Es crea el Banc de llavors per recuperar les varietats agrícoles de la comarca

El patrimoni agroalimentari i gastronòmic és un actiu que parla de la identitat del Vallès Occidental

El Banc de llavors del Vallès Occidental comença a fer les seves primeres passes. Aquest dimarts s'ha presentat el conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l'Institut Les Garberes de Castellar del Vallès per tal de poder fer realitat aquest projecte que vol recuperar les varietats agrícoles tradicionals de la comarca.

El Consell Comarcal ja ha recollit diverses mostres de llavors locals d'hortalisses i fruiterar de les que en té la custòdia, provinents de col·lectes realitzades entre els agricultors. El següent pas és poder disposar d'un banc de llavors que permeti la conservació i multiplicació de l'agrobiodiversitat catalana.

L'Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes és un centre d'ensenyament d'estudis secundaris especialitzat en agricultura. Aquest centre presenta unes instal·lacions idònies per la conservació i preservació del material vegetal. 

Per això el Consell Comarcal posa a disposició de l'entitat recursos per a la cura, conservació, reproducció i distribució d'aquest material fitogenètic i l'Institut de Jardineria i Agricultura les Garberes actuarà com a seu del Banc de Llavors del Vallès Occidental. 

Objectius del Banc

  • Multiplicar les varietats als camps de pràctiques de l'escola.
  • Afavorir les xarxes amb els productors de llavors i la xarxa catalana de graners.
  • Elaborar i seguir els protocols de cultiu, neteja, selecció i emmagatzematge de les llavors.
  • Cedir llavors de varietats tradicionals o locals a pagesos i pageses.
  • Esdevenir un punt de trobada per a intercanvis, tastos i xerrades.
  • Recollir llavors de productors quan els hi arribin i fer l'acompanyament en cas que es vulgui.
  • Caracteritzar les varietats.
  • Reproduir llavors per l'escola.
  • Recuperació de varietats locals

 

Recuperació de varietats locals

El patrimoni agroalimentari i gastronòmic és un actiu que parla de la identitat vallesana. Històricament, el Vallès Occidental ha estat un territori agrícola. La referència que predomina en la cultura agrària vallesana és la del cultiu de la vinya. El creixement i especialització d'aquest cultiu va començar el segle XVIII i continuà creixent al llarg del XIX. L'arribada de la fil·loxera, a mitjans del XIX va provocar una crisi que afectà milers de pagesos i pageses.

Moltes explotacions vallesanes van prendre la determinació de diversificar els cultius introduint fruiters i productes d'horta per a la seva comercialització als mercats locals, a Barcelona i en alguns casos a l'estranger. Cultius com el del presseguer, el cirerer, l'olivera, el meló, la maduixa o la mongeta van guanyar un espai molt important.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.