L'organització Humana informa que, durant aquest primer semestre de l'any, s'han recollit 66 tones de roba usada a través dels contenidors que tenen disposats en diferents punts de la ciutat. La recuperació de l’equivalent a 270.000 peces de roba suposa un increment de l’1,8% respecte al mateix període de l'any passat.
Segons l'organització, el 90% de la roba usada recuperada a Rubí té una segona vida via reutilització i reciclatge, i s'evitarà l’emissió de 407 tones de CO2, tenint en compte que la indústria tèxtil és una de les més contaminants. Segons la Unió Europea, és responsable de la contaminació del 20% de l'aigua potable al món i del 10% d'emissions de carboni.
Un contenidor d'Humana a la urbanització de Can Serrafossà. FOTO: Redacció
La destinació de la roba usada
Les 270.000 peces de roba recuperades a la ciutat es classifiquen a la planta que Humana té a l’Ametlla del Vallès. Pel que fa a la destinació de les peces tractades, el 59% es destina a la reutilització: el 17% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 42% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per al desenvolupament.
El 32% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció). El 2% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents. L’1% són residus que es destinen a valorització energètica i el 6% no es pot reutilitzar ni reciclar i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.
“El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció; després, el reciclatge; per últim, quan no hi queda més remei, la valorització energètica o enviar-lo a l’abocador”, explica Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d’Humana.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.