El govern espanyol desclassificarà la documentació del CNI sobre els atemptats del 17-A

La comissió d'investigació es reunirà novament el 8 d'octubre

La comissió d'investigació del Congrés sobre els atemptats jihadistes del 17 d'agost de 2017 demanarà al govern espanyol que desclassifiqui els informes del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) sobre l'atac terrorista, on van morir 16 persones, entre les quals dos rubinencs. La pròxima reunió de l'organisme serà el 8 d'octubre, i debatrà la llista de possibles compareixents.

Aquest és un dels punts del pla de treball aprovat dijous, que concretament demana al conjunt de les administracions, autoritats i funcionaris tots els documents, informes, antecedents o dades necessaris per investigar, aclarir i analitzar el que va passar en aquell atemptat. La comissió d'investigació es va crear fa mesos, però s'ha reactivat aquesta setmana enmig de les negociacions de l'executiu espanyol amb els grups que van donar suport a la investidura per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. 

Pel que fa als documents secrets en mans del CNI, l'objectiu és que es revelin informacions com el registre de visites a l'imam de Ripoll, Abdellaki Es Satty, a la presó de Castelló per part dels membres dels serveis secrets, i la transcripció de les entrevistes que hi van mantenir. També es vol conèixer informació sobre el permís de residència de llarga durada de l'imam i el seu procés de gestió. I, amb relació als atemptats, es vol saber si existí alguna circular advertint de l'aplicació del reglament europeu sobre precursors d'explosius, analitzar el sumari amb vídeos i proves de veu dels testimonis, i poder veure les proves documentals de la furgoneta blanca que es va trobar a Sant Carles de la Ràpita dies després de l'explosió a Alcanar, i que actualment es troba al dipòsit dels Mossos d'Esquadra a Terrassa.

La comissió d'investigació sobre l'atemptat va ser un dels compromisos del PSOE amb Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, i la disposició de l'Estat a desclassificar els documents va ser ben rebuda pel Govern de la Generalitat, que considera que "tot el que vagi en pro d'esclarir i investigar amb millors garanties què va succeir" serà "positiu", en paraules de Sílvia Paneque, portaveu del Govern.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.