La formació local Esquerra Rubí ha denunciat aquest dilluns "greus irregularitats" en la gestió i control per part de l'Ajuntament de Rubí del dipòsit controlat de runes de Can Canyadell.
Els republicans exigeixen al consistori el tancament cautelar de l'abocador i la suspensió de la llicència ambiental de l'empresa, fet que suposaria el cessament definitiu de l'activitat d'aquest abocador.
Cal recordar que l'entrada del dipòsit es troba molt a prop de l'Institut JV Foix, on a principis d'any es va viure un incident amb un vehicle pesant que podia haver acabat en tragèdia després d'aixafar-li el peu a una alumna durant un dels descansos.
Cartell a l'institut J. V. Foix de Rubí reclamant menys camions. FOTO: Albert Segura (ACN)
Llicència ambiental caducada
Des de la formació política, juntament amb la Plataforma Rubí sense Abocadors, han explicat en roda de premsa que en el 2003 l'Ajuntament de Rubí va atorgar a l'empresa Puigfel SA la llicència ambiental per una activitat de dipòsit i emmagatzematge, on hi havia hagut antigament un abocador municipal.
En les clàusules contractuals, s'establia que l'empresa s'havia d'encarregar de retirar els residus que hi havia prèviament i gestionar-los de manera correcta, per posteriorment adequar el perímetre per a l'explotació com abocador.
Les condicions establien que s'hi durien a terme controls cada 4 anys i que la llicència d'explotació es revisaria cada 8, que s'havia de centrar únicament en restaurar l'antic abocador amb un 80% de terres i un 20% de runes. Això limitava el tipus de materials que podia rebre a material d'enderrocs, de la construcció o de l'extracció de terres, deixant al marge d'altres com l'amiant, residus líquids o de jardineria, de dragatge, fermentables o procedents de neteges prèvies a l'enderroc d'instal·lacions industrials.
Al 2016, però, l'empresa va demanar a l'Ajuntament ampliar la capacitat fins als 3.606.180 metres cúbics, motiu pel qual es va demanar un informe a l'Agència de Residus de Catalunya, que va validar la petició en considerar que era "un canvi no substancial". La Plataforma Rubí Sense Abocadors va denunciar llavors l'abocament de residus impropis aquell mateix any, com ara fustes, plàstics, ceràmica o metalls.
Joan Puntí, president de la secció local d'ERC a Rubí, ha explicat que a partir de la preocupació veïnal van començar a investigar i demanar informació a l'Ajuntament sobre l'abocador, "i la sorpresa va ser que la llicència ambiental estava caducada des de l'any 2011". Tot i demanar alguna evidència de què s'havien fet efectives les dues renovacions corresponents als anys 2011 i 2019, el republicà assegura que "no apareixen enlloc".
"Arribem a la conclusió que l'abocador de Can Canyadell està en situació de llimb legal, amb la llicència caducada, i que ja en el 2011 hauria d'haver cessat la seva activitat", afegeix. A més, quan l'empresa va fer la petició per augmentar els metres cúbics útils, tampoc es va fer efectiu a través de l'informe necessari de la sotsdirecció general de mines, destaquen.
És per això que, juntament amb la Plataforma Rubí Sense Abocadors, van analitzar totes les dades de què disposaven. "Vam trobar que els talussos que s'havien aixecat feien més de 20 metres d'alçada, quan haurien de fer un màxim de 7", explica la portaveu del col·lectiu, Montse Rousse.
L'alçada d'aquests talussos provoca que sovint es registrin despreniments a l'interior de l'abocador, un fet que ha provocat que s'hagi alterat el curs del torrent de Can Pi de la Serra, amb el possible impacte ambiental que això hauria pogut generar. És per això que ha sol·licitat a l'ACA una inspecció de l'àmbit afectat i l'obertura del corresponent expedient per, si calgués, procedir a la restitució de la realitat física alterada.
Xavier Corbera, en roda de premsa, al costat de l'entrada del dipòsit de runes de Can Canyadell. FOTO: Redacció
Queixes veïnals pel trànsit de camions constant
El portaveu d'ERC Rubí, Xavi Corbera, ha recordat les queixes veïnals pel pas constant de camions pel Camí d'Ullastrell. "L'històric d'aquest abocador ha portat unes conseqüències per a la ciutat pel fet que centenars i milers de camions accedissin per un únic camí on hi viuen veïns d'urbanitzacions, i molts perjudicis".
El republicà també ha fet al·lusions a l'escola Joan Maragall i l'institut Foix, els dos centres més pròxims a l'abocador de Can Canyadell i que mostren els nivells de contaminació atmosfèrica més elevats en comparació amb la resta, segons avançava el Diari de Rubí la setmana passada.
Corbera també ha aprofitat per agrair la gestió del recent nou director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isac Peraire, que ha visitat la Rubí tres vegades des que va assumir el càrrec i ha participat a la Mesa d’Abocadors i Extractives.
Des de la formació també han anunciat que han fet arribar una instància a l'Ajuntament per demanar mesures cautelars per aturar l'activitat a l'abocador i obrir de manera immediata un expedient per procedir a la seva clausura.
El TOT Rubí ha preguntat a l'Ajuntament de Rubí sobre la qüestió per conèixer la seva versió.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.