L'església de Sant Pere en 5 imatges: la història d'un dels símbols més importants de Rubí

Els primers escrits que daten la seva presència a la ciutat són del segle X

L'església de Sant Pere de Rubí és tot un símbol de la ciutat. La seva construcció no té un origen clar, encara que la seva història comprovable es remunta al segle X, quan a un text ja es parlava de la seva presència al municipi. Es creu que el seu origen és preromànic, encara que tota la seva façana i estètica és romànica. Durant el pas dels segles, l'església ha anat transformar-se, amb diverses modificacions que fan el temple que coneixem avui dia. Gràcies a la secció d'Això també és Rubí, de Jordi Vilalta, coneixem una mica més sobre el seu passat.

 

1962: L'església de Sant Pere nevada 

Jordi Vilalta va fer un reportatge per a la seva secció sobre un dels anys més difícils de la ciutat per la rierada. "En aquesta foto, presa per Jaume Pallarols el mateix dia de Nadal de l'any 1962 a la plaça del Dr. Guardiet, podeu veure els efectes de la gran nevada d'aquell any. Ja el dia 24 començà a caure una fina pluja que al vespre es transformaria en neu, de tal manera que cap a les 3 de la matinada del dia de Nadal ja tenia un gruix de 30 cm. El mateix dia 25 continuà nevant fins que a la nit arribà a 80 cm. Les temperatures se situaren entre els 7 i els 4º sota zero". 

Plaça de l'Església de Rubí nevada. Foto: Arxiu | Jaume Pallarols

Plaça de l'Església de Rubí nevada. Foto: Arxiu | Jaume Pallarols

Més info: 1962: La plaça de l'Església nevada

Un edifici que no ha patit el pas del temps 

A aquest foto, d'any desconegut, ens mostra com era l'església de Sant Pere durant el segle passat. L'edifici està gaire bé intacte. En canvi, la plaça Doctor Guardiet ha patit diversos canvis durant els últims anys. 

L'església de Sant Pere. Foto: Arxiu| Rubí Identitat

L'església de Sant Pere. Foto: Arxiu| Rubí Identitat

Més info: FOTO / Així era Rubí... L'església de Sant Pere

L’església de Sant Pere de Rubí i el desaparegut amfiteatre

"Als anys 90 van tenir lloc dues actuacions que afectaren la zona de la plaça que apareix a la imatge (on fins al 1986 s’havia aixecat el mercat municipal, l’anomenat “mercat vell”): es feren unes excavacions arqueològiques (1993-1994) i es va construir l’anomenat “amfiteatre”. L’obra no va quedar exempta de polèmica (curiosament com moltes actuacions que es fan a la ciutat) ja que entre altres aspectes hipotecava aquest espai de la plaça, atès que només s’usava en comptades ocasions al llarg de l’any (a destacar les actuacions de l’Esbart Dansaire, entre d’altres)", ens diu Jordi Vilalta. 

Imatge procedent de l'arxiu del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR) i el Centre d'Estudis Rubinencs (CER). FONT: Autor desconegut

Imatge procedent de l'arxiu del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR) i el Centre d'Estudis Rubinencs (CER). FONT: Autor desconegut

Més info: L’església de Sant Pere de Rubí i el desaparegut amfiteatre

L'interior de l'església de Sant Pere de Rubí fa cent anys

L'historiador local ens mostra una imatge del seu interior de fa més d'un segle. "En aquesta postal de Salvador Casanovas apareix la part corresponent a la capçalera de l'església de Sant Pere de Rubí tal i com era abans de la crema de la guerra civil, el juliol de 1936. Sabem també que la imatge és anterior al 1927, per què fou l'any en el qual es col·locaren bancs per substituir les cadires que podeu veure davant l'altar major".

Interior església Sant Pere, fa cent anys. Foto: Arxiu| Salvador Casanovas

Interior església Sant Pere, fa cent anys. Foto: Arxiu| Salvador Casanovas

Més info: L'interior de l'església de Sant Pere de Rubí fa cent anys

El finestral romànic de l'església de Sant Pere

"És la part més antiga que es conserva actualment del temple parroquial, ben visible des de la part de la plaça del Dr. Guardiet on també es troba la rectoria. La façana va ser resultat de la reconstrucció de l'església que es va fer a inicis del segle XI, després de l'atac del cabdill musulmà d'Al-Mansur, que va malmetre l'edifici. Aleshores es va enderrocar el temple anterior per bastir un de nou i més gran".

El finestral romànic de l'església de Sant Pere. FOTO: Arxiu | Germán García |Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

El finestral romànic de l'església de Sant Pere. FOTO: Arxiu | Germán García |Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

Més info: El finestral romànic de l'església de Sant Pere

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.