L’Escola del Bosc: 12 anys en barracons

Incertesa de la comunitat educativa pels terminis i per com afectarà l’augment generalitzat de preus a la construcció del nou edifici

L’Escola del Bosc de Rubí, a Ca n’Oriol, fa 12 anys i 13 cursos que està en barracons. Fins a quatre promocions d’alumnes han cursat tota la primària en mòduls prefabricats.

Tot i això, l’escenari ara sembla una mica millor, ja que l’escola rubinenca és un dels 17 centres escolars inclosos en el pla de la Generalitat per donar resposta a necessitats territorials històriques i, segons la comunitat educativa, haurien de comptar amb un nou edifici “abans del 2025”.

Tal com explica el director de l’escola, Ricard Vega, si el projecte consta de cinc fases, ara es troben en la segona, corresponent a l’encàrrec del projecte, i han de passar a la tercera, que és la licitació, adjudicació i contractació de l’empresa que el durà a terme. De moment, ja han superat el procés participatiu per definir el document pedagògic d’espais, una espècie de “carta als Reis” que es va entregar a mitjans de l’any passat, en la qual la comunitat educativa ha expressat quina seria la seva escola ideal.

“Hem fet un document de màxims, després ja veurem la realitat i com queda, del que vam dir, què s’ha fet”, afirma el director del centre. “Què ens estem trobant? Que ningú ens diu en quin moment i com van les fases, si l’Escola del Bosc és prioritària”.

De fet, una mare de l’AFA explica que l’única manera que tenen d’obtenir més informació és a través de la web de la Generalitat, on s’exposa la duració de cada fase, el que suposa que ja porten “19 mesos de retard” d’ençà que van entregar el document pedagògic d’espais.  

Així doncs, tot i que l’escenari actual pinta millor, ara es troben amb altres hàndicaps: la incertesa pels terminis, com afectarà l'escalada de preus i el manteniment del centre. “Estem il·lusionats però estancats, perquè no hi ha cap tipus d’informació”, resumeix Vega.

En aquest sentit, el director afegeix que han demanat una reunió amb Serveis Territorials de la Generalitat perquè els expliquin els terminis del procés. “No tenim por tant perquè no es construirà, sinó quan, si trigarem molt”.

A banda de la falta d’informació, el problema que plantegen des de la comunitat educativa és que el projecte d’execució de les obres per a la nova construcció de l’Escola del Bosc, d’una sola línia, està pressupostat en 4,4 milions d’euros, però amb data de 2020, és a dir, sense tenir en compte l’escalada de preus generalitzada.

“Una cosa són els preus fa un any”, diu una mare de l’AFA, qui tem que amb l’augment del cost dels materials de construcció l’escola sigui més cara, i això provoqui que el projecte de nou edifici “s’endarrereix o sortim del termini, més enllà del 2025”.

En la mateixa línia es pronuncia una altra mare. “Ja hem vist una escola de Sant Cugat, que es diu La Mirada, i aquí els nostres companys del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, que s’ha licitat l’escola i s’ha hagut de parar perquè cap empresa es volia fer càrrec de les obres. Tot està pujant molt i això no avança. Si s’hagués fet fa anys, ja tindríem una escola pel preu que tocava. Ens fa por que es liciti i el projecte quedi desert i s’hagi de tornar a començar el procediment”.

Pel que fa als barracons, una progenitora assegura que els mòduls “estan destrossats, tenen una vida útil de 5-6 anys. Hem encetat el tretzè curs i no sabem quants en queden. Les instal·lacions, uns pels altres, ningú està fent un manteniment correcte”, diu en referència a la Generalitat i l’Ajuntament.

Desperfectes al pati de l'Escola del Bosc. FOTO: NHS

Desperfectes al pati de l'Escola del Bosc. FOTO: NHS

Preguntats per qui és l’encarregat de realitzar el manteniment, des de l’AFA expliquen que justament aquí està el problema. “El manteniment de les escoles públiques l’ha de fer el municipi, però com que aquests barracons la Generalitat no els ha cedit a l’Ajuntament, el consistori diu que ho faci la Generalitat. Uns per als altres, ningú ho fa”.

El director aclareix que quan es tracta d’un problema estructural dels barracons, com les goteres que pateixen, llavors ha de ser el Departament d’Educació qui ho solucioni.

“Els nostres mòduls són reaprofitats, venien de Castellar, són de segona mà”, assenyala la cap d’estudis, qui assegura que, malgrat tots els problemes, “som una escola” i els docents fan tot el possible per normalitzar la situació i fer coses diverses “perquè la feina ens encanta”.

Les humitats, els desperfectes al pati, haver de fer biblioteques al passadís o donar la classe d’educació física en altres instituts o pistes esportives per manca d’espai són algunes de les dificultats afegides. “Intentem convertir les pitjors condicions en fortaleses d’una altra manera i acostumar-nos al que hi ha. Això no vol dir que ens adonem que estaríem millor en unes altres condicions però no ens podem estar lamentant tota la vida”, afegeix.

Solar al costat del parc de Ca n'Oriol on s'ubicarà el futur edifici de l'escola del Bosc. FOTO: NHS

Solar al costat del parc de Ca n'Oriol on s'ubicarà el futur edifici de l'Escola del Bosc. FOTO: NHS

 

Des de l’escola asseguren que el més fàcil ha estat la cessió del solar, que es troba molt pròxim als actuals barracons. Quan ens ensenyen el descampat on s’ubicarà algun dia el nou edifici de l’Escola del Bosc, expliquen que esperen que el centre, que actualment acull 250 alumnes, estigui “encarat” al bosc de Ca n’Oriol, fent honor al nom de l’escola, i no en direcció a la ciutat. També confien que el centre compti en un futur amb una via verda que connectarà l’escola amb el seu entorn natural.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació