considerem que és insuficient".
L'Ajuntament de Sant Cugat també s'hi oposa a l'obertura d'un abocador tan a prop de l'Hospital General de Catalunya i del barri de Mira-sol i alerta que el futur abocador se situaria sobre un aqüífer que nodreix el Torrent i l'Estany dels Alous. (Vegeu notícia)
L'estat de tramitació del futur abocador de Can Balasc consta de diverses fases, inclosa la d'al·legacions al projecte, per a la qual el Rivo Rubeo en va presentar 1.800 d'un total de 2.700, gràcies a la mobilització de les famílies contràries a l'obertura d'un abocador tan a prop de l'escola.
Segons Marina Llonch "hi ha preocupació però nosaltres sempre hem preservat a les criatures de qualsevol tipus de qüestió política encara que pensem que tot això va molt més enllà" i es pregunta "com li dius a una criatura: redueix i recicla si tots els residus del Vallès li poses al costat de casa?".
Els alumnes del Rivo Rubeo estan sensibilitzats amb el medi ambient i el que comportaria un abocador tan a prop de la seva escola, per la qual cosa no descarten emprendre accions més endavant.
I d'aquesta problemàtica, què en diu l'Ajuntament de Rubí? Segons Marina, els han convocat a la Mesa de seguiment dels abocadors, on hi ha representants polítics, tècnics del consistori i altres agents implicats com la Plataforma Rubí Sense Abocadors. Han assistit a una primera reunió i ara mateix s'estan reunint tots els informes tècnics dels diferents organismes sectorials afectats (vegeu notícia).
De moment, el Ministeri de Foment ha emès un informe desfavorable però malgrat que hi ha esperances en què l'obertura de l'abocador no es dugui a terme, ni a curt ni a llarg termini, Llonch recorda que "estem en període electoral i totes aquestes informacions les agafem amb pinces".
Durant el ple de març, la directora del Rivo Rubeu va preguntar per què des de l'Ajuntament de Rubí no s'havien recollit signatures amb Change.org també per demanar l'aturada de l'abocador. (Vegeu notícia).
Segons Llonch, "l'Ajuntament diu que no pot mostrar voluntat d'impedir un projecte legal" i ara totes les esperances estan centrades en la Generalitat, que és qui té l'última paraula en tot aquest assumpte.