L'ermita de Sant Muç és un dels elements més rellevants del llegat històric rubinenc, i també fa més de 15 anys que està en obres. Situada en mig d'un paratge natural entre el carrer de l'ermita i el camí de Sant Muç, trobem aquesta edificació on la part més antiga, la de la capella, té la seva data de construcció l'any 1307. La resta es va fer més tard, el 1759, i concretament el campanar va ser l'any 1771.
Ermita de Sant Muç a l'octubre de 2024. FOTO: Estela Luengo
El més destacat del seu interior són les pintures barroques que hi ha a la cúpula interior. Datades del segle XVIII, representen diferents escenes de la vida d'aquest sant. Aquesta ermita, de fet, és de les poques a Catalunya dedicades a aquest sant, cosa que fa que aquestes pintures tinguin un valor incalculable.
Just al costat de l'ermita està la casa de la persona encarregada de cuidar-la, en Joaquim Òdena. Una casa que segons ens explica és de finals del segle XIX i es va construir amb la intenció que algú tingués cura de l'ermita i de les vinyes i conreus que abans hi havia a la zona. La raó és que abans totes les masies tenien la seva ermita i el seu cementiri, així com una o vàries persones que s'encarregaven de cuidar-la amb funcions molt similars als masovers.
Joaquim a l'entrada de l'ermita. FOTO: Estela Luengo
De casaments i batejos a obrir dos cops l'any
Sant Muç va ser un sant molt venerat i aquesta ermita va ser una de les més populars de Barcelona a l'època. De fet, a l'ermita s'han arribat a celebrar multitud de casaments, batejos i molts altres esdeveniments religiosos. La prova d'això és que una de les dues sales de l'edificació, estava plena de multitud d'exvots que portaven els fidels.
Sala on es guardaven els exvots. FOTO: Estela Luengo
"Abans quan algú es casava, es graduava o aconseguien alguna fita, portaven algun objecte com a forma d'agraïment i devoció. Aquí han portat vestits de núvia, de la primera comunió, fins i tot gent que s'operava de pedres al ronyó portava les pedres en un pot, o la gent que trencava un braç o una cama portaven l'extremitat en qüestió de cera", ens explicava Òdena.
Malauradament, quan van començar les obres de l'ermita no hi havia espai per aquests objectes i es va decidir que es cremarien tots per tornar a començar un cop estigues acabada la remodelació completa. Ara, en aquesta sala d'exvots en Joaquim guarda figures i imatges religioses que algunes persones deixen en la porta.
figures i imatges religioses que algunes persones deixen en la porta. FOTO: Estela Luengo
A causa de les obres i del mal estat d'algunes zones de l'interior, l'ermita roman tancada al públic, només s'obre per fer la missa durant l'aplec que se celebra a l'octubre i el de primavera. A l'aplec que té lloc el tercer cap de setmana d'octubre només es fa una ballada de sardanes. El de primavera és el que té més activitats i al que més gent s'anima. Tot i això, Òdena ens explica que cada vegada té menys participació: "abans a l'aplec de primavera es feia una paella popular, però des que estem en emergència per sequera no és possible. Abans la gent venia i passava el matí i es quedaven a dinar, però ara molts si no poden dinar i han de venir per estar només l'estona de la missa directament no venen".
L'ermita de Sant Muç: més de 15 anys en obres
Per tal de no deixar morir una part fonamental del patrimoni de Rubí, fa més de 15 anys que es van iniciar les obres per restaurar l'ermita tant per dins com per fora perquè pugui tornar a obrir al públic.
Com bé explicava l'historiador i col·laborador del TOT Rubí Jordi Vilalta, a l'article "La lenta restauració de l'ermita de Sant Muç", durant uns anys, entitats com l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la parròquia de Sant Pere i l'Associació de Veïns de Sant Muç organitzaven concerts benèfics per tal de recaptar fons per a tornar a donar vida a aquesta emblemàtica esglesiola.
les pintures barroques de l'interior. FOTO: Estela Luengo
Repartir guardioles pels comerços de Rubí o crear un pessebre vivent a l'esplanada de l'ermita van ser algunes de les activitats que es van fer als inicis per rebre donacions.
Si bé en aquests anys s'han restaurat coses com les pintures barroques de l'interior o la teulada de l'ermita, la rehabilitació completa és molt lenta, ja que principalment es fa a base de donacions, i s'ha vist encara més endarrerida pel seu moment amb la crisi econòmica i més recentment amb la pandèmia.
Amb l'objectiu que algun dia l'ermita pugui recuperar l'essència d'allò que va ser, s'ha habilitat un número de compte per tothom que vulgui fer la seva aportació: ES94 0081 0014 0300 0207 2819.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.